null Beeld

Cathérine Moerkerke over 'Cathérine': 'Ik doe niet aan onderzoeksjournalistiek'

Voor de vierde aflevering van ‘CATHÉRINE’ trok Cathérine Moerkerke naar de in mei 2016 geopende afdeling voor vrouwelijke geïnterneerden van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan Baptist in Zelzate.

Jan Hauspie

Cathérine Moerkerke «Het gaat om een high risk unit met de achttien gevaarlijkste vrouwen van België. Vaak erg agressieve borderlinepatiënten, die niet meer vrij mogen rondlopen omdat de kans op een terugval te groot is. Dankzij nieuwe therapieën zie je nu toch kleine vorderingen: het aantal gevallen van agressie is in dat ene jaar sterk gedaald. Uiteindelijk is het de bedoeling om hen naar een minder streng bewaakte afdeling over te plaatsen.»

HUMO Met welke verwachtingen trok je ernaartoe?

Moerkerke «Vooraf kregen we te horen: ‘Het is hier niet van de poes.’ De helft van de begeleiders had in dat jaar al eens thuis gezeten met een fysiek letsel na een aanval door één van die vrouwen. In de reportage zítten ook een aantal incidenten, maar over het algemeen viel het erg mee. De impact van de camera was niet te onderschatten. De begeleiders merkten dat de patiëntes zich extra keurig gedroegen: ‘De mensen gaan nog denken dat het hier allemaal peis en vree is!’»

HUMO Je hebt niet op de alarmknop moeten drukken waarvan sprake is in jullie persbericht?

Moerkerke (lacht) «Ik niet, al is hij tijdens ons verblijf wél gebruikt. Op zulke momenten werden wij meteen weggestuurd. Uit voorzorg kregen we zelf ook zo’n alarmknop mee, maar in al hun onvoorspelbaarheid waren die vrouwen berekend genoeg om te beseffen dat ze zichzelf geen dienst zouden bewijzen door mij aan te vallen.»

HUMO Hoe is de respons op het nieuwe seizoen tot dusver?

Moerkerke «Na de aflevering over dierenrechtenorganisatie Animal Rights kregen we heftige reacties van de vleesindustrie. Ik trek me dat persoonlijk aan. Natúúrlijk was ik er niet op uit om een kippenbedrijf te treffen: we hebben gewoon Animal Rights gevolgd. En als er – om in de context te blijven – rotte eieren onder het personeel zitten, is het aan het kippenbedrijf om ze eruit te halen, toch?»

HUMO Je scientology-reportage werd in De Standaard ‘lege ego-journalistiek’ genoemd. Trek je je dat ook aan?

Moerkerke «Túúrlijk! Maar weet je: ik doe niet aan onderzoeksjournalistiek. Ik trek een deur open van een wereld die we niet kennen en laat zien wat erachter zit. Als ik verschillende bronnen aan het woord moet laten, woord en wederwoord moet toepassen, dan krijg je een ‘Pano’-aflevering. Dat is het opzet van het programma niet. We laten geen experten of buitenstaanders aan het woord: dat gaat ten koste van de beperkte tijd die je hebt om je onderwerp te laten zíén.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234