null Beeld

Catherine Verfaillie, Jessika Soors en Bogdan Vanden Berghe; de witte konijnen van Groen: 'Vorig jaar kwamen er amper 100.000 vluchtelingen naar Europa: er ís geen migratiecrisis'

Na vijftien jaar in de oppositie jeuken de groene handen om opnieuw te besturen. De sterren staan gunstig: klimaatspijbelaars, luchtkwaliteitstudies en ‘Occupy Wetstraat’-betogers zorgen voor een uniek momentum. Bovendien wist voorzitster Meyrem Almaci een halve dierentuin aan witte konijnen uit haar hoed te toveren.

rl

'Ik wil Dries Van Langenhove gerust deradicaliseren'

Ze houden niet van de term ‘witte konijnen’, zeggen ze. Die doet te veel denken aan stemmenkanonnen uit de showbizz, terwijl zij hun strepen wél al hebben verdiend op het terrein. Jessika Soors (30) deed dat door teruggekeerde Syriëstrijders weer op het rechte pad te krijgen, als deradicaliseringsambtenaar in Vilvoorde. Bogdan Vanden Berghe (47) gaf 14 jaar lang invulling aan wat rechts spottend een gutmensch pleegt te noemen, als directeur van 11.11.11. En Catherine Verfaillie (61) staat aan het hoofd van het Leuvense stamcelinstituut. Als enige van de drie geeft ze haar job niet op voor de politiek.

HUMO Waarom stappen jullie in de politiek?

BOGDAN VANDEN BERGHE «De voorbije jaren is het politieke discours enorm verhard, zeker als het gaat over klimaat en migratie. Zelfs de ngo’s werden een doelwit: Theo Francken beschuldigde ons van mensensmokkel. Zulke aanvallen hebben we eerst gezien in Afrikaanse schurkenstaten, daarna in Rusland en Hongarije, en nu gebruikt een Vlaamse beleidspartij dezelfde tactiek. Ze zijn erin geslaagd om van gutmensch een scheldwoord te maken, maar wat is er mis met solidaire mensen die anderen willen helpen? Politici zouden hen als bondgenoten moeten behandelen. Ik kon niet langer aan de zijlijn blijven toekijken.»

JESSIKA SOORS «De allochtonen in mijn vriendenkring hebben zich de voorbije jaren allemaal afgevraagd of ze niet beter konden verhuizen. ‘Is het hier nog veilig voor mij? Zal ik met mijn diploma nog dezelfde kansen krijgen?’ Dat heeft me geraakt.

»Mijn moeder werkt in een Brusselse school. In de periode dat men vrijwilligers die hulp boden aan asielzoekers begon te criminaliseren, kwam iemand met twee jonge kinderen haar vragen of ze al school mochten lopen in afwachting van hun regularisatie. Mijn moeder belde me en vroeg of ze vervolgd kon worden als ze dat zou toestaan. Die ongerustheid van sociaal voelende mensen voor het tonen van een béétje mededogen, daar lig ik ’s nachts wakker van.»

CATHERINE VERFAILLIE «Ik heb in 2005 en 2006 in Minnesota gewoond. Daar zag je die polarisering ook al, en die tendens is de voorbije jaren naar Europa overgewaaid. Alles wat niet in het rechtse kraam past, wordt als fake news bestempeld. Als het sneeuwt, roept Trump dat de klimaatverandering één grote leugen is. En hij komt ermee weg! Ook Geert Bourgeois zegt dat je de groenen niet moet geloven, omdat hun claims niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Die man is minister-president! Wetenschappelijke feiten zijn verworden tot meningen. Dat stoort me zo erg dat ik me, als wetenschapper, openlijk achter Groen wil scharen.»

HUMO Toch had u naar verluidt veel bedenktijd nodig.

VERFAILLIE «Toen Petra De Sutter (collega-professor en Europees lijsttrekker voor Groen, red.) me vroeg om haar Europese lijst te versterken, zag ik niet goed hoe ik de politiek moest combineren met mijn job. Daarom sta ik op een niet-verkiesbare plaats. Ik heb geen tijd om te zetelen.»

HUMO Hoe ziet u uw rol dan?

VERFAILLIE «Ik blijf Groen na de verkiezingen steunen en adviseren.»

HUMO Politici krijgen heel wat bagger over zich heen. Ik citeer uw voorzitster in een interview met De Morgen. ‘De vulgaire opmerkingen zijn niet te tellen. De topper van deze week: ‘Wanneer gaat u uw keel oversnijden?’’

VERFAILLIE «Ik besef dat ik een potentiële schietschijf word voor mensen die Groen niet leuk vinden. Gelukkig ben ik die nog niet tegengekomen: ik zit niet op Twitter (lacht).»

VANDEN BERGHE «Ik heb al een paar keer de volle laag gekregen. Vorige zomer brachten we met 11.11.11 een affiche uit met een beeld van bootvluchtelingen, met daarbij het opschrift: ‘140.000 vacatures raken niet ingevuld. Redding is onderweg.’ Daar volgden honderden tweets op met persoonlijke aanvallen en beschuldigingen. Het begon met Theo Francken en Dries Van Langenhove, het eindigde met het Vlaams Belang-voorstel om onze subsidies te schrappen. Dat hakte erin. Maar we hebben met die affiche wel de Solidariteitsprijs van De Standaard gewonnen. Daaruit heb ik geleerd dat je in dit vak, ook bij felle tegenwind, je rug moet rechten.

»Ik merk wel dat je anders wordt bekeken als je in de politiek stapt. Ik zie mensen denken: wat heb jij van mij nodig? Alsof je plots geen oprechte bedoelingen meer hebt.»

SOORS «Jongeren reageren enthousiast op mijn keuze. Die generatie gelooft nog in wat de politiek kan doen. Bij ouderen zie ik meer defaitisme: ‘Waarom zouden we nog gaan stemmen?’ Als je ziet hoe doof de regering blijft voor de klimaatspijbelaars, kun je hun geen ongelijk geven. De volgende generatie politici heeft de taak om de band met het volk te herstellen.»

VANDEN BERGHE «De klimaatjongeren geven een fantastisch mandaat aan de politiek: ‘Beste politici, we rekenen op u om dit op te lossen, over de partijgrenzen heen.’ Als je daar denigrerend over doet, maak je je eigen vak kapot.»

HUMO De band met het volk herstellen, betekent ook een beleid voeren waarvoor mensen hebben gestemd. Kan dat wel in ons bestel? Straks gaat u aan tafel met CD&V, Open VLD en/of de SP.A en vervallen uw ambitieuze groene plannen in een grijs compromis.

VANDEN BERGHE «U onderschat ons onderhandelingstalent. Er is een breuk nodig met het vorige beleid.»

SOORS «Wij stappen enkel in een sociale klimaatregering, anders hoeft het niet. De centrumpartijen mogen zich niet vergissen van vijand, wij zijn hun bondgenoot.»

HUMO Open VLD zal nooit instemmen met hogere bijdragen van de grootste vermogens, of met de afbouw van de subsidiëring van salariswagens.

SOORS «Ik roep de andere partijen op om, net zoals wij, met een becijferd klimaatplan te komen. Zo kunnen we zien waar de raakvlakken liggen. Van CD&V weten we al dat ze de tankkaarten willen afbouwen. Wij willen dat al in 2020, zij in 2022. Daar raken we wel uit.»

HUMO Groen wil graag meebesturen. Wat als jullie een ministerpost krijgen?

VANDEN BERGHE «Dat is een vraag waar je niet juist op kunt antwoorden. Als je ja zegt, ben je een postjespakker, als je nee zegt, heb je geen ambitie.»

HUMO Sommige Wetstraatwatchers vinden dat Groen in de val is gelopen door met zo’n gedetailleerd klimaatplan te komen. De tegenstand noemt het ‘een belastingtsunami van 10 miljard euro’.

VANDEN BERGHE «Alsof je in de politiek je kaarten niet eerlijk op tafel mag leggen. Wij zeggen voor de verkiezingen duidelijk wat we willen doen. Mensen appreciëren dat veel meer dan wat deze regering heeft gedaan met de pensioenleeftijd: voor de verkiezingen zeggen dat je daar niet aan zult raken, en hem na de verkiezingen meteen optrekken.»

HUMO Open VLD wil mensen ‘verleiden en zachtjes in de goede richting duwen,’ in plaats van ze te straffen en te belasten.

SOORS «Zoals ze de begroting ook zachtjes in de goede richting hebben geduwd? Daar zit nu een gat van 8,5 miljard euro in. Mijn generatie zal daarvoor opdraaien. De erfenis van deze generatie centrumrechtse politici is niet fraai.»

VANDEN BERGHE «Open VLD zit al twintig jaar onafgebroken in de regering: ik heb van dat verleiden niet veel gezien. Nú komen ze plots met klimaatvoorstellen, onder druk van de jongeren. Groen roept daar al jaren om.»

SOORS «Klimaattreuzelaars zullen met hun uitstelgedrag uiteindelijk dezelfde catastrofe veroorzaken als de klimaatontkenners. Het is nu of nu. De jongeren beseffen dat zij getroffen zullen worden door de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom vind ik het heel ondemocratisch van de huidige regering dat ze zelfs niet willen nadenken over oplossingen.»

HUMO Jullie klimaatdoelstellingen zijn ambitieuzer dan die van Europa. Waarom is dat nodig, als je weet dat België amper goed is voor 0,3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot?

VERFAILLIE «Om het goede voorbeeld te geven. Als je de uitstoot van België in de loop der jaren optelt, ligt die hoger dan die van alle minst ontwikkelde landen samen. Per persoon stoten wij veel te veel uit.»

undefined

null Beeld

'De partij heeft ons geen voorwaarden opgelegd. Ik heb nog een oude diesel en af en toe eet ik een goed stuk vlees' Bogdan Vanden Berghe


Hoogbegaafd

HUMO Komen jullie uit een politiek nest?

SOORS «Nee, maar ik was thuis altijd de activiste. In mijn omgeving viel niemand van zijn stoel toen ik voor de politiek koos. In het derde leerjaar deed ik al mee aan een opstelwedstrijd voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar, omdat het thema – uitsluiting – me zo raakte.»

HUMO Klopt het dat u hoogbegaafd bent?

SOORS (bloost) «O jee! Ik heb inderdaad een atypisch schoolparcours afgelegd. Na het vierde middelbaar ben ik van school weggegaan en heb ik thuisonderwijs gevolgd. Het was op. Ik werd zwaar gepest, tot fysiek geweld toe. Ik had geen voeling met mijn leeftijdsgenoten. Op mijn 13de las ik al boeken als ‘Wat het Vlaams Blok verzwijgt’, en wist ik al dat ik arabistiek en islamkunde zou gaan studeren, omdat de aanslagen van 9/11 me zo hadden aangegrepen. Mijn leeftijdsgenoten verzamelden nog Pokémons. Ik bedoel dat niet denigrerend, ik benijdde hen daarvoor. Zíj leidden een zorgeloos bestaan, ik was de abnormale. Daar leed ik erg onder. Het vijfde en zesde middelbaar heb ik thuis in één jaar tijd gedaan, op mijn 17de mocht ik starten aan de universiteit.»

HUMO Herkenbaar, mevrouw Verfaillie?

VERFAILLIE «Nee, want in het zesde leerjaar zei de zuster dat ik geen hoogvlieger zou worden. Maar zoals u ziet, ben ik erin geslaagd om niet in de goot te belanden (lacht).»

VANDEN BERGHE «Ik heb politieke wetenschappen gestudeerd en ben mijn carrière begonnen als leraar aardrijkskunde en zedenleer. Met mijn leerlingen praatte ik graag over klimaat, geloof, criminaliteit en druggebruik. Ze mochten hun gedacht zeggen en ik modereerde. Als leraar moet je jongeren leren om zelf na te denken en voor hun mening uit te komen. Sommige mensen zien in de echokamers van de sociale media uitsluitend hun eigen mening versterkt. We moeten hen uit die bubbel halen, anders krijg je een hopeloos verdeelde maatschappij.»

HUMO Heeft Groen jullie voorwaarden gesteld? Vegetariër worden? Je geld weghalen bij BNP Paribas Fortis? Douchen, in plaats van een bad nemen?

VANDEN BERGHE «Niemand heeft mij voorwaarden opgelegd.»

SOORS «Het zou fout zijn als de partij haar mensen ergens toe zou dwingen. Ik leef sowieso ecologisch: ik eet al jaren geen vlees meer en koop mijn kleren in winkels met een mooi verhaal.»

HUMO Zoals?

SOORS «Een shop in Gent, opgericht door een Nepalees, die hier als vluchteling is beland en een relatie heeft met een Gents meisje. Ze produceren hun kleren in Nepal met stoffen van biologische oorsprong. Hun arbeiders krijgen een eerlijk loon en hun kinderen volgen les in een schooltje vlak bij de fabriek. Fair trade ten top! En de kleren zijn nog mooi ook.

»Een paar jaar geleden heb ik mijn auto verkocht. Ik had me lang afgevraagd of ik hem zou kunnen missen. (Stralend) Maar nu prijs ik me gelukkig. Heerlijk om na een zware werkdag het laatste stukje energie eruit te fietsen! Weg filestress, weg reparatiekosten, verzekeringen, taksen,… Ik doe veel te voet, en voor verre verplaatsingen gebruik ik het openbaar vervoer of een deelauto.»

VERFAILLIE «Ik heb zeven jaar geleden een hybride gekocht. Na vijf jaar had ik amper 9.000 kilometer gereden. Ik heb ’m weggedaan.

»Ik koop ook geen blouses van 5 euro, omdat die wellicht gemaakt zijn in een sweatshop. Mijn parket is van bamboehout en ik probeer zo weinig mogelijk plastic zakjes te gebruiken. Veel vlees eet ik niet meer, maar als ik bij iemand op bezoek ben, eet ik gewoon wat de pot schaft. Zo dogmatisch ben ik niet.»

VANDEN BERGHE «Ik heb wel nog een auto.»

SOORS (gespeeld geschokt) «O! Toch geen diesel?»

VANDEN BERGHE «Een oude diesel zelfs, maar hij gaat binnenkort weg. Mijn laatste tankbeurt dateert van december. In Antwerpen is de fiets het snelste vervoermiddel.

»Sinds mijn dochter heeft gespijbeld voor het klimaat, is ze vegetariër geworden, maar daarin ga ik haar niet volgen. Ik doe aan triatlon en heb het gevoel dat mijn lichaam soms een goed stuk vlees nodig heeft.»

SOORS «Ik vind het mooi dat mensen doen wat ze kunnen, zonder dat iemand met het vingertje wijst. Op restaurant lijkt het alsof ik het geweten aan tafel ben. ‘Is het oké als ik biefstuk bestel?’ Dan zeg ik: ‘Van mij mag alles, maar tof dat je er toch al eens bij stilstaat.’»

HUMO Veel nieuwkomers in de politiek knappen af op de verstikkende particratie. Zodra je verkozen bent, ruil je je eigen mening in voor debatfiches. Zijn jullie daar klaar voor?

SOORS «Dat de partij de standpunten bepaalt en dat je die loyaal mee uitdraagt, vind ik normaal. Maar ik heb al gemerkt dat de interne discussies die daaraan voorafgaan best pittig zijn (lacht).»

VANDEN BERGHE «Ik wil me niet monddood laten maken, maar dat wordt ook niet verlangd, denk ik.»

HUMO Uw derde plek op de Antwerpse Kamerlijst is een strijdplaats. Als lijstduwster Ingrid Pira over u springt, moet Groen haar aantal zetels in Antwerpen verdubbelen naar vier om u in het parlement te krijgen.

VANDEN BERGHE «Antwerpen is voor Groen een sterk bastion, met kopstukken als Almaci en Calvo. Ik kon moeilijk verwachten dat ik lijsttrekker zou zijn.»

HUMO Maar wat als u niet verkozen raakt?

VANDEN BERGHE «Ik heb er alle vertrouwen in. En anders zal ik met mijn referenties wel een andere job vinden, zeker?»

HUMO Mevrouw Verfaillie, welke uitdagingen ziet u voor de gezondheidszorg?

VERFAILLIE «De vergrijzing zal de komende jaren flink toenemen, en de aftakelingsziekten die daarbij horen, zullen dus ook een exponentiële groei kennen. Gelukkig hebben wij, in vergelijking met andere landen, nog altijd een goede gezondheidszorg.»

HUMO Blijft die betaalbaar met meer zorgbehoevenden en duurdere medicijnen?

VERFAILLIE «Alle nieuwe geneeskunde zal duur zijn, daar kun je weinig aan doen. We moeten vooral inzetten op preventie tegen obesitas en slechte luchtkwaliteit.»

SOORS «Als je obesitas wilt bestrijden, moet je de koopkracht van de armsten versterken.»

VERFAILLIE «Momenteel zijn appels duurder dan chips, waardoor de armsten naar ongezonde voeding grijpen. We moeten de gezonde alternatieven goedkoper maken.»

HUMO Er gaan stemmen op om mensen meer te bestraffen voor ongezonde gewoonten. Zo zouden rokers en zwaarlijvigen meer moeten betalen voor bepaalde ingrepen dan ‘gezonde mensen’.

VANDEN BERGHE «We moeten ingaan tegen het culpabiliseren van mensen, we mogen de schuld niet bij werklozen en langdurig zieken leggen. Je kunt ook pech hebben, hè: met je genen, je sociale situatie, de plek waar je geboren wordt. Die factoren kies je niet, maar ze bepalen zoveel.»

undefined

'Klimaattreuzelaars zullen met hun uitstelgedrag uiteindelijk dezelfde catastrofe veroorzaken als de klimaatontkenners'


Schande van Europa

HUMO Groen scoort in peilingen vaak beter dan bij de verkiezingen. Naast de vrees voor dure, ecologische maatregelen lusten potentiële groene kiezers – zeker op het platteland – jullie migratiestandpunten niet. Hoe valt dat te keren?

VANDEN BERGHE «Eén van de redenen waarom ik voor Groen heb gekozen, is net hun dappere en menselijke standpunt over migratie. Andere partijen zwalpen rond dat thema.»

HUMO Naast dapper en menselijk is een opengrenzenbeleid misschien ook naïef?

VANDEN BERGHE «In die framing is de tegenstand alvast geslaagd: iedereen die opkomt voor mensenrechten, is meteen een opengrenzenactivist. Kijk naar de feiten: vorig jaar zijn er amper 100.000 migranten naar Europa gekomen. Op een totale bevolking van 500 miljoen is dat een homeopathische druppel in een zwembad? Er ís geen migratiecrisis, maar een politieke crisis. Toch wordt het voorgesteld alsof wij overspoeld worden.»

HUMO Waaraan wijt u het kleine draagvlak in Europa voor migratie?

VANDEN BERGHE «Aan de politieke crisis in Europa. We slagen er niet in om die 100.000 asielzoekers netjes te spreiden over de lidstaten. Als je hen allemaal laat zitten in Italië en Griekenland, ontwricht je daar de maatschappij. Ik ben zelf in Zuid-Italië geweest: dat is de schánde van Europa. Het resultaat is dat extreemrechts daar nu aan de macht is.»

SOORS «Ons integratiebeleid moet beter, zodat nieuwkomers hier een toegevoegde waarde kunnen betekenen, maar dat beleid wordt gesaboteerd door de N-VA. Door de lange wachtlijsten maakt minister Homans het moeilijker voor mensen om Nederlands te leren. De N-VA waarschuwt altijd voor de gevolgen van migratie, maar ze doet er alles aan om die gevolgen zo erg mogelijk te maken.»

VANDEN BERGHE «Georganiseerde migratie kan nochtans een positief verhaal zijn. Tegen 2020 dreigt in Europa een tekort van 500.000 werknemers in sectoren zoals de zorg en de bouw. Hoe gaan we die jobs invullen? Met 11.11.11 hebben wij een – door de vakbonden gesteund – plan voor arbeidsmigratie op tafel gelegd. De volgende regering kan dat perfect uitvoeren.»

undefined

null Beeld

'In het zesde leerjaar zei de zuster dat ik geen hoogvlieger zou worden, maar ik ben toch niet in de goot beland' Professor Catherine Verfaillie (rechts)


Dansende moslims

HUMO Welke inzichten houdt u over aan uw job als deradicaliseringsambtenaar, mevrouw Soors?

SOORS «Het klinkt misschien raar, maar mijn geloof in de mensheid is toegenomen. In de periode na de aanslagen heb ik gezien hoe mensen vzw’s oprichtten om jongeren op het rechte pad te houden, hoe een moskeegemeenschap en de politie de handen in elkaar sloegen, terwijl ministers hen als tegenstanders probeerden af te schilderen.»

HUMO Uw broer was aan het werk op de luchthaven, toen de bom op Zaventem ontplofte.

SOORS «Hij ontwrichtte zijn knie bij het evacueren van slachtoffers. In de WhatsApp-groep van de familie postte hij donkere foto’s met de tekst: ‘Ik ben oké.’ Zo heb ik het nieuws vernomen.»

HUMO Met welk gevoel trok u daarna naar uw werk?

SOORS «Ik ben vaak moedeloos geweest. ‘Heeft dit wel zin?’ vroeg ik me af. Ik trok me op aan terugkeerders die aan een job raakten, na jaren van moeilijke gesprekken en verwijten. Achteraf zeggen sommigen dat ik een grote impact heb gehad op hun leven, omdat ik hen bleef motiveren om zichzelf en hun gedachten te veranderen.»

HUMO Dus er zijn Syriëstrijders die intussen weer aan het werk zijn in het Brusselse?

SOORS «Ja. Zij draaien weer mee in onze maatschappij. Ik weet het: dat strookt niet met het beeld van de ‘tikkende tijdbommen’ dat we te zien krijgen in de media. Daarom stap ik ook in de politiek, om dat negatieve beeld bij te sturen. De impact die minister Jan Jambon na de aanslagen had met zijn uitspraak over ‘dansende moslims’, was gigantisch.»

HUMO In sommige Brusselse straten werd er toch gejuicht om de aanslagen? Daar bestaan bij de politie getuigenissen over.

SOORS «Maar is dát dan de enige boodschap die je als minister moet brengen? Daarmee zaai je nog meer verdeeldheid. Je vergroot de reactie van enkelingen uit, maar zo drijf je een wig in de hele samenleving. Enkele dagen na de aanslagen van 22 maart zag ik in de metro hoe een vrouw met een hoofddoek werd uitgescholden en een klap in haar gezicht kreeg. Zulke haatmisdrijven waren het rechtstreekse gevolg van polariserende uitspraken zoals die van Jambon.

»Vergelijk dat eens met de waardige manier waarop de Nieuw-Zeelandse premier Ardern reageerde na de aanslag in Christchurch. Zij weigerde standvastig de naam van de dader uit te spreken. Bij ons zijn Abdeslam en El Bakraoui vertrouwde namen, omdat ze werden uitvergroot in de media. Haast niemand kent de naam van de dader van Christchurch.»

HUMO U hebt sommige teruggekeerde Syriëstrijders bezocht in de gevangenis. Hoe was dat?

SOORS «De eerste keer dat ik in een klein kamertje in de gevangenis tegenover zo’n man zat, was ik bloednerveus. Vaak was het een emotionele rollercoaster: je leest verhalen over terroristen die gruwelijke misdaden begaan, aan de andere kant zie je het verdriet van hun familieleden. Hoe één verhaal uit verschillende perspectieven zo anders kan klinken.»

HUMO In de politiek bestaat er haast een consensus dat deradicalisering niet werkt.

SOORS «In Vilvoorde hebben we bewezen dat het wél werkt. Bij ons is er na 2014 niemand meer naar Syrië vertrokken, terwijl de piek van vertrekkers in andere steden pas in 2015 kwam.

»Volgens het OCAD (instantie die het dreigingsniveau bepaalt, red.) is het aantal geradicaliseerden in Vilvoorde gedaald van 53 naar 28. Sommige Syriëstrijders zijn bij hun thuiskomst al tot inkeer gekomen. Zij beseffen dat ze werden misleid. Anderen blijven gevaarlijk, maar draaien later bij, mits we hen juist aanpakken.»

HUMO Wat zegt u tegen mensen die blij zijn dat Irak al drie Belgische Syriëstrijders ter dood heeft veroordeeld?

SOORS «Je bent maar een democratie als je in álle omstandigheden democratisch blijft. Wij moeten onze eigen burgers straffen voor hun misdaden. Als we voor sommige mensen een uitzondering maken, ondermijnen we onze eigen waarden – terwijl we Syriëstrijders net verwijten dat zij onze waarden aanvallen.»

HUMO Hun misdaden zijn moeilijk te bewijzen, de straffen zullen dus kort zijn. En onze gevangenissen zijn havens van radicalisering en drugs. Is die strijders hier bestraffen wel een goede oplossing?

SOORS (boos) «Ik verzet me tegen dat fatalisme. Dan moet ons gevangenis- en vervolgingsbeleid maar beter. Een degelijk veiligheidsbeleid krijg je niet door stoere praat, militairen op straat of symboolpolitiek. Je moet investeren in het sociaal weefsel, zodat er overal oren en ogen zijn die foute zaken kunnen signaleren.

»Ik erger me aan simpele oplossingen die je vaak hoort. ‘We pakken hun nationaliteit af, dan zijn we er van af.’ Alsof het afnemen van papieren iemand tegenhoudt. Drie van de daders van de aanslagen in Brussel waren illegaal in ons land.»

HUMO Als lijsttrekker zult u debatten moeten voeren met Theo Francken, Dries Van Langenhove, Koen Geens, Maggie De Block…

SOORS «En zij met mij!»

HUMO Is dat niet intimiderend?

SOORS «Ik heb in de gevangenis al voor intimiderender figuren gestaan. Ik wil Dries ook gerust deradicaliseren (lacht).Als ik me daardoor liet afschrikken, was ik niet in de politiek gestapt. De voorbije jaren heb ik ook voor zalen moeten spreken, en onder grote stress moeilijke boodschappen moeten brengen.»

HUMO Meyrem Almaci weigert om Vlaams Belangers de hand te schudden. Krijgt Van Langenhove in de coulissen van u wel een kus op de wang?

SOORS «Ik ben sowieso geen kusser, ik wuif liever eens van ver. Maar als hij me de hand reikt, zal ik die niet weigeren.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234