null Beeld

Chantal Acda (AB Club)

Gisteren hebben we voor de eerste keer in ons leven staan snotteren in de Ancienne Belgique. Allemaal de schuld van Chantal Acda.

elv

Chantal Acda stelde er in de Club haar mooie, nieuwe plaat 'The Sparkle In Our Flaws' voor. Het optreden was drie nummers jong, en 't was al zover: tranen. Het was 'Arms Up High' die het 'm deed: een dialoog om in te kaderen tussen Acda en multi-instrumentalist Peter Broderick. Zij sloot haar ogen en fluisterde: 'Release yourself / from sleeplessness'. Hij antwoordde met een vioolpartij die meer zei dan woorden.

Chantal Acda is een naam die je kent, vermoedelijk van Isbells, Sleepingdog of zo veel meer. Je kan het úren over haar indrukwekkende cv hebben, maar onthoud vooral dit: de Nederlandse is nu stuurvrouw van haar eigen schip, en ze vaart een prachtige koers. Haar debuut heet 'Let Your Hands Be My Guide', 'The Sparkle In Our Flaws' is haar nog betere tweede. Ze heeft een stem om verliefd op te worden, teksten die lezen als een roman en muziek die door merg en been snijdt.

'Jason' mocht als eerste ontroeren, zondag in de AB Club. Je voelde meteen dat het een speciale avond zou worden: Eric Thielemans flirtte speels met zijn drum, een herfstige gitaarriedel bepaalde de sfeer en Acda zong zich een weg naar je hart met haar warme, zoete stem. 'Homes' bleef daarna nóg hardnekkiger aan de ribben kleven en leidde zoals gezegd regelrecht naar 'Arms up High'. Tussen ons snotteren door kon je hier en daar een hart horen breken.

'My Night' was anders, alsof je naar een uit de hand gelopen jamsessie van Chantal Acda en haar all-star band stond te kijken. Alan Gevaert (van dEUS!) amuséérde zich met zijn bas, Gaëtan Vandewoude (van Isbells!) grijnsde breed naar Thielemans (niet Joy Anna!) aan de drums, en omgekeerd. Het was uitstekend, en dat beseften ze zelf ook. 'Games' was georkestreerde chaos. Nooit eerder hebben we zo gefascineerd naar een eufonium geluisterd als naar die van Niels Van Heertum (van o.a. Marble Sounds!) in de intro van 'Up And Down'.

En net toen je dacht dat het niet beter kon/zou worden, gebeurde het toch, met 'The Sparkle In Our Flaws' – 't Is een verraderlijke song die een paar seconden nergens naartoe lijkt te gaan, maar die je dan plots bij de strot grijpt. Ze zongen met z'n zessen: 'I would save air / for you / breathe the same air.' Toen wisten we het zeker: als de hemel even mooi is als de bijhorende soundtrack van Chantal Acda, verhuizen we.

Intimiteit verdraagt geen hooligans. Dat weet Acda ook. 'Sshhtt', beval ze, vooraleer ze met 'Wintercoat' haar laatste nummer speelde. Een uur lang liet Chantal Acda de AB binnenkijken in haar huishouden, maar achteraf was iedereen enthousiast: 'We komen terug. Snel!' Ze speelt deze week nog verschillende shows in 't land. Stop met lezen en koop snel je tickets.


Het moment

'Arms Up High': Chantal Acda schreef het nummer aan het sterfbed van haar vader. Hij mag verdorie trots zijn.


Het publiek

Een 'Duyster'-publiek: beleefd (op een paar enkelingen na) en van hun sokken geblazen.


Quote

'Dankjewel. Jullie zijn heel lief.' Alles wat je zegt, ben je zelf, Chantal.


Tweet

Brekend nieuws: Anthony Vanden Borre ontbindt zijn contract bij RSC Anderlecht en wordt de nieuwe frontman van Isbells.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234