null Beeld

Charles Ducal, Dichter des Vaderlands

Zijn dichterschap heeft een leven lang kunnen rijpen: Charles Ducal is, de zestig gepasseerd, helemaal klaar om als eerste Dichter des Vaderlands de poëzie uit te dragen — wijd en zijd, noord en zuid.

Bart Vanegeren

De vraag is of zijn vaderland klaar is voor Ducal. De politieke agenda dirigeert vandaag immers dat discussies over de contouren en de aard van het vaderland prioritair zijn, alsof eerst dat pleit beslecht moet zijn vooraleer iets al dan niet cultureels ondernomen kan worden.

Charles Ducal «Wie denkt dat dit een belgicistisch statement is, gaat ervan uit dat het een politiek project is. Dat is het niet; het is een cultureel project – en zelfs nog enger: ’t gaat in de eerste plaats om poëzie. De eerste bedoeling is gedichten van Vlaamse dichters in de francofone wereld te laten horen, en omgekeerd – en daar in de mate van het mogelijke ook de kleine Duitstalige wereld bij te betrekken. Men kan toch moeilijk tegen het opblazen van een culturele muur tussen taalgemeenschappen zijn?

»Ik ben geen nationalist; geen belgicist en al zeker geen Vlaams-nationalist. België is gewoon mijn land, dat is voor mij geen polemisch, maar een evident gegeven. Wij moeten ons toch niet inhouden om deze samenwerking te ontwikkelen omdat sommige politici munt slaan uit tegenstellingen en bij het horen van dit project meteen vrezen dat het hun cultus van de tegenstellingen zal schaden? Dat is hun probleem, niet het onze.»

HUMO In uw acceptatiespeech schopte u naar een ‘eng nationalisme’. Voedt u dan niet zelf het wij-zij-denken?

Ducal «We moeten ook niet naïef zijn. We beginnen dit culturele project niet in het luchtledige, maar in een politiek-maatschappelijke context. Daarin is via politieke propaganda het wij-zij-denken over, bijvoorbeeld, de hardwerkende Vlaming en de luie Waal diep doorgedrongen. Daarom vond ik het nodig om te zeggen dat we vanuit de culturele wereld niet meedoen aan die bekrompenheid. Wij willen net bruggen bouwen.»

HUMO ’t Is me niet duidelijk of de kritiek aan uw adres in de eerste plaats het tricolore aspect van het Dichterschap des Vaderlands viseert, dan wel uw verleden in de linkse beweging.

Ducal «Mij ook niet. Ik kan alleen maar verwonderd vaststellen dat men per se foute informatie in mijn Wikipedia-lemma geboekstaafd wil zien: dat ik lid van Amada geweest ben, bijvoorbeeld. Ik ben wel altijd sympathisant geweest en gebleven, maar vanop afstand: ik ben nooit lid geweest en heb altijd in de reguliere pers gepubliceerd, en dus niet in het partijblad. Nu kon de inhoud van die fout me geen fluit schelen – ’t is geen misdaad om bij Amada geweest te zijn – maar het stoorde me zeer dat het niet uitmaakte dat ik liet weten hoe de vork echt in de steel zat: om ideologische redenen werd telkens weer dezelfde foute informatie vermeld. Alsof ik afgerekend moest worden op een verleden dat ik niet gehad heb.»

HUMO Mag ik u een marxist noemen?

Ducal «Ik ben een marxist, ja, al heb ik Marx niet echt grondig bestudeerd. Maar de manier waarop ik naar de wereld en naar de politieke en maatschappelijke verhoudingen kijk, zowel in België als op wereldschaal, is gevoed door de kennismaking met het marxisme in mijn studententijd. In de kern blijf ik die visie juist vinden, al heeft ze zich in de loop der jaren ontwikkeld.»

HUMO Uw tweede gedicht als Dichter des Vaderlands zal over 1 mei gaan. Bereidt u zich voor op enige ideologische tegenspraak?

Ducal «Ik hou me niet bezig met wie eventueel aanstoot zou kunnen nemen aan de inhoud van mijn gedichten. Mijn eerste zorg is dat de gedichten die ik inlever er stáán. Dát houdt me bezig, niet de eventuele reactie van deze of gene partij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234