null Beeld

Charlie Hebdo: het testament van Charb

Op 7 januari 2015 vielen twaalf doden bij de terroristische raid op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Hoofdredacteur Charb, één van de slachtoffers, had twee dagen tevoren de laatste hand gelegd aan een pamflet over islamofobie: ‘Brief aan de huichelaars die het racisme voeden’.

'De socialisten zien moslims voor idioten aan'

Ruim vóór het schandaal van de Deense cartoons publiceerde Charlie Hebdo al spotprenten van Mohammed. Er was geen organisatie of journalist die geschokt reageerde op die tekeningen. Soms uitten een paar individuele mensen per post hun afkeuring, maar verder niets. Geen demonstraties, geen doodsbedreigingen, geen aanslagen. Pas nadat een groep moslimextremisten de Deense cartoons heeft gehekeld en voor eigen doeleinden gebruikt, is spotten met de profeet van de gelovigen een onderwerp geworden dat in staat is crises van media- en islamhysterie te ontketenen. Eerst in de media, en vervolgens in de islam. Toen Charlie Hebdo in 2006 nog eens duidelijk maakte dat een tekenaar het recht heeft om religieus terrorisme te bespotten en de Deense Mohammedcartoons opnieuw afdrukte, richtten de media hun schijnwerpers op het satirische blad. Charlie Hebdo werd zelf ook een potentieel doelwit van de wraak van godsdienstwaanzinnigen. Er ontstond een complete mediagekte rond de publicatie van die tekeningen, niet omdat ze uitzonderlijk schokkend waren, maar omdat ze niet anders dan schokkend konden zijn, gezien de reactie die hun gebruik in het buitenland teweeg had gebracht.


Fulbom

De cartoon van Mohammed met een tulband in de vorm van een bom is de bekendste gebleven. Al is hij niet door iedereen op dezelfde manier begrepen, hij kon wel door iedereen worden gelezen, aangezien hij geen tekst bevatte. Zijn tegenstanders besloten er een belediging van alle moslims in te zien. De profeet van de gelovigen een bom op zijn hoofd zetten was hetzelfde als suggereren dat al zijn aanhangers terroristen waren. Een andere interpretatie was mogelijk, maar voor de media minder interessant, want niet diabolisch en dus minder goed verkoopbaar. Mohammed met een bom op zijn hoofd kon aan de kaak stellen dat terroristen het geloof als instrument gebruiken. De tekening zei: dit is wat terroristen met de islam doen, dit is hoe terroristen die zich op de profeet beroepen de islam zien.

null Beeld

Omdat de media besloten dat de herpublicatie van de Mohammedcartoons niet anders dan de razernij van de moslims kon veroorzaken, wekte die de woede op van een paar moslimorganisaties. Schijnwoede, volgens sommigen... Zodra de vertegenwoordigers van die organisaties door microfoons en camera’s werden omringd en journalisten erop aandrongen dat ze zich uitspraken over het godslasterende karakter van die tekeningen, moesten hun woordvoerders wel reageren. Ze moesten de meest geagiteerde gelovigen laten zien dat ze echte, goede verdedigers van het geloof waren.

De radicaalste moslims compenseren hun numerieke minderheid met een heftig militant activisme. Iedereen laat zich daardoor om de tuin leiden. Zowel moslimorganisaties als journalisten. Omdat ze de grootste bek hebben, zijn zij de ware islam. In werkelijkheid zijn er niet veel gelovige moslims die alle religieuze verplichtingen nakomen. En onder die groep is de meerderheid niet met hart en ziel betrokken bij religieuze organisaties, gematigd of niet. Dat is begrijpelijk. Ze hoeven niet uitgelegd te krijgen hoe ze moeten geloven.


PLAT gekookte spaghetti

Sinds de verwikkelingen van de Mohammedcartoons en het opzienbarende proces dat erop volgde, staat Charlie Hebdo onder een vrijwel constant mediatoezicht. We hoeven het maar te wagen een cover te publiceren met de profeet erop, of zelfs met een personage dat voor hem aangezien zou kunnen worden, en de poppen zijn aan het dansen! De tekening in kwestie zal gepresenteerd worden als ‘de nieuwe provocatie van Charlie Hebdo’. En als de tv besluit dat het een provocatie is, is er altijd een groep idioten die zich geprovoceerd voelt. De pers hoeft maar ‘aanstootgevend’ te koppen en er zijn mensen die er aanstoot aan nemen. Wie zijn hier de islamofoben? De mensen die beweren dat moslims stom genoeg zijn om kwaad te worden als ze een potsierlijke tekening zien. Een tekening die ze alleen maar massaal hebben kunnen zien omdat die op alle zenders is vertoond... Islamofobie is niet gewoon een zaak van degenen die haar beroepshalve aan de kaak stellen, het is een zaak van de pers die haar aanmoedigt.

Journalisten zijn niet de enigen die moslims zien waar ze burgers zouden moeten zien. Er zijn ook te veel politici die de republiek tegenwerken door liever de veronderstelde gelovige naar de mond te praten dan de burger. Een simpel voorbeeld, onverwacht aangezien een socialistische president van de republiek er de hoofdrol in speelt. Op 18 februari 2014 ging François Hollande naar de Grote Moskee van Parijs om een gedenkteken te onthullen ter ere van de moslimstrijders die tussen 1914 en 1918 voor Frankrijk zijn gesneuveld. Het valt te begrijpen dat de president fantaseert over het bestaan van een moslimelectoraat, want de socialisten zijn ervan overtuigd dat er een ‘moslimelectoraat’ bestaat. Dat wil zeggen dat de meerderheid van de moslims haar stem kennelijk niet bepaalt op grond van de politieke ideeën van de kandidaten, maar op grond van de mate van sympathie voor moslims waarvan deze kandidaten getuigen. Deze gedachte veronderstelt dat moslims, als de gevangenen van hun moslimidentiteit, alleen maar als moslim kunnen redeneren. Als je dat denkt, zie je moslims domweg voor idioten aan. Of voor te lang gekookte spaghetti. De socialisten denken: ‘Als je je vork in het bord moslims steekt en trekt, dan komt alles mee. Het is een klont.’ Alweer worden moslims beschouwd als moslims voordat ze worden beschouwd als burgers. Maar blijkbaar is dat geen islamofobie...


Goedkoop kanonnenvlees

Dat de leiders van de islamitische godsdienst eer betonen aan de moslims die in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld, is volkomen normaal. Maar dat een president van de republiek eer betoont aan de moslims die ‘voor Frankrijk zijn gesneuveld’, is absurd. De inheemse bevolking, mensen die zijn gekoloniseerd en uitgebuit, tot slavernij zijn gedwongen en in meerderheid onder dwang zijn weggesleurd en gerekruteerd, zijn niet als moslim voor Frankrijk gesneuveld. Ze zijn gesneuveld als goedkoop kanonnenvlees. En als ze wel voor Frankrijk zijn gesneuveld, was dat niet hun eigen keus. Ze zijn gesneuveld vanwege Frankrijk, ze zijn gesneuveld om een land te verdedigen dat het hunne had ingepikt. Hollande eert hen als helden, terwijl ze op de eerste plaats slachtoffers zijn. Voor zich hadden ze Duitse kogels, achter zich Franse bajonetten.

Het zou verrassend zijn als in de massa van de honderdduizend in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde inlanders, van wie beweerd wordt dat ze moslim waren, zich een frontsoldaat bevond die gerekruteerd was om de waarden van de islam te verdedigen. Zouden moslimsoldaten de jihad in opdracht van Frankrijk hebben gevoerd? Socialistische kameraden, misschien moeten jullie de gekoloniseerden van gisteren niet aanzien voor de imbecielen van vandaag. Laat de republiek liever een monument oprichten voor de inlanders die ze heeft laten vermoorden, in plaats van voor Frankrijk gesneuvelde moslimstrijders uit haar duim te zuigen! Want heeft Hollande zich uiteindelijk wel gerealiseerd hoe belachelijk de situatie was? Hij heeft een ogenblik stilte in acht genomen bij het gedenkteken voor moslimstrijders, waarom zou hij morgen geen ogenblik stilte in acht nemen bij het gedenkteken voor atheïstische strijders, homoseksuele strijders, vegetarische strijders, albinostrijders, vrijmetselaarstrijders, orthodox-christelijke strijders, Sefardische strijders, pacifistische strijders, strijders die van paardenrennen houden, strijders die geloven dat de zon om de aarde draait...

'Op grond van welke geschifte theorie zou humor minder te rijmen zijn met de islam dan met welke andere godsdienst dan ook?'

Frankrijk is een salami en de socialistische partij heeft de vervelende neiging die op te snijden in gemeenschapsplakjes. Niet uit respect voor die veronderstelde gemeenschappen, maar uit berekening, om stemmen te trekken. Te veel godsdienstige organisaties plakken beroepshalve het etiket ‘moslim’ op immigranten die niets anders vragen dan als burger te worden behandeld. Omdat ze geen moslim zijn, of omdat ze geen steun nodig hebben van min of meer representatieve organisaties om hun geloof te belijden. Dat Hollande het spelletje van de grossiers in het geloof meespeelt, is onthutsend. Natuurlijk heeft geen journalist, geen actievoerder in de strijd tegen islamofobie het gebaar van de president bekritiseerd. Dat moslims alleen als moslims worden gezien, is in wezen wat ze allemaal willen.


Niet-allergische moslims

Maar waarom blijven de tekenaars van Charlie Hebdo zo hardnekkig spotprenten van Mohammed tekenen of de ‘heilige’ symbolen van de islam ten tonele voeren, terwijl ze weten dat hun tekeningen door de media, door de grossiers in islamofobie, door islamitisch of door nationalistisch extreemrechts voor eigen doeleinden kunnen worden gebruikt?

Doodgewoon omdat de spotprenten van Charlie Hebdo niet alle moslims op de hak nemen. En als alle moslims, ten gevolge van overdreven media-aandacht, toegang tot deze tekeningen hebben? De tekenaars van Charlie Hebdo zijn van mening dat niet alle moslims allergisch zijn voor figuurlijke betekenis. Op grond van welke geschifte theorie zou humor minder te rijmen zijn met de islam dan met welke andere godsdienst dan ook? Zeggen dat de islam niet te rijmen valt met humor, is net zo absurd als beweren dat de islam niet te rijmen valt met democratie of met laïcisme...

Als je suggereert dat je overal om kunt lachen, behalve om bepaalde kanten van de islam omdat moslims veel eerder gekwetst zijn dan de rest van de bevolking, wat doe je dan anders dan discrimineren? De tweede wereldgodsdienst, de vermeende tweede godsdienst van Frankrijk, zou niet mogen worden behandeld zoals de eerste? Dan wordt het toch tijd om een einde te maken aan dat walgelijke paternalisme van de intellectuele blanke, ‘linkse’ bourgeois die probeert te leven met de ‘arme, onderontwikkelde stakkers’. Deze belachelijke demagogen hebben gewoon een enorme behoefte aan erkenning en een gigantische overheersingsfantasie die ze moeten bevredigen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234