null Beeld

Charlize Theron: 'Het zit zo ingebakken in onze cultuur: mannen rijpen als wijn, vrouwen verwelken als bloemen'

Nadat eind vorig jaar was uitgelekt dat Sony Pictures zijn actrices systematisch minder betaalt dan zijn acteurs, was Charlize Theron de eerste die eiste dat ze voortaan evenveel zou vangen als haar mannelijke tegenspelers. Met als gevolg dat ze straks, net als hoofdrolspeler Chris Hemsworth, 10 miljoen dollar krijgt voor ‘The Huntsman’, het vervolg op ‘Snow White and the Huntsman’. In feite is dat nog steeds schandalig, want in tegenstelling tot Hemsworth dóét Theron ook iets voor haar geld: acteren.

bva

Al sinds ze twintig jaar geleden van Zuid-Afrika – via een tussenstop in New York – naar LA verhuisde, laat Charlize Theron niet met zich sollen. Naar verluidt vond ze zo haar eerste manager: ze stond een bankbediende de huid vol te schelden omdat hij weigerde haar een cheque uit te betalen, waardoor ze uit haar appartement gezet dreigde te worden. Theron is die dag zonder geld het bankkantoor uitgestapt, maar mét het visitekaartje van een Hollywood-agent die achter haar in de rij stond en onder de indruk was van haar kick-ass attitude.

Het leverde haar sindsdien niet alleen interessante rollen op in een rist blockbusters, Theron zocht en vond ook geregeld scenario’s om haar bombshell-imago mee aan flarden te schieten. Zoals ‘Monster’, waarvoor ze tien jaar geleden een Oscar kreeg, of ‘Dark Places’, een thriller gebaseerd op het gelijknamige boek van ‘Gone Girl’-schrijfster Gillian Flynn. Die film loopt vanaf deze week in de zalen. Theron speelt er een vrouw in die de moord op haar voltallige familie probeert te verwerken. Pijnlijk detail: de actrice was 15 toen haar moeder haar agressieve vader doodschoot, nadat hij ermee had gedreigd hen beiden om te brengen. En dan zit ze deze maand ook nog eens in ‘Mad Max: Fury Road’, de remake van George Millers legendarische roadmovie ‘Mad Max’.

Charlize Theron «Excuseer, maar ‘Fury Road’ is géén remake. Anders had ik er nooit aan meegewerkt. Ik had geen zin om het fucking liefje van Mad Max te spelen. Maar nadat ik het scenario had gelezen, kreeg ik zowaar bijna medelijden met de man: mijn personage maakt het hem érg lastig. Het is dus meer een eigentijdse interpretatie dan een remake.»

HUMO Volgens George Miller, die ook nu weer in de regiestoel zat, stonden jij en je tegenspeler Tom Hardy elkaar ook op de set naar het leven.

Theron «O, ja. We hebben ruziegemaakt, hoor (lacht). Tom kreeg het trouwens ook geregeld met George aan de stok. Maar je moet weten: we hebben die film gedurende negen maanden gedraaid in de Namibische woestijn, zonder noemenswaardig scenario. Een oorlogsfilm die zich bijna volledig op een rijdende truck afspeelt en waar amper CGI aan te pas komt! Tom en ik hadden vaak echt geen idee wat we aan het doen waren, en dat was frustrerend. Vooral voor hem, denk ik. Hij wist dat hij in gigantische voetsporen moest treden.»

HUMO Lopen jullie volgende week in gespreide slagorde de rode loper in Cannes op?

Theron «Tuurlijk niet! Ik geloof dat Tom intussen voor nog een paar ‘Mad Max’-films heeft getekend en mij heeft hij op het einde van die zeven maanden een zelfportret gegeven. ‘Je bent een onwaarschijnlijke nachtmerrie,’ stond op de achterkant, ‘maar je bent ook fucking awesome, en ik ga je een beetje missen.’ (Lacht) We hebben elkaar flink op de zenuwen gewerkt, maar we hebben ook altijd respect voor elkaar gehad. Liever zo, om eerlijk te zijn, dan met een acteur te moeten werken die voortdurend met een fake glimlach rondloopt. Dat is verschrikkelijk vermoeiend en jouw eigen vertolking lijdt er op den duur ook onder. Want hoe kun je emotioneel eerlijk zijn tegen iemand die je niet kent of vertrouwt?»

HUMO Kun je niet gewoon toegeven dat je Mel Gibson de rol opnieuw had willen zien spelen?

Theron «Ik zweer het je: ik heb lange tijd niet geweten wie Mel Gibson was! Ik ben in Zuid-Afrika opgegroeid op het platteland, en roem bestaat daar gewoon niet. Van de originele ‘Mad Max’ herinner ik mij vooral dat er snel in geracet werd. Had je mij gevraagd wat ik van de vertolking van Mel Gibson vond, dan zou ik je erg verbaasd aangekeken hebben: ‘Kennen mensen de namen van acteurs?!’

»Roem betekent nog steeds niets voor mij. Ik trek mij ook niets aan van wat er over mij wordt gezegd en geschreven, want dat heb ik toch niet in de hand. Voor de rest ben ik me er ontzettend van bewust dat ik een geprivilegieerd leven leid – niet het minst omdat ik ben opgegroeid in een land waar armoede en misdaad welig tieren. Daarom neem ik mijn humanitair werk voor de VN ook zo serieus en heb ik zelf een organisatie opgezet om Afrikaanse jongeren te beschermen tegen hiv. Als we ze een toekomst willen geven, dan moeten we ze eerst in leven houden.»

undefined

null Beeld


Prima libido

HUMO Intussen ben je ook Amerikaans staatsburger geworden en in de VS engageer je je vooral voor homorechten en gendergelijkheid.

Theron «Ik heb er een probleem mee dat vrouwen vaker dan mannen aan de kant worden geschoven naarmate ze ouder worden, ja. We hebben volledige industrieën opgebouwd rond 20-jarige schoonheden, terwijl die misschien nog maar in één relatie hebben gezeten en geen idee hebben waar het leven om draait. Vrouwen van in de 40 behandelen we daarentegen als verwelkte bloemen, en het erge is dat ik dat vroeger zelf ook heb gedaan. Het zit ingebakken in onze cultuur: mannen rijpen als wijn, vrouwen verwelken als bloemen. Terwijl ik nu merk dat daar niets van aan is. Ik word dit jaar 40, en ik heb nu een pak meer kennis en zelfvertrouwen dan twintig jaar geleden. En met mijn libido gaat ook alles prima, dank u.»

HUMO Welk advies zou je je 20-jarige zelf geven?

Theron «Begin vooral niet te panikeren naarmate je ouder wordt, en smijt je niet op de chardonnay. Je hebt geen idee wat die alcoholverslaving mij kost! (lacht) Als twintiger had ik constant het gevoel dat ik zo veel mogelijk moest doen, ‘want later zal ik die kansen niet meer krijgen’. Onzin. Nu doe ik minder, ik maak daardoor ook betere keuzes én ik heb tijd om van het leven te genieten.»

HUMO Drie jaar geleden heb je ook in je eentje een kind geadopteerd.

Theron «En ik kan niet gelukkiger zijn! Tegelijkertijd krijg ik nu constant de vraag of ik niet wat minder donkere rollen wil spelen, wat ik ook weer zo onzinnig vind. Het is niet omdat ik moeder ben dat mijn interesses zijn veranderd en ik enkel nog vrolijke musicals wil maken. ‘O, ik heb een kind nu, laat ik stoppen met mezelf creatief uit te dagen.’ Als ik mijn kind een plezier wil doen, dan kan ik er maar beter voor zorgen dat ik zelf ook gelukkig ben. Sinds ik moeder ben, voel ik me trouwens méér aangetrokken tot donker materiaal, omdat ik nóg meer mijn best wil doen om onrecht aan te kaarten en liefst ook de wereld uit te helpen.»

undefined

'Ik ben er me ontzettend van bewust dat ik een geprivilegieerd leven leid - niet het minst omdat ik ben opgegroeid in een land waar armoede en misdaad welig tieren'

HUMO Je hebt daarvoor de uitgelezen partner gevonden: Sean Penn, die straks ook de adoptievader van je kind wordt.

Theron «Sean komt ontzettend goed overeen met de kinderen uit zijn vorige huwelijk, maar dat is niet waarom we de procedure hebben opgestart. Ik heb geen babysitter nodig. Die kan ik mij gerust zelf permitteren. Ik was op zoek naar een partner, en Sean is die partner. We kennen elkaar al twintig jaar en we hebben altijd overal over kunnen praten. Niet enkel over film, en geloof mij: zo iemand is in LA niet makkelijk te vinden.»

HUMO Sean weet in de regel ook waar hij over praat.

Theron «Precies! Veel mensen denken dat ze een oplossing voor de problemen in Afrika hebben door eens naar CNN te kijken. Zo werkt het dus niet. Sean is naar Haïti gereisd om te helpen na de aardbeving in 2010, hij is meegekomen naar Zuid-Afrika om er de gevolgen van de aidsepidemie te zien, en dan nog zal hij nooit zeggen dat hij dé oplossing heeft. We kunnen er samen wel uren over praten. Zoals we altijd al hebben gedaan, maar nu dus ook als koppel. Ik heb nooit eerder in een relatie gezeten waar een hechte vriendschap aan vooraf is gegaan, en ik moet zeggen dat het me wel bevalt (lacht)


Afterparty

HUMO Sorry dat ik erover begin, maar je moeder schoot ooit je vader dood – een voorval waar je nieuwe film ‘Dark Places’ herinneringen aan oproept.

Theron (zucht) «Hoe vaak ik dat al niet heb moeten horen. Er zijn zelfs mensen die in ‘Monster’ verwijzingen zien naar die gebeurtenis. Please! Ik haat het dat mijn ma in zowat elk interview met mij over ‘die gruwelijke nacht’ moet lezen. Het was één nacht! Ik heb duizenden nachten met haar doorgebracht – vredevolle nachten – en het is niet fair dat haar leven wordt herleid tot die ene wanhoopsdaad. Ze heeft er niet om gevraagd, en ze verdient het ook niet. Al wat ze heeft gedaan, is ons beschermen.»

HUMO Oké, maar je snapt hoe snel de link in dit geval gelegd is?

Theron «Ja, maar mensen moeten ook snappen dat het 25 jaar geleden is, en dat het iets te makkelijk is om te denken dat mijn leven en al mijn emoties zijn gevormd door één gebeurtenis. Mijn leven is gekleurd door een eindeloze lijst hoogtepunten en dieptepunten. Los daarvan: mijn moeder heeft in haar leven zo veel voor mij gedaan – zonder haar was ik nooit zo ver geraakt – dat ik haar ook eens op een andere manier wil bedanken dan door dit verhaal keer op keer opgerakeld te zien worden.»

HUMO Fair enough.

Theron «Ik heb enorm veel van haar opgestoken. Hoe je altijd dapper moet zijn, bijvoorbeeld, en voor jezelf moet opkomen. Mijn moeder heeft ook iets tegen zelfbeklag: ik mag mezelf nooit als slachtoffer zien en ik ben verantwoordelijk voor al mijn beslissingen.»

HUMO Zullen we het dan gewoon nog even over je haar in ‘Mad Max: Fury Road’ hebben?

Theron «Je bedoelt: het gebrek daaraan? (lacht) George zag mijn personage als een albino, maar om één of andere reden voelde ik mij daar niet goed bij. Het leek me sterker om mijn haar af te scheren, en ik kreeg gelijk. Toen ik hem er voor het eerst over vertelde, was George helemaal niet enthousiast. Eerder verbijsterd. Er kwam geen woord meer uit. Hij staarde gewoon stilzwijgend in het ijle. Perfect, dacht ik: mijn personage moet mensen met verstomming slaan (lacht).»

HUMO Klopt het trouwens dat je door die coupe bijna je rol in de komedie ‘A Million Ways to Die in the West’ (die vorig jaar al in de filmzalen te zien was, red.) van komiek Seth MacFarlane was kwijtgespeeld?

Theron «In feite wel. Ik was nog maar net uit Namibië terug, toen ik in LA auditie moest doen voor ‘A Million Ways’, en ik was kapot. Het was eind december en ik had een dikke winterjas aan, terwijl het buiten misschien wel 20 graden was. Als je uit de woestijn komt, voelt dat dus koud aan. Voeg daar mijn zo goed als kale kop aan toe, en de eerste reactie van Seth was: ‘Wie ben jij?!’ (lacht)

»Gelukkig heeft hij mij een kans gegeven, want na ‘Mad Max’ kon ik wel iets luchtigers gebruiken. En mijn vrienden wilden nog weleens naar een première mét afterparty komen. De meeste films die ik de afgelopen jaren heb gedaan, waren zo deprimerend dat we mensen na de première geen drank gaven, maar pijnstillers!»


'Dark Places' speelt vanaf 6 mei in de bioscoop.

Bekijk de trailer:


'Mad Max: Fury Road' komt uit op 14 mei.

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234