Charlotte Van Brabander: gamekampioene
Charlotte Van Brabander (20) studeert criminologie in Gent, speelde jarenlang in competitieverband de shooter 'Counter Strike' en schopte het met haar all female team tot de ESWC, zeg maar het WK Gamen.
Charlotte Van Brabander «Ik heb het gamen bijna letterlijk met de paplepel binnengekregen. Mijn papa (Filip Van Brabander, red.) was hoofdredacteur van Eos en schreef vaak recensies over games en consoles. Heel leuk: dan mocht hij bijvoorbeeld de allereerste Playstation mee naar huis nemen om uit te testen.
»Al heeft de microbe me pas jaren later te pakken gekregen: mijn vriendje was een fervente gamer en ik ging regelmatig met 'm mee naar LAN-parties, bijeenkomsten van gamers die hun computer meebrengen en het de hele dag tegen elkaar opnemen. Kan ik meteen een cliché onderuithalen: gamen is níét per definitie asociaal. Wel integendeel: ik heb op die LAN-parties keiveel mensen van over de hele wereld leren kennen.»
HUMO Waarom ben je in competitieverband gaan spelen? Omdat er grof geld mee te verdienen valt?
Van Brabander «Nee: voor de kost gamen is alleen voor de allerbesten weggelegd. En door de crisis zijn alle sponsorbudgetten serieus teruggeschroefd. Ik ben gewoon nogal competitief ingesteld: als ik ergens aan begin, wil ik tot het uiterste gaan. En, niet onbelangrijk, ik heb héél veel geduld.
»Het heeft anderhalf jaar geduurd voor ik overeind kon blijven tegen een geoefende tegenstander. Als je wil winnen, moet je een spel zo vaak spelen dat je alle decors en plattegronden uit het hoofd kent en exact weet waar je boosts kunt vinden, of waar dat geheime luik in de muur zit waar je door kunt. Er zijn geheime luiken die ik pas na járen heb ontdekt.
»Volgens mij is dat één van de belangrijkste redenen waarom zo weinig meisjes gebeten zijn door gamen: om echt góéd te worden moet je bijna constant trainen, en dan blijft er nog maar weinig tijd over om te gaan shoppen.»
HUMO Wacht eens: zei je nu net 'trainen'?
Van Brabander «Euh, ja. Ik weet dat het belachelijk klinkt, maar bij zo'n tactische shootergame als 'Counter Strike' volstaat het niet om een beetje rond te lopen en kogels in het rond te spuwen. Je moet een goeie tactiek ontwikkelen en tot in de kleinste details instuderen. Eigenlijk valt het nog het best te vergelijken met schaken.»
HUMO Hoeveel uren per dag trainde je dan?
Van Brabander «Toen ik nog op school zat: een paar uur. Ik ging dikwijls heel laat slapen, pas om een uur of één of zo. Mijn ouders vonden dat niet altijd even leuk, maar ik zorgde ervoor dat ik altijd goeie cijfers had, dus veel konden ze daar niet tegen inbrengen (lacht).
»Later, toen ik met vier andere meisjes in teamverband speelde, trainde ik tien, twaalf uur per dag. Enfin: ik zat niet constant met mijn neus op dat scherm geplakt, hè. Tussendoor sloeg ik eens een virtueel praatje met de andere teamleden: roddelen en fun maken, net zoals op café. Soms verschansten we ons een weekend lang in Outpost, een gamecenter waar je ongestoord kunt trainen.»
HUMO Waarom wilde je precies in een all female team spelen?
Van Brabander «Ik had op YouTube eens een Zweeds gameteam bezig gezien dat alleen uit meisjes bestond. Ze zagen er supercool uit, ze hadden zelfs hun eigen televisieprogramma. Dat stak mijn ogen uit.»
HUMO Laat me raden: veel miserie mee gehad?
Van Brabander (giechelt) «Het was niet simpel, nee. Om te beginnen is het aartsmoeilijk om meisjes te vinden die in zo'n team willen stappen - meisjes en gewelddadige games, dat gaat niet goed samen. Maar ze bij elkaar houden was nog moeilijker. Vrouwen zijn bitchen en roddeltantes, hè. Daar had ik het soms moeilijk mee, want ik ben niet zo'n meisjesmeisje.
»Ik heb me serieus moeten aanpassen aan de euh, vrouwelijkheid van mijn teamgenotes. Maar we hebben wél onze droom waargemaakt: deelnemen aan de ESWC, de Electronic Sports World Cup. Die organiseren jaarlijks een toernooi voor vrouwen uit de hele wereld, en daar hangen mooie bedragen aan vast.»
HUMO Wat heet 'mooi'?
Van Brabander «40.000 euro als ik me niet vergis. Enfin, ver zijn we niet geraakt. Wat wil je: op het ESWC speel je tegen de top van de top. Dat zijn vaak meisjes - alle meisjes zitten samen in een aparte categorie - die van hun sponsor een ruimte ter beschikking krijgen waarin ze de klok rond kunnen trainen, en die constant gevolgd worden door een cameraploeg. Daar konden wij helaas niet aan tippen.»
HUMO Als je competitie speelt, is de fun er dan niet snel af?
Van Brabander «Nee. Zoals bij elke sport krijg je een geweldige kick als je een goeie match speelt tegen een volwaardige tegenstander. En als het dan nog een jongen is, wordt het nog leuker. Tijdens game-evenementen daag ik graag jongens uit voor een wedstrijdje 'Counter Strike'. Tof, want ze gaan er steevast van uit dat jij er niks van zult bakken. Heerlijk, die gezichten als je hun jarenlange vooroordelen aan flarden schiet (lacht).»
HUMO Om het eens niet over de geneugten van het omverknallen te hebben: kun je door te gamen ook iets léren, zoals wel eens wordt beweerd?
Van Brabander «Voor alle duidelijkheid: het is wetenschappelijk bewezen dat je van gamen níét agressief wordt. Voor mij is het juist de perfecte manier om wat stoom af te blazen. Maar ik geloof wel dat ik van dat jarenlange gamen iets heb opgestoken. Ik kan me goed focussen, heb ontzettend veel geduld en ik geef niet snel op.
»Allemaal dingen die me uitstekend van pas komen bij mijn nieuwste hobby: pokeren. Ik heb ook gehoord dat sommige bedrijfsleiders hun personeel first person shooters laten spelen om hun hersenen te trainen. Ik blijf het in de eerste plaats zien als intelligent amusement, maar het stoort me wel dat games nog altijd niet als een volwaardige denksport beschouwd worden, en dat er nog nergens een subsidiepot voor opengetrokken is. Er zijn tientallen sporten en kunstvormen die gesubsidieerd worden, maar gamen is daar nog altijd niet bij.»
HUMO Hoe zie jij games evolueren?
Van Brabander «Gamen in 3D wordt zonder twijfel the next big thing. Maar ik heb er bedenkingen bij: er zijn mensen die nu al epilepsieaanvallen krijgen vanwege de speciale effecten in 'World of Warcraft'. Met zo'n helm op je hoofd zit je écht helemaal in het spel, en dat zou best gevaarlijk kunnen worden. Al zullen de ontwerpers zich daar vast niet veel van aantrekken: zolang ze er maar geld mee kunnen scheppen.»
HUMO In de film 'ExistenZ' van David Cronenberg laten gamers een poort in hun ruggenmerg inplanten voor de ultieme spelervaring. Iets voor jou?
Van Brabander (lacht) «Zo ver zou ik nooit gaan: 't blijven máár spelletjes, hè.»
HUMO Op naar de volgende level!