null Beeld

Charlotte Van den Broeck - Kameleon

‘Kameleon’ (De Arbeiderspers) – een slimme titel voor een debuutbundel. Onvermijdelijk draagt een eerste worp van een dichter immers de sporen van de zoektocht naar een eigen stem, met wisselvalligheid van vorm, thematiek en kwaliteit tot gevolg. En uitgerekend met wispelturigheid doet de kameleon zijn voordeel. Gebrek wordt troef – een uitstekende definitie van poëzie in drie woorden.

Bart Vanegeren

Het valt best mee met het uitwaaierende kwaliteitsverlies van Charlotte Van den Broeck, amper 23, in ‘Kameleon’. De titel vat bovendien perfect het onderzoek naar veranderlijkheid waarvan de dichteres verslag uitbrengt: Van den Broeck dicht over het ontpoppen van meisje tot vrouw, het twijfelende zoeken naar een plaats in het leven, het voortdurend herijken van verwachtingen en verhoudingen. Of zoals het in het titelgedicht luidt: ‘Waarschijnlijk verliezen we toch alle substantie / datgene wat permanent is in de dingen die veranderen / maar alles verandert en niets / blijft aan zichzelf gelijk, ook wij / worden anders, trager / krijgen schubben op onze schouderbladen.’ Voortdurend is de blik van de dichteres gekleurd door een aan Friedrich Schiller ontleend ‘Schein des Naiven’. Die geraffineerde aanpak levert gedichten op die ook gespeeld naïef overkomen: ze lijken op maat van het podium geschreven, maar herbergen achter een bedrieglijke transparantie een rijk gelaagde veelheid. Deze poëzie paradeert – welja, een kameleon gelijk – in variabele verschijningsvormen, maar blijft in het hart onveranderlijk doorbloed met een verlangen naar fluks stromende taal en onverwachts treffende beelden.

’t Is gelukkig niet te voorspellen wat het boekenjaar nog brengen zal, maar de kans bestaat dat voor het eerst sinds 1999 (Peter Holvoet-Hanssen) een dichter en voor het eerst sinds 1996 (‘Waar de egel gaat’) een dier met de Debuutprijs aan de haal gaan.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234