Charlotte Van den Broeck over haar grootste angst: 'Klimaatontkenners maken me zeer ongerust'

Worden schrijvers ook bang als ze naar de wereld van vandaag kijken, of halen ze hun hart op als nooit tevoren? Moeten ze ons gemoed verlichten met hun romans of zout in alle wonden strooien? Veel antwoorden zijn te vinden op de boekenbeurs, maar de meest verhelderende staan uiteraard in Humo. ‘Literatuur die de lezende mens wil laten vergeten in welke wereld hij leeft, dat noem ik verbale methadon.’ Vandaag: Charlotte Van den Broeck.

De voor haar dichtbundels ‘Kameleon’ en ‘Nachtroer’ veelvuldig bekroonde en nu ook alom om haar prozadebuut ‘Waagstukken’ geprezen dichteres Charlotte Van den Broeck ziet een verontrustende roman in de lucht hangen.

HUMO Waar wordt u bang van als u naar de wereld van vandaag kijkt?

Charlotte Van den Broeck «Klimaatontkenners maken me zeer ongerust. En onlangs had ik een nachtmerrie over Dries Van Langenhove...»

HUMO Wat gebeurde er?

Van den Broeck «Dat ben ik gelukkig vergeten. Ik onthoud van mijn dromen meestal niet het verhaal. Maar het was nogal angstaanjagend.»

HUMO Gaat u er iets mee doen in een volgend boek?

Van den Broeck «Wie weet. Dries Van Langenhove en de klimaatontkenners: de perfecte ingrediënten voor een verontrustende roman.»

HUMO Houdt u de wereld altijd in de gaten, ook als dichter?

Van den Broeck «Vanzelfsprekend, een schrijver moet in de wereld staan. En de tijdgeest, of die nu ellendig of hoopvol is, vindt vanzelf zijn weg naar de literatuur.»

HUMO Of hebben we in bittere tijden juist meer nood aan ontsnappingsvoer?

Van den Broeck «De leesroes, verdwijnen in een boek, is een mooie bijwerking van literatuur, maar het liefst daagt een boek ook je manier van kijken of denken uit. Ontsnappen is spannender als de omstandigheden het moeilijk maken.»


De Boekenbeurs vindt nog plaats van woensdag 6 november tot maandag 11 november in Antwerp Expo. Info en tickets: www.boekenbeurs.be.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234