'Check-point: The Workers Cup': gastarbeiders in Qatar spelen in de voetbaltempels die ze zelf gebouwd hebben

Over de bedenkelijke werkomstandigheden van het legioen gastarbeiders dat in Qatar de stadions voor het WK Voetbal in 2022 moet optrekken, is al véél bericht, maar de Britse filmmaker Adam Sobel wist toch nog een originele invalshoek te vinden: in ‘The Workers Cup’ volgt hij één van de teams die deelnemen aan het gelijknamige, door de FIFA en de Qatarese overheid georganiseerde voetbaltoernooi tussen ploegen van de diverse bouwfirma’s.

Adam Sobel «Ik had al enkele reportages gedraaid over het half miljoen gastarbeiders dat in Qatar aan de slag is, maar ik was het een beetje beu om anonieme getuigen op te voeren en undercover te filmen.

»Die Cup lijkt misschien banaal, maar voor de bouwvakkers is dat het hoogtepunt van het jaar. Eerst leven ze er maandenlang naartoe, en na afloop blijven ze er nog weken, zo niet maanden over napraten. Niet zo verwonderlijk: velen van hen zitten daar maanden of jaren zonder hun gezin of familie ooit te zien. Het toernooi geeft hen de kans om even te ontsnappen uit de dagelijkse sleur en helemaal op te gaan in die sfeer van camaraderie en passie voor het voetbal. En het is natuurlijk geweldig om zelf eens te kunnen spelen in de voetbaltempels waar ze dagelijks aan zwoegen. Voor de bouwfirma’s is het trouwens een promotiemiddel om nieuw werkvolk aan te trekken. Dat is wrang, maar het weegt niet op tegen het plezier dat iedereen eraan beleeft. Het is ook een serieuze organisatie: aan de recentste editie namen maar liefst 32 ploegen deel.»

- Wat wilde je met deze film bereiken?

Sobel «In de reportages die na de toekenning van het WK over de gastarbeiders in Qatar werden gemaakt, werden ze altijd als slachtoffers voorgesteld. Ik hoop dat men hen na het zien van onze film toch iets empathischer zal bekijken, als mensen die net als iedereen hun eigen dromen én illusies hebben. We wilden er in ieder geval geen vlammende aanklacht van maken, want dat is ondertussen al vaak genoeg gedaan. En we hebben de film uiteraard ook gemaakt in de hoop dat hij in het land zelf een impact zal hebben. Na alle reportages en berichten in de pers zijn de arbeidsomstandigheden er al een beetje verbeterd, maar we zijn er nog lang niet. Het zou geweldig zijn, mocht dankzij onze film weer een stapje in de goeie richting worden gezet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234