'Wij zijn maar een simpel restaurantje.’ Beeld
'Wij zijn maar een simpel restaurantje.’

fornuisgatechek-kok Johan

Chef-kok Johan Segers over het beruchtste verjaardagsfeestje van 2017 : 'Aha, u belt mij over Fornuisgate'

In gastronomische kringen is ’t Fornuis al jarenlang een instituut, maar sinds vorige week kent iederéén het Antwerpse restaurant van Johan Segers. Apache draaide een filmpje op de dorpel van de sterrenzaak: het halve Antwerpse schepencollege, burgemeester Bart De Wever op kop, bezocht een verjaardagsfeestje van bouwpromotor Erik Van der Paal. Chef-kok Segers, bekend om zijn eerlijke keuken, hanteert eveneens een smakelijk parler-vrai: ‘Aha, u belt mij over Fornuisgate?’

Tom Pardoen

Johan Segers (sakkerend) «Ik heb daar niks mee te maken! Ik ben een simpel kokske, dat veertig jaar geleden met niets begonnen is en elke dag samen met zijn hele ploeg zijn best doet om lekker eten te maken. En daar komen gelukkig mensen op af. Zakenmensen. Toeristen. Sommigen moeten een heel jaar sparen om bij ons te komen eten, er zijn ook mensen bij die elke dag op restaurant gaan. Soms hebben ze iets te vieren.»

HUMO Soms willen ze banden aanhalen?

Segers «Worden hier zakendiners gehouden? Zeker. En gelukkig maar: die heb je als restauranthouder nódig. Maar ik heb niet het gevoel dat hier veel deals worden gesloten. In ’t Fornuis wordt gegeten en gedronken: op onze tafels is geen plaats voor papier. Ik kan me wel voorstellen dat er een deal wordt voorbereid, of beklonken – achteraf, als het werk gedaan is.»

HUMO Is Fornuisgate goede of slechte reclame?

Segers (diepe zucht) «Ik heb het mij ook al afgevraagd. Ik ben heel gelukkig met mijn cliënteel en hoe mijn restaurant marcheert. Laat mij maar voortdoen zoals ik bezig ben. Ik wil niet twintig keer per dag telefoon krijgen om dan te moeten zeggen dat we volzet zijn. Ik keek onlangs naar Terzake: ’t Fornuis is daar vier of vijf keer vernoemd. Wat heeft dat nog met mijn restaurant te maken?»

HUMO U kunt er niet omheen dat er merkwaardig hartelijke ontmoetingen plaatsvonden op uw trottoir.

Segers «Ja. Door het rookverbod: vroeger rookten de mensen hun sigaretje binnen, nu stappen ze daarvoor zelfs tijdens het diner naar buiten.»

HUMO Uw restaurant leent zich tot intieme ontmoetingen: er is geen inkijk.

Segers «Ah nee, want de gelagzaal ligt op de eerste verdieping! Op het gelijkvloers is wel een salon, waar ik tien mensen kan zetten. Ik heb klanten die al veertig jaar terugkomen: sommige zijn slecht ter been en geraken de trap niet meer op. We doen er ook wijndegustaties en verjaardagsfeestjes.»

HUMO Krijgt u vaak politici over de vloer?

Segers «Ja, en van alle partijen! Behalve van Groen. Ik krijg soms de indruk dat die mensen niet mogen eten. Eens goed tafelen, daar is toch niks mis mee?»

HUMO Het verbaasde mij wel enigszins dat u Coca-Cola Zero op de kaart hebt staan.

Segers «Natuurlijk heb ik dat. Als jonge kerel had ik ook radicale ideeën: ‘Cola komt er bij mij niet in.’ Tot ik een goeie klant had die altijd een mooie fles wijn dronk, maar nooit koffie nam: hij had de gewoonte om af te sluiten met een cola, voor de vertering. Elke keer vroeg hij erom. Nu moet ik zeggen: als ik het aan mijn maag heb, drink ik ook weleens graag een cola, dat helpt. Ik heb die man dus een plezier gedaan.

»Die cola is een service, zoals de alcoholvrije aperitieven dat zijn. Wij verkopen nu zelfs wijnen per glas. Wat ik onbegrijpelijk vind: de mensen weten niet wat ze missen. Een wijnkaart is voor mij wat een kleurboek is voor een kind. En niks is zo fantastisch als genieten van een fles wijn die evolueert.»

HUMO Hoeveel rekent u voor een Coca-Cola Zero?

Segers «Oei! Daar overvalt ge mij mee. Wat zou dat kosten? Drie euro? Zeer schappelijk, vanzelfsprekend: cola is niet onze corebusiness.»

HUMO Bent u eigenlijk gebonden door het beroepsgeheim?

Segers «Wettelijk niet, dat weet u ook. Maar ik heb gezond verstand: discretie is belangrijk. Als ik een viswijf was, zou dat snel rondgaan, en dat zou commerciële zelfmoord zijn. Het gaat nu over politiekers en zo, maar we hebben ook tafeltjes voor twee – ik moet er toch geen tekening bij maken?»

HUMO Ik kan bij u met een gerust hart aan tafel schuiven met een mooie vrouw die niet per se mijn halve trouwboek is?

Segers «Voila. Ik zal hoogstens een beetje jaloers zijn (lacht luid). Maar u bent welkom, ja.»

HUMO Misschien kan ik een tafel boeken voor 9 december?

Segers «Dat zou ik ’s moeten checken. 9 december, zei u?»

HUMO Klopt. De internationale dag tegen corruptie.

Segers «Is dat een feestdag? (lacht) Serieus: als er dingen fout lopen, dan moeten ze daar iets aan doen. Daar heeft de burger recht op. Maar de manier waarop het nu gebeurt, daarbij komt de privacy in het gedrang. En los daarvan: wij zijn een simpel restaurantje dat mensen van alle niveaus ontvangt, uit binnen- en buitenland. Wij proberen voor iedereen vriendelijk te zijn. Maar een restaurant heeft nu eenmaal goedbetalende klanten nodig. Ik zit met tien man personeel en een financieel plan waar ik op het einde van het jaar een streep onder moet trekken: de rekening moet kloppen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234