null Beeld

Cherchez la femme: keramiste Ann Van Hoey (53), mevrouw Mark Uytterhoeven

Mark Uytterhoeven is Monsieur Van Hoey geworden. Dat zit zo: terwijl de tv-coryfee de afgelopen jaren steeds meer schik kreeg in zijn dieet van anonimiteit, literatuur en Provençaalse rosé, creëerde zijn echtgenote haar eigen wonderland. Dat wonderland ligt in de wereld van de keramiek, en Ann Van Hoey - 53, en met bravoure dansend op de slappe koord die geluk heet - kijkt er met stijgende verbazing naar wat haar overkomt.

Jeroen Maris

Masterpiece

undefined

HUMO Bewonder je Mark nog?

undefined

Van Hoey «Ja. Ik kan nog altijd versteld staan van wat hij allemaal kan. Hij doet dingen met taal die me geweldig kunnen ontroeren. Toen ik m'n dossier voor Design Vlaanderen aan het voorbereiden was, was ik geweldig aan het wroeten op de tekst waarin ik mijn visie uit de doeken moest doen. Tot hij zich er eventjes over ontfermde.

»Hoe hij in tien minuten mijn krakkemikkige tekst veranderde in een vloeiend, to the point stuk taal: onvoorstelbaar. Ik weet nog hoe hij wat stond te kijken naar mijn kopjes, een beetje uitleg vroeg, en toen een geniale slotzin toverde. (Citeert uit het hoofd) 'Culminerend in een afboording die teruggrijpt naar de cirkel.'

»Ik stond paf: dat was éxact wat ik wilde maar niet kon uitdrukken. De volgende dagen heb ik door mijn keukentje lopen dansen, en telkens als ik iets van m'n werk vastpakte, bewoog dat zinnetje door mijn hoofd: 'Culminerend in een afboording die teruggrijpt naar de cirkel.' Héérlijk.

»Nog zoiets moois: zijn tekst voor mijn 'Etude géométrique'. Hij had die geschreven in een ongelooflijk mooi, erudiet Frans. Hij besprak mijn vijf kommen, maar vanaf de vierde kom had hij er, in datzelfde erudiete Frans, de grootste vettigheden ingestoken (lacht). Dat was zijn verjaardagscadeau voor mij - geestig, persoonlijk, ontroerend. En de volgende dag kreeg ik uiteraard de propere versie toegestuurd.

»Ik herinner me ook hoe hij in het Sportpaleis samen met andere BV's een hommage bracht aan Toon Hermans. Die was er zelf bij, en Mark vertelde dat zijn vader altijd laat van zijn werk thuiskwam, meestal doodmoe. 'Maar als u op televisie kwam, meneer Hermans, was hij veel vroeger thuis, en opvallend opgewekt.

»Ik was nog te jong om er veel van te begrijpen, dus ik keek niet naar u, ik keek naar mijn vader, die letterlijk zat te huilen van het lachen. En ik moet zeggen, meneer Hermans: ik vond mijn vader fantastisch.' Hoe hij met enkele kleine zinnetjes zo tot de kern ging, en zo ontroerde...

»Wat ik nog meer bewonder: hoe hij er op televisie een beetje óver kon gaan, hoe hij altijd weer aanschurkte tegen de grens van wat kon, en daar telkens mee wegkwam. Dat vind ik getuigen van een grote intelligentie. Probeer dat maar eens in Vlaanderen, waar de teentjes lang zijn.

»Weet je, ik kan zijn talent niet zomaar in enkele zinnen samenvatten. Mark is een totaalpakket dat niet te overzien is. Hij kan zoveel: ik kan niet anders dan hem bewonderen. Ik ben getrouwd met een heel bijzondere man.»


Cherchez La Femme: Ann Van Hoey

undefined

HUMO Zijn beste vriend zei me ooit dat hij niemand kent die zo trouw is als Mark - en niet alleen in de liefde.

undefined

Van Hoey «Een héél rake typering. Stom voorbeeld: zijn eerste auto was een Polo. Wel, hij rijdt nog altijd met een Polo. Hij fietst nu al jaren mee met de wielertoeristen van Café Tilt, zijn stamkroeg, en nooit heeft hij ook maar overwogen om daarmee te stoppen - ook niet toen er ruzie kwam en een deel zich afsplitste en verwachtte dat hij hen zou volgen.

»Hij is ook altijd bij de VRT gebleven. Er zijn wel eens verkennende gesprekken met vtm geweest, maar concreet werd dat nooit: Mark wilde de openbare omroep gewoon trouw blijven.

»We zijn 26 jaar samen nu - dat is een heel comfortabele, rustgevende vaststelling. En ik weet wel dat een mens vol verrassingen zit, en dat het misschien niet mogelijk is om tot het allerdiepste van iemand te spitten. Maar ik heb wel het gevoel dat we na die 26 jaar héél dicht bij elkaar staan. Dat we elkaar begrijpen, en erin slagen om elkaars melancholie wat af te dekken. We hebben allebei heel erg het gevoel dat het niet stuk kan. Het leven is nog nooit zo goed geweest als nu.»

HUMO Ouders die het geluk gevonden hebben: wat moet dat fijn zijn voor jullie dochter.

undefined

Van Hoey «Tess: onze oogappel. We vinden eigenlijk allebei dat onze dochter een verbeterde versie van onszelf is. Ze heeft veel kwaliteiten van Mark, zie ik - ze staat er in een gezelschap, is slim en gevat. Weet je, welk geniaal stuk keramiek ik ooit nog ontwerp, welke mooie kom of welk prachtig kopje er nog uit mijn oven komt, mijn échte masterpiece heb ik al gemaakt: mijn dochter.»

U leest het volledige interview in Humo 3655/38 op dinsdag 21 september.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234