null Beeld

Cherchez la femme: Mevrouw Nizar Trabelsi

In een nieuwbouwappartement in één van de betere wijken in Schaarbeek probeert Oum Maryam vat te krijgen op haar nieuwe leven. Eén zonder haar man Nizar Trabelsi , de veroordeelde terrorist die vorige week vanuit de gevangenis van Brugge rechtstreeks op het vliegtuig naar de Verenigde Staten werd gezet. Met zijn beste pak aan, want Trabelsi dacht dat hij na drie jaar eindelijk ging trouwen. ‘Uitgeleverd? De Belgische overheid heeft mijn man ontvoerd.’

sso

Oum Maryam, Arabisch voor ‘de moeder van Maryam’, is een pseudoniem dat ze zelf heeft gekozen. De 41-jarige Brusselse moeder van vijf – van top tot teen gesluierd, zwarte handschoenen – wil niet met haar echte naam getuigen. Aan het einde van het interview zal ze de fotograaf vragen haar onherkenbaar te portretteren. ‘Dit gaat niet over mij. De enige reden waarom ik spreek, is Nizar: iemand moet vertellen wat hem is overkomen. Hoe de Belgische overheid hem anderhalf jaar langer dan zijn maximumstraf heeft vastgehouden. Om hem daarna op een schoteltje aan te bieden aan de Amerikanen.’

Nizar Trabelsi, ooit een beloftevolle voetballer die na zijn transfer van Tunesië naar de Duitse Bundesliga verblind raakte door coke en vrouwen en die na zijn bekering foute vrienden maakte, werd in september 2001, twee dagen na de aanslagen van 9/11, opgepakt in Ukkel. Hij zou een plan hebben gehad om de militaire basis van Kleine-Brogel, waar Amerikaanse kernkoppen liggen opgeslagen, op te blazen. Dat plan werd hem naar eigen zeggen ingefluisterd door Osama bin Laden. Op zijn proces in Brussel werd nooit echt duidelijk of Trabelsi de waarheid sprak. In het milieu stond hij bekend als Abu Quaqua, de man die graag en te veel praatte.

Het is de tweede keer dat ik met een echtgenote van Trabelsi spreek. De vorige keer gebeurde dat op kerstdag 2007, na de arrestatie van veertien terreurverdachten die plannen zouden hebben gehad om Trabelsi te bevrijden uit de gevangenis, én die een aanslag wilden plegen in het centrum van Brussel. Het terreuralarm dat daarop werd afgekondigd, leidde er onder meer toe dat het nieuwjaarsvuurwerk in de hoofdstad werd afgelast. Naïma A., de toenmalige vrouw van Trabelsi, was één van de arrestanten. Een rechtbank kon de verdachtmakingen tegen haar nooit hard maken.

Zes jaar later lijkt zich eenzelfde karaktermoord te voltrekken. Zo zouden de ‘connecties’ van Oum Maryam er de oorzaak van zijn dat premier Di Rupo en een handvol ministers na de uitlevering van Trabelsi extra bescherming kregen.

Oum Maryam «De federale procureur noemde mij onlangs een gevaarlijke vrouw. Geen idee waarop hij zich baseert om dat te zeggen. Als mijn advocaat doorvraagt, klinkt het: ‘Dat is geheim.’ Ik ben nooit veroordeeld, ik heb geen strafblad. Er zijn alleen maar geruchten die mij belangrijker maken dan ik ben. Net zoals de geruchten over Nizar hem groter hebben gemaakt dan hij is.»

HUMO Waar is uw man naartoe gebracht?

Maryam «Nu verblijft hij in Rappahannock, een gevangenis in Stafford, Virginia, niet ver van Washington. Sinds zijn uitlevering heb ik hem niet meer gehoord. Ik heb een mail gestuurd naar Mary Petras, onze Amerikaanse advocate, om te weten of hij een boodschap voor mij heeft achtergelaten. Een woordje maar, om te zeggen dat ik me geen zorgen hoef te maken. Of dat hij van me houdt.

»Nizar en ik gingen trouwen: op 23 september had een ambtenaar van de gemeente Ittre ons in de echt moeten verbinden. Een dag nadat die datum bekend was gemaakt, werd hij overgeplaatst van de gevangenis van Ittre naar die in Brugge.»

HUMO Waarom?

Maryam «Om ons huwelijk te verhinderen. En dat was niet de eerste keer. Nizar en ik zijn wel religieus getrouwd, maar sinds ik in 2010 duidelijk heb gemaakt dat ik officieel met hem wil trouwen, probeert men ons stokken in de wielen te steken. ’t Was direct paniek: bij het gemeentebestuur van Ittre, waar ik onze huwelijksaanvraag had ingediend, kwamen telefoontjes binnen van de dienst Vreemdelingenzaken en van de Staatsveiligheid. Ons huwelijk zou ‘schade toebrengen’ aan de uitleveringsprocedure die tegen Nizar liep.

»Drie jaar heb ik gestreden om met hem te kunnen trouwen. Ik ben naar Tunesië gegaan om zijn papieren in orde te brengen, ik heb faxen gestuurd naar Duitsland om een vertaling te krijgen van de scheidingsakte met zijn Duitse vrouw. Vier keer ben ik bij de Duitse ambassade in Brussel geweest, maar daar hadden ze nog nooit van zo’n document gehoord.

»Ondertussen werd Nizar voortdurend overgeplaatst. Alleen al tussen 2011 en 2013 ging het van Ittre naar Brugge, van Brugge naar Nijvel, van Nijvel naar Brugge, van Brugge naar Ittre, van Ittre naar Brugge, van Brugge naar Hasselt, van Hasselt naar Lantin, van Lantin naar Ittre en van Ittre naar Brugge. Nooit bleef hij ergens langer dan zes maanden, meestal waren het er maar drie. Altijd uit veiligheidsoverwegingen. Toen hij vorige week uit zijn cel in Brugge werd gehaald, dacht hij dat hij terugging naar Ittre, om eindelijk te trouwen.»

HUMO Is hem dat zo gezegd?

Maryam «Jazeker. Waarop het in het vliegtuig fout is gelopen – meer weet ik er ook niet van. Beeld het je eens in: je denkt dat je gaat trouwen, maar in de plaats daarvan word je op een vliegtuig gezet.

»Ik ben nu aan het bekijken of ik Nizar kan bezoeken. Ik moet veilig naar de VS kunnen reizen. Misschien denken ze daar dat ik ook een terrorist ben.»

HUMO Hoe zag u de toekomst met Trabelsi? U wist dat hij na zijn gevangenisstraf een uitlevering aan de VS riskeerde, waar ze hem onder meer willen berechten wegens het beramen van een moord op Amerikaanse staatsburgers.

Maryam «Ons plan was om samen oud te worden in Brussel, met mijn vijf kinderen. En misschien zouden we tijdens de vakanties in een villa in Tunesië wonen. Twee jaar geleden is een sociaal assistente over de vloer gekomen om te kijken of ik Nizar bij mij thuis kan opvangen. Ik had onze slaapkamer pas ingericht: een nieuw bed, nieuwe lakens, nieuwe meubels. Het zou onze nieuwe start geweest zijn. Alles in die kamer staat er nog zoals ik het toen heb neergezet, maar tot op vandaag slaap ik nog altijd bij mijn kinderen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234