null Beeld

Cherchez La Femme: Nathalie Goossens, de vrouw van Faroek Özgünes. 'Ik was een wilde mustang die getemd moest worden'

Tegenpolen trekken elkaar aan. Als dat huizenhoge cliché op één koppel van toepassing is, dan wel op Faroek Özgünes (54) en Nathalie Goossens (47). Hij: de ingetogen, rustige VTM-journalist. Zij: de flamboyante, praatgrage manager. Vandaag mag ze haar grootste talenten etaleren: delegeren – ‘Zet jij koffie voor ons, Faroek?’ – en praten. Over hoe ze achttien jaar geleden de liefde vond bij een man die houdt van speelgoed, zijn gazon en rijden met een Mercedes.

Jeroen Denaeghel

'Hij is héél ijdel. Hij gaat mee naar het beautysalon en snuffelt benieuwd in mijn antirimpelcrèmes'

Een zaterdagnamiddag ten huize Özgünes. Terwijl twee pubers PlayStation spelen en vader met een iPad in de weer is, nestelt mama zich onder de pergola in de tuin. Een reusachtige Deense dog komt aan haar voeten liggen, in een heerlijk nazomerzonnetje. ‘Dit is mijn favoriete stekje, hier ben ik op mijn gemak,’ zegt de lady of the house glimlachend. Toch verraden haar grijsblauwe ogen onrust.

NATHALIE GOOSSENS «Ik moet toegeven dat ik een beetje zenuwachtig ben. Ik durf weleens té open te zijn, dus heb ik goed nagedacht waarover ik vooral níét mag praten (lacht).»

HUMO Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

GOOSSENS «Ik was 29 en leefde alleen met mijn zoontje. Single zijn beviel me wel, ik hoefde eigenlijk geen vent meer. Maar toch wou mijn beste vriendin me koppelen aan een man. Ze had een etentje met een hele hoop vrienden georganiseerd, maar die kerel kwam daar toe met een vriendin (lacht). Het plan viel in duigen, maar gelukkig was er nog een andere single aanwezig: Faroek. We raakten aan de praat en het klikte.»

HUMO Was het liefde op het eerste gezicht?

GOOSSENS «Bij mij wel. We hebben een hele avond enkel met elkaar gesproken, de rest aan tafel bestond niet meer. Onze gezamenlijke liefde voor Spanje was het aanknopingspunt. Faroek had net een zomer bij een gezin in Barcelona gelogeerd en vertelde honderduit over de stad. Hij kent er elk hoekje en kantje.»

HUMO Was het diezelfde avond meteen raak?

GOOSSENS «Nee, maar er hing wel iets in de lucht. De volgende dag werd ik gebeld door een onbekend nummer. Mijn hart sloeg over, maar het was die andere man aan wie ik gekoppeld moest worden. ‘Wil je iets met mij gaan eten?’ vroeg hij. ‘Ik denk niet dat ik deze week tijd heb,’ antwoordde ik ontwijkend. Een uur later belde Faroek met dezelfde vraag. Ik kon niet wachten. ‘Morgen?’ (lacht) Ik ben een notoire planner en had die avond al stiekem vrijgehouden in mijn agenda.»

HUMO Je was precies wel héél gewillig.

GOOSSENS «Hij heeft echt wel moeite moeten doen, hoor. ‘Hoe raak ik daar?’ vroeg hij toen ik mijn adres gaf. ‘Jij bent de journalist, fix het!’ zei ik. Achttien jaar geleden had er haast nog niemand een gps. Hij heeft serieus gesukkeld om mijn huis te vinden.»

HUMO Is hij jouw type?

GOOSSENS «Ja. Zet al mijn ex-lieven naast elkaar en het kunnen broers zijn. Donker haar, niet te groot, bruine ogen. Ik ben nog niet vaak met een Belg samen geweest. Geef mij maar exoten, da’s goed voor de genen van het nageslacht. Ook de vader van mijn eerste kind is een buitenlander: half Canadees, half Deens.»

HUMO Wat deed je overstag gaan?

GOOSSENS «Zijn persoonlijkheid. Faroek is alles wat ik niet ben. Hij is rustig, denkt op voorhand na over de dingen en flapt er niet zomaar iets uit. Maar als hij iets zegt, wordt het plots stil en luistert iedereen. Daardoor boezemt hij ontzag in. Hij wordt het anker in mijn leven, dacht ik, hij kan me temmen. Want ik was een wilde mustang (lacht).»

HUMO Is hij een goede ruiter?

GOOSSENS (giert het uit) «Ik heb een man nodig die de teugels strak houdt, ja. Die af en toe zegt: ‘Nu is het genoeg, meisje.’ Ik zorg voor leven in de brouwerij, maar het kan ook té zijn. Mijn drive is enorm. Als ik opgefokt van het werk thuiskom, heb ik soms de neiging om verder te razen. En te commanderen: ‘Is die vaatwasmachine nu nog niet leeg?’ Faroek kan me dan kordaat op mijn plaats zetten. ‘Nu even kalmeren, madame!’»

HUMO Wist je dat hij een BV was toen je hem ontmoette?

GOOSSENS «Nee, ik kijk niet veel tv. Ik had het pas door toen anderen er mij over aanspraken: ‘Wauw, jij bent samen met een BV.’

»Nu, dat BV-schap is een heel gedoe. Je kunt niet buitenkomen zonder dat mensen je aanstaren. Maar het is soms ook best grappig. Als we in Mechelen op straat lopen, hangen er Marokkanen uit hun autoraam. Dan lijkt het alsof hij één van hun homies is. ‘Hey Faroek, bro!’ roepen ze dan. Dat vindt hij geweldig. Net als vrouwen die op feestjes lallend om een selfie met hem vragen.»

HUMO Ben je jaloers als hij vrouwelijke aandacht krijgt?

GOOSSENS «Nee, hij kan er ook niet aan doen dat ze rond zijn nek komen hangen. Ik zou wel jaloers zijn mocht hij zélf die aandacht opzoeken.»

HUMO ‘Mannen zijn naïef, ze denken dat die aandacht onschuldig is, maar ze zien de dubbele agenda van die vrouwen niet,’ vertelde de echtgenote van Jean-Marie Dedecker ooit in deze interviewreeks.

GOOSSENS «Klopt. ‘Ze wou enkel een foto, hoor,’ zegt Faroek dan, terwijl je duidelijk ziet dat ze méér wil. Een vrouw voelt zoiets aan, een man niet.

»Soms zijn er ook vrouwen die heel vriendelijk op hem afstappen en mij dan aankijken met een blik die zegt: ‘Kan die Faroek niks beters krijgen?’ Maar ik lig er niet van wakker, hoor. Op het einde van de avond gaat hij met mij mee naar huis.»

HUMO Je zoontje Alfie was 3 jaar toen je Faroek leerde kennen. Aanvaardde hij hem meteen als papa?

GOOSSENS «In het begin niet. Ik herinner me nog de eerste week dat we samenwoonden. Hij ging met zijn armen gekruist voor Faroek staan. ‘Wordt het niet eens tijd dat jij naar huis gaat?’ Toen Alfie 6 was, zijn we getrouwd. Hij was kwaad. ‘Ik ging met je trouwen, mama. Je had moeten wachten tot ik groter was.’ (lacht) Faroek kon daar gelukkig goed mee om. Ook al is Alfie niet zijn biologische zoon, hij ziet hem even graag als Billie en Milan. ‘Ik heb drie kinderen,’ zegt hij altijd. Eén keer heeft Alfie tegen mij gezegd: ‘Faroek is mijn papa niet.’ Ik wist dat hij daar op een dag over zou beginnen. ‘Dat klopt, jongen,’ heb ik geantwoord, ‘en als je wil dat hij je anders behandelt dan Milan en Billie, moet je dat gewoon zeggen.’ Het probleem was meteen van de baan.»

HUMO Heeft Faroek jou ten huwelijk gevraagd?

GOOSSENS «Ja, al was hij dat aanvankelijk niet van plan. Hij was al eens getrouwd geweest en dat was niet goed afgelopen. Maar ik ben een romantische ziel. ‘Het is niet omdat jouw huwelijk een flop was, dat je mij dat mag ontzeggen,’ zei ik. Ergens aan zee in Turkije heeft hij een aanzoek gedaan. Niet met een ring of op zijn knieën, maar wel met mooie woorden, al herinner ik ze me niet meer (lacht).

»Een huwelijksfeest op oudere leeftijd is een aanrader. Je ouders hebben je niks meer te zeggen, dus je bent niet verplicht om een hele reeks zatte nonkels uit te nodigen. We hadden een zaaltje afgehuurd dat tot een hip Parijs café werd omgebouwd. Kleinschalig, met zo’n dertig koppels, maar het werd een knalfeest.»

HUMO Turken zijn het nochtans gewend om grote trouwfeesten te geven.

GOOSSENS «Ik weet nog dat Faroeks moeder zei: ‘Leuk hoor, maar wanneer gaan we naar de zaal?’ ‘Euh, mama, dit ís de zaal.’»


Wilde jaren

HUMO Je werkt momenteel als manager bij uitgeverij Wolters Kluwer. Klopt het dat je op latere leeftijd nog aan universitaire studies bent begonnen?

GOOSSENS «Ik heb vijftien jaar bij Telenet gewerkt. Op een dag had ik het daar wel gezien, ik wou iets anders. Maar ik vroeg me af: ‘Kán ik wel iets anders?’ Op mijn 40ste heb ik nog een masteropleiding Handelswetenschappen gevolgd. Vier avonden per week, van halfzes tot halftien. Drie jaar lang. Niet simpel als je een job en een gezin hebt. Elke zaterdag stond ik om zes uur op om te studeren. Rond negen uur werden de kinderen wakker en startte mijn normale dagshift.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik zorg voor leven in de brouwerij, maar het kan ook té zijn. Faroek kan me dan kordaat op mijn plaats zetten. 'Nu even kalmeren, madame!''

HUMO Kreeg je hulp van Faroek om het gezin te runnen?

GOOSSENS «Op een journalist kun je niet rekenen. Je zal het zien: op het moment dat het zijn beurt is om voor de kinderen te zorgen, vliegt er een Boeing in de Twin Towers.

»Gelukkig deed ik die opleiding zo graag. Ik blokte zelfs de hoofdstukken die we niet moesten kennen. Terwijl ik vroeger een broertje dood had aan studeren. Ik wil niet te veel in detail treden over mijn schoolresultaten – mijn kinderen lezen mee – maar in het middelbaar was ik niet de voorbeeldigste leerling. Ik was een rebel. En eigenlijk vind ik dat achteraf gezien niet zo erg. Ik zie dat trekje ook bij Milan. Als hij de beest uithangt, zegt Faroek tegen mij: ‘Dat zijn jóúw genen.’»

HUMO Hoe uitte jouw rebellie zich?

GOOSSENS «Ik was een stout kind. Ik had lak aan autoriteit en deed er alles aan om gezag te ondermijnen. Op school begon ik bijvoorbeeld dramatisch te roepen dat de leraar me had geslagen, terwijl die niet eens een vinger naar mij had uitgestoken. Het gevolg was dat hij bij de directeur werd geroepen, in plaats van ik. Ik had ook twee schoolagenda’s: als je drie keer te laat kwam, kreeg je strafstudie. Maar dankzij mijn twee agenda’s kon ik zes keer te laat komen. Ik had ook een vals rapport gefabriceerd: handig om je ouders te misleiden, maar op het einde van het jaar kwam de afrekening. En nu ga ik stoppen, of ik verlies al mijn gezag bij mijn kinderen (lacht).»

HUMO Waren je ouders streng?

GOOSSENS «Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 12 was. Ze waren niet echt aanwezig in mijn leven, ik kreeg heel veel vrijheid. Vanaf mijn 18de woonde ik met mijn oudere zus Véronique (die jarenlang presentatrice was op Kanaal Z, red.) zo goed als alleen in Antwerpen. Het appartement van de Goossens-zusjes werd al snel een begrip in ’t stad. Er vonden vaak feestjes plaats: wij hadden de plaats en de vrijheid. We stonden ook twee dagen per week samen achter de toog in café De Brosser. Dat waren de topdagen voor dat café (lacht). Ik kom nu nog mensen tegen die zeggen: ‘Ik ken u, gij zijt Nathalie van De Brosser.’»

HUMO Twee knappe zussen die een café runnen. De geile blikken van de mannen aan de toog waren wellicht niet te tellen?

GOOSSENS «Ge moogt gerust zijn. Als er eentje een Cécémel vroeg, wist ik hoe laat het was. Die moest je op je knieën achteraan uit de frigo’s halen: zo hadden ze een goed zicht op je achterwerk. Ik kon daar wel mee om. Maar gasten die in mijn kont knepen, zette ik op hun plaats, ook al was er van #MeToo nog geen sprake.»

HUMO Was je zus ook zo’n rebel?

GOOSSENS «Dat kwam pas later bij haar. Ook met jongens was ik vroeger. Normaal moet je oudere zus de weg banen, maar bij ons was het omgekeerd. Ach, het was pure fun, rock-’n-roll. ‘Misschien maar best dat ik je toen niet leerde kennen, want je had me niet zien staan,’ zei Faroek onlangs. Hij zou gelijk kunnen hebben. Wellicht had ik ’m te braaf gevonden. Ik viel op mannen die de kantjes eraf liepen.»


storm op de redactie

HUMO Wat zijn de kleine kantjes van Faroek?

GOOSSENS «Hij is nogal een pietje-precies. Hij kan zich over kleine dingen opwinden, zoals een buurman die op zondag zijn gras maait. Vroeger ging ik daartegen in, maar nu hoef ik mijn gelijk niet meer te halen. Dat is ouder worden.

(Tuurt naar de keuken) »Naar onze koffie mogen we fluiten. Typisch Faroek. Tijdens het weekend is zijn geheugen een zeef. Compensatie voor de focus en gejaagdheid in zijn job, denk ik. In het weekend moet hij zijn hoofd kunnen leegmaken en afkicken van de deadlines. Van stiptheid is hier dan geen sprake. Vaak staan we om halfnegen nog in de badkamer als we om acht uur op een feestje moesten zijn. Wij staan bij onze vrienden bekend als notoire laatkomers.»

HUMO Het valt me op dat Faroek altijd piekfijn is uitgedost. Hij is steeds netjes geschoren en oogt scherp. Is hij ijdel?

GOOSSENS (grijnst) «Héél ijdel. Hij gaat zelfs met me mee naar het beautysalon. Fantastisch vind ik dat. Vaak snuffelt hij in mijn make-up om te zien welke antirimpelcrèmes ik gebruik. Voor mijn vrijgezellenweekend zijn mijn vriendinnen onze badkamer ingedoken om mijn koffer te pakken. Ze hadden Faroeks schoonheidsspullen mee, in plaats van de mijne. Die liefde voor crèmekes heeft hij van zijn moeder. Zij werkte lang in een apotheek en gaf hem de raad zijn huid goed te soigneren.

»Ik vind het belangrijk dat een man zich verzorgt. Op zijn 54ste ziet Faroek er nog goed uit: geen buikje, geen grijs haar en geen rimpels.

»Hij is wel een echte vent. Ik voel me heel veilig bij hem. Hij zou vechten voor mij, daar ben ik zeker van. Hij is ook galant, hij houdt de deur voor me open en behandelt me als zijn prinses. Twee jaar geleden zei hij plechtig tegen mij: ‘Als ik met pensioen ben, ga ik je rondrijden in mijn Mercedes.’»

undefined

'Faroek is een echte vent. Ik voel me heel veilig bij hem. Hij zou vechten voor mij, daar ben ik zeker van ''

HUMO Is dat niet een typisch Turks trekje, met een Mercedes-Benz rijden?

GOOSSENS «Ja, maar dan met een beige. Faroek heeft een blauwe Mercedes (lacht).»

HUMO De vrouw van Maarten Vangramberen durfde haar man weleens stijladvies geven voor een tv-optreden. Bij jouw man is dat niet nodig?

GOOSSENS «Neen, zijn kostuums en dassen kiest hij zelf, en hij doet dat goed. Ik heb er alleen voor gezorgd dat hij ook wat vrijetijdskledij in huis haalde. Hij had alleen kostuums en trainingspakken in zijn kast hangen. Ik moest hem duidelijk maken dat er nog iets tussenin bestaat: een jeans, bijvoorbeeld.»

HUMO Is Faroek jong van hart? Speelt hij met de kinderen?

GOOSSENS «Elke man is nog een kind. Ze kopen speelgoed voor de kinderen waarmee ze vooral zélf willen spelen. Voor Alfie kocht hij een Xbox, maar ’s nachts ging hij zelf gamen om alle records te kunnen breken. Dat liep lekker, tot er een babysit kwam die hem van de tabellen heeft geveegd.»

FAROEK ÖZGÜNES (komt toch met de koffie aangewandeld) «Hij had niet enkel mijn records gebroken, maar ook al mijn Red Bulls opgedronken en een hele nacht met onze telefoon naar zijn lief gebeld. En daar kreeg hij nog eens 30 euro voor ook. Verbaast het je dat ik ’m nooit meer heb teruggevraagd? We zijn overgeschakeld op een Zuid-Afrikaanse au pair. Handig, want mijn kinderen spreken nu een woordje Zuid-Afrikaans.»

HUMO Nu je hier toch bent, Faroek: onlangs was er een crisis op de VTM-nieuwsredactie. Jij wordt genoemd als één van de journalisten die een brief hadden ondertekend waarin hoofdredacteur Nicholas Lataire in vraag werd gesteld. Hij werd eerst ontslagen, maar is nu weer terug. Ga je nog graag werken?

ÖZGÜNES «Natuurlijk. Er was een storm, maar die is al lang gaan liggen. Op de beste redacties gebeurt zoiets weleens. Trouwens, onderaan die brief stonden dertien namen, ik vind het vreemd dat enkel de mijne en die van Elke Pattyn in artikels opduiken.»

HUMO Je voelt je niet geviseerd door Nicholas Lataire?

ÖZGÜNES «Helemaal niet.»

GOOSSENS «Faroek is een journalist, en journalisten zijn vaak niet bezig met de interne politiek van een bedrijf. In de pers leek het alsof hij een kamp had gekozen, maar hij vond gewoon dat de kwaliteit van het nieuws erop achteruitging. Ik vind het jammer dat die zaak zo breed werd uitgesmeerd. Op elke werkvloer is er weleens kritiek op de leidinggevenden.»

HUMO Neemt hij zijn werk mee naar huis?

GOOSSENS «Ja, zeker tijdens grote processen: de parachutemoord, de kasteelmoord, de zaak-Ronald Janssen. Die laatste was zeer heftig. Hij was sterk onder de indruk van de getuigenis van de ex-vrouw van Janssen. Iedereen vond hem natuurlijk een monster, maar zij nam het voor hem op. Dat heeft Faroek ontroerd. ‘Als ik ooit iets ergs uithaal, hoop ik dat je ook zoveel liefde voor me toont,’ zei hij.»

HUMO Door zijn job wordt hij geconfronteerd met de ergste misdaden. Welke bleef er het hardst aan zijn ribben kleven?

GOOSSENS «Genevieve Lhermitte, de moeder die haar vijf kinderen de dood injoeg. Hij is de avond van die moord moeten inspringen voor een vrouwelijke collega die het emotioneel niet aankon. Hij is toen in allerijl naar het huis van Lhermitte gereden. Daar waren de sporen van het drama nog te zien: bloed op de voordeur, een briefje dat ze had achtergelaten... Als je zelf kinderen hebt, hakt dat er stevig in.»

HUMO Zijn boek over de parachutemoord werd een bestseller. Els Clottemans bekende nooit dat ze haar liefdesrivale Els Van Doren heeft vermoord. Denkt Faroek dat ze onschuldig is?

GOOSSENS «Hij vindt dat het onderzoek niet grondig genoeg is gevoerd, en gelooft niet dat ze het met opzet heeft gedaan. .»

ÖZGÜNES «Het zit zo: Clottemans heeft Van Doren niet willen doden. Ze heeft de parachute zodanig gesaboteerd dat Van Doren een been kon breken, maar het was niet de bedoeling dat ze te pletter zou vallen. Anders had ze niet één riem, maar vier riemen van die parachute doorgesneden. Ze wou ervoor zorgen dat haar rivale geen zin meer zou hebben in parachutespringen. Dan had ze haar minnaar Marcel voor haar alleen. Alleen ging het door omstandigheden toch fout. ‘Ik heb haar niet vermoord,’ is Clottemans altijd blijven zeggen. En dat klopt ergens wel. Eigenlijk had Clottemans veroordeeld moeten worden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood als gevolg.»

GOOSSENS «Wist je dat Faroek speciaal heeft leren parachutespringen om dat boek te schrijven? Hij wou elk detail begrijpen, dus moest hij zo’n sprong wel meemaken.»


WARM NEST

HUMO Faroek is ook de terreurexpert bij de VTM-nieuwsdienst. Op dat vlak was 2016 een druk jaar, met als hoogtepunt – of beter: dieptepunt – de aanslagen in Zaventem.

GOOSSENS «Die 22ste maart was zo’n dag waarvan je jaren later nog de exacte film kunt afspelen in je hoofd. Ik weet nog dat Faroek zich ’s morgens stond te scheren toen een regisseur hem belde. ‘Ik sta op de luchthaven en er ontploffen hier bommen.’ Ik vond dat straf. Die man rende voor zijn leven en het eerste waar hij aan dacht, was: ik moet Faroek bellen. Op zo’n moment pompt de adrenaline hier door het huis: sms’en die binnenkomen, druk overleg aan de telefoon. Automatisch worden je kinderen met die chaos geconfronteerd. Faroek heeft dat die ochtend ook snel aan Milan proberen te duiden. Met als gevolg dat Milan op de bus stapte en doodleuk tegen zijn vriendjes zei: ‘Het is oorlog. Ze zijn de luchthaven aan het bombarderen.’ (lacht)»

HUMO Dat zijn wellicht ook lange werkdagen voor hem?

GOOSSENS «Absoluut. Op 11 september 2001 is hij niet naar huis gekomen, dat weet ik nog. Omdat hij de terreurexpert is, moet hij vaak als eerste verslag in de studio uitbrengen. Zonder veel voorbereiding meteen live gaan: dat is niet simpel. En het is de voorbije jaren wel wat geweest: Charlie Hebdo, de Bataclan, Nice, Zaventem, Barcelona, enzovoort.»

HUMO Hadden die gebeurtenissen ook een impact op jullie privéleven?

GOOSSENS «De dag na de aanslag in de Bataclan zou ik normaal met mijn kinderen naar de bioscoop gaan. Vanop de redactie stuurde Faroek me een sms’je. ‘Ga niet. Blijf weg van plekken met veel volk.’»

HUMO Hij is beschermend voor zijn gezin?

GOOSSENS «Ja. Faroek vindt de intimiteit van een gezin héél belangrijk. Je voelt dat al als je hier binnenrijdt: de poort gaat achter je dicht. Dit is voor hem een andere wereld dan daarbuiten. Hij heeft als kind een warm nest gemist en nu hecht hij daar bijzonder veel waarde aan.

»Op zijn 6de liet zijn vader hem in de steek. Samen met zijn moeder en zus werd hij in Turkije achtergelaten toen ze er op zomervakantie waren. Zijn vader had bovendien alle identiteitspapieren meegenomen, waardoor ze niet meer naar België konden terugkeren. Ze hebben toen maanden in miserabele omstandigheden in een kelder van kennissen moeten wonen. Na lang onderhandelen met het consulaat konden ze terug naar België.»

HUMO En dat heeft zijn sporen nagelaten?

GOOSSENS «Ja. Hij miste een vader tijdens zijn tienerjaren en ook ik stond veel te jong op eigen benen. Nu onze kinderen pubers zijn, uit zich dat. We weten soms geen raad met hun tienerproblemen. Wellicht omdat we geen voorbeeld hebben gekregen van onze ouders.»

HUMO Zijn jullie strenge ouders?

GOOSSENS «We spelen good cop, bad cop. Faroek is strenger. Als ze tegen mij liegen, heb ik het niet door, terwijl Faroek hen altijd ontmaskert. Dan wordt hij de onderzoeksjournalist. Op zijn 6de liep Milan hier plots met een intact jachtpatroon rond. ‘Ik heb dat toevallig in de bosjes gevonden,’ zei hij. ‘Kan niet,’ zei Faroek, ‘ik zie geen sporen van aarde.’ Uiteindelijk bekende Milan dat hij de kogel had gekocht met Alfie. Die sloebers waren van plan om die in een brandende ton te laten ontploffen.»

undefined

null Beeld

undefined

'We weten soms geen raad met de tienerproblemen van onze kinderen. Wellicht omdat we geen voorbeeld hebben gekregen van onze eigen ouders.'

HUMO Faroek is één van de eerste allochtone journalisten, maar ik heb de indruk dat hij daar niet wil mee uitpakken. Hij praat niet vaak over zijn achtergrond. Bewust?

GOOSSENS «Faroek voelt zich veel meer Vlaming dan Turk. Dat komt door zijn opvoeding. Na de scheiding wou zijn moeder niks meer met Turkije te maken hebben. Ze is speciaal in een Vlaamse wijk gaan wonen en heeft beslist om thuis nog enkel Nederlands te spreken. Ze had zo’n afkeer van haar land dat ze zelfs niet meer Turks wou koken. Ze kocht bloemkolen op de markt en vroeg aan haar buurvrouw hoe ze die moest klaarmaken.»

HUMO De voornamen van jullie kinderen zijn ook westers. Bewust?

GOOSSENS «Ergens wel. Hoe onrechtvaardig ik het ook vind, in sollicitaties speelt het nog altijd een rol. Die achterstand wou ik hen niet aandoen. Maar toch zijn ze een klein beetje moslim. Toen ik in de kraamkliniek lag, is de oom van Faroek, een imam, me komen bezoeken. Hij heeft hen vastgepakt en de engelennamen in hun oor gefluisterd. Dat is heel belangrijk voor moslims, want als je iets overkomt, moet je horen wie je roept in de hemel.

»De Turkse invloeden zijn hier vooral gastronomisch. Gerechten met humus, kikkererwten, paprika’s en yoghurt zijn hier dagelijkse kost. Faroeks liefde gaat door de maag. Vaak belt hij me ’s middags, om te weten wat we ’s avonds eten. Dan verlekkert hij zich daar een hele dag op.»

HUMO Faroek vertelde me dat hij nogal van de traditionele waarden binnen het gezin houdt. Dus ik veronderstel dat jij aan de kookpotten staat?

GOOSSENS «Goh, wat is traditioneel? Ik kook gewoon graag. Ik ben verantwoordelijk voor de keuken en de was, hij voor de tuin, de vuilniszakken en alles wat in een stopcontact kan (lacht). Wat Faroek het liefste doet, is in de tuin werken. Zijn gazon, daar kan hij uren mee bezig zijn. Maaien, de juiste bemesting…»

HUMO Dat doet me aan Harry uit ‘The Sky Is the Limit’ denken.

GOOSSENS «Gelukkig ben ik nog net iets belangrijker voor hem dan zijn gras (lacht). Een paar jaar geleden had hij ook een moestuin. Leuk, alleen klopte z’n schema niet goed: ineens waren er 72 kroppen sla tegelijk klaar om geoogst te worden. Je kunt wel eens drie dagen sla na elkaar eten, maar geen drie maanden. Het was meteen het einde van de moestuin. Hij heeft er een oprit over gelegd. Faroek is heel zwart-wit: zo snel hij gepassioneerd raakt door iets, zo snel wordt hij het beu.»

HUMO Blijft hij journalist?

GOOSSENS «Als hij ooit van werk verandert, zal het altijd iets in de media zijn. We weten wel al wat we na ons pensioen gaan doen: verhuizen naar Portugal. We hebben daar ons hart verloren. Vorige zomer zaten we daar tijdens de bosbranden. Ons hotel is afgebrand, maar toch hadden we een fantastische vakantie. We moesten vier keer van hotel veranderen door de dreigende vlammen, maar overal werden we met de grootste egards ontvangen. We waren ‘de vluchtelingen van de bosbranden.’ Schrijf maar op: in Portugal gaan wij samen oud worden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234