null Beeld

Cherchez La Femme: Sandra, al 30 jaar de vrouw van Barry Hay (Golden Earring)

‘Dat je met mij een interview wou en niet met hem, daar was Bèr wel even niet goed van,’ zegt Sandra Hay (48). Bèr is Barry Hay (68), al vijftig jaar de zanger van Golden Earring, voor altijd de scheppers van de wereldhit ‘Radar Love’.

'Je moet een man vrij laten, dat heb ik wel geleerd in de prostitutie'

‘Hij vindt het zó’n goed blad, zegt Sandra, ‘maar jullie reageerden nooit op zijn platen. Behalve die keer toen ‘Bloody Buccaneers’ (1991) uitkwam, toen stond er in Humo opeens: ‘Dit is de lelijkste hoes ooit.’ Hij heeft meteen zijn abonnement opgezegd. Hij heeft zo’n ego!’

Als even later de man himself binnenkomt, begint hij meteen over een platenhoes die Humo ooit heeft afgekraakt en vraagt hij: ‘Maar mijn biografie krijgt dus wel een goeie bespreking?’ Vijftig jaar staat Golden Earring aan de top – ze zijn de langst bestaande band van de wereld volgens Sandra, want The Rolling Stones zijn uit elkaar geweest – en nog zoveel bevestiging nodig. Ze pest hem ermee: ‘Ik heb nu een Humo-interview en jij niet, nènènè.’ Waarop Bèr dan maar zijn eerste bloody mary van de dag bestelt en afdruipt.

Sandra toont me haar nieuwe schilderijen, Frida Kahlo-achtige portretten van vrouwen uit stammen van over de hele wereld. Ze is autodidact. De vrouwen zijn prachtig. ‘Ja, hè,’ zegt ze trots. ‘Ik had zelf ook nooit gedacht dat ik zo goed zou worden.’

Ik zag ter voorbereiding een oude tv-uitzending waarin ze haar eerste werken toonde, gemaakt op basis van Playboys die Barry verzamelde. Ze vertelt over een schilderij ‘van een non met een douchekop in d’r, euh...’ En dan stokt ze en zegt ze ontroerend eerlijk tegen de interviewer: ‘Sorry, ik probeer netjes te spreken.’

Sandra Hay «Vroeger praatte ik heel plat Haags. Bèr vond dat verschrikkelijk, hij heeft me daarvoor zelfs naar de logopedist gestuurd – hij betáálde daar ook voor. En dan kwam ik thuis, en ik sprak natuurlijk nog steeds plat. ‘Stuur ik je daarvoor naar les!’ riep hij dan. Toen heb ik gezegd: ‘Krijg de tering!’ en ik ben nooit meer gegaan. Bèr heeft geen geduld, hè. En hij is een ongelofelijke perfectionist. Ik was echt zoals in ‘My Fair Lady’, een meisje van 18 uit de Transvaalwijk dat keurig moest worden. Bèr heeft me ook naar de tandarts gestuurd. Ik had een heel slecht gebit, ik had als kind nooit geleerd mijn tanden te poetsen: mijn snijtanden waren gewoon grijs. Hij heeft kunstacademie gedaan, leest alles, heeft zoveel knowhow. Hij was een leermeester voor me. Hij heeft ook een schildersezel en verf voor me gekocht toen ik zei dat ik graag eens wilde schilderen.»

HUMO Barry was als tiener een keurige jongen met buttondown-shirts en een scheiding in zijn haar.

Hay «Zijn moeder hield van chic. Ze nam hem ook mee naar het sterrenrestaurant Saur in Den Haag en leerde hem de etiquette. Hij houdt nog altijd de deur voor me open en schuift de stoel voor me naar achteren. Heel netjes. Heel sexy ook, vind ik.

»Toen hij net met zijn moeder uit India kwam (waar Barry Hay is geboren en tot zijn 8ste heeft gewoond, red.), heeft hij jarenlang op internaat gezeten. Hij was gedrild om zich aan strakke schema’s te houden. Toen ik hem net leerde kennen, was zijn bed altijd netjes opgemaakt en stond zijn hele huis op orde. Door de Earring is de rock-’n-roll gaan overheersen, maar hij heeft nog steeds dwangneuroses. We hebben, bijvoorbeeld, nog steeds ruzie over de magnetron. Ik pleur mijn eten erin, geef een slinger aan de knop en ruik wel wanneer het klaar is. Daar wordt hij helemaal gek van. Als er op de verpakking staat dat een maaltijd er drie minuten in moet, dan moet die er ook drie minuten in, vindt hij.»

HUMO Toch wonderlijk dat hij zo’n keurige jongen was…

Hay «...en dat hij daarna zo tekeer is gegaan (lacht). Op z’n 18de was-ie al in Amerika aan het touren. En als je dan al die wijven om je heen hebt, word je natuurlijk een losgeslagen beest. Maar hij is pas gaan drinken op zijn 22ste.»

HUMO Toen hij jou leerde kennen, dacht hij: ‘Dit is een Ander Meisje, iemand die kan verzorgen.’

Hay «Ik ben heel zorgzaam, absoluut. Ik kan Bèr ook heel strak houden. Hij heeft iemand nodig die af en toe over hem heen gaat.»

undefined

'Hij is min of meer met coke gestopt nadat ik heb gedreigd op te stappen. Maar hij wordt ook te oud voor al die alcohol'

HUMO Op Curaçao, waar jullie wonen, ben jij bekender dan hij. Je hebt er een bejaardentehuis gebouwd en alleenstaande moeders opgevangen. Ongelofelijk hoe je mensen hebt kunnen overtuigen om gratis mee te helpen. Militairen hebben mee gebouwd, en een hoteleigenaar liet de oudjes op jouw vraag een week gratis logeren.

Hay «Voor mezelf zou ik dat nooit durven te vragen, maar voor anderen wel. Nu ben ik bezig met een project om koraalriffen te beschermen. Mij voor zoveel mensen inzetten, dat wil ik niet meer, of beter: dat kan ik niet meer. Ik ben er bijna aan onderdoor gegaan. Op Curaçao is er veel corruptie. Toen de oudjes eindelijk naar het nieuwe tehuis konden, zei de hoofdcommissaris van de brandweer opeens: ‘Neen! Eerst moet er nog een installatie in.’ Die kostte 20.000 dollar en konden we alleen bij zijn zoon kopen. Dus moesten de senioren nog zes maanden in een puinhoop wonen waar de elektriciteitsdraden uit de muur hingen. Ik sliep er niet van. Dat wil ik niet meer.»

HUMO Begrijpelijk. Maar voor Barry ben je dus meteen beginnen te zorgen.

Hay «Neen, joh. Ik was 18, ik kon niet eens een ei bakken. Ik nam die relatie in het begin ook helemaal niet serieus. Hij was naar het schijnt heel verliefd op mij, maar dat had ik helemaal niet door.»

HUMO Je kende Golden Earring ook niet.

Hay «Nee. De eerste keer dat ik naar een optreden van hen ging, dacht ik: ‘Hé, die nummers ken ik van de radio. Ze spelen kennelijk allemaal covers.’ Ik had geen idee dat dat nummers van de Earring waren, haha. Ik hield van The Cult en zo.»

HUMO En van U2. Dat vond Barry vreselijk, dat jij van die afschuwelijke kathedraalmuziek hield.

Hay «O, ja. Als ik nu nummers van Coldplay opzet, wordt hij ook helemaal gek. Maar dat was goed voor hem, denk ik, dat ik niet alles wat hij deed geweldig vond, en niet over me heen liet lopen. Bèr is een prinsje, hè. Hij kan om middernacht zeggen: ‘Ik ga even die-en-die bellen. Die moet morgen wat voor me regelen.’ Ik zeg dan: ‘Het is midden in de nacht! Dat doe je niet!’ Maar ik geloof niet dat hij dat echt begrijpt. Hij mist een stukje inlevingsvermogen.»

undefined

null Beeld


Sandra en Barry met dochters Bella (rechts) en Gina. 'Barry heeft vreselijk veel complimenten nodig. Mijn dochters en ik worden er gek van.

Drie seconden erin

HUMO Je vertelt in de biografie ‘Hay’ dat je in het begin op je hoede was: ‘Barry gedroeg zich als een klein kind.’

Hay «Ja. Hij was wel twintig jaar ouder, maar ik was veel volwassener dan hij. Nog steeds, denk ik.»

HUMO Je was ook niet verliefd.

Hay «Helemáál niet. Ik werkte toen in de prostitutie en had daarnaast meerdere vriendjes. Nu, daarin ben ik wel snel gaan schiften, en ik heb lang getwijfeld tussen Barry en een andere jongen. Maar die wou geen kinderen, dus leek het me beter het met Barry te proberen.»

HUMO Je reflex om te verzorgen leidde er ook toe dat je toenmalige vriend Ron de Pizzabakker, die rampzalig was met geld, jou de prostitutie in heeft geluld.

Hay «Dat is waar. Nu, ik vond het eigenlijk heel makkelijk werk, hoor. Ik vond het helemaal niet heftig of zo. Ik ging met een gozer naar bed, nou en? Zo gebeurd. Meestal duurde het drie seconden – als je de goeie plek aanraakt, is het zo gefikst. En opeens had ik heel veel geld. Ik weet nog goed dat ik lag te wippen met iemand, maar ondertussen al dacht aan wat ik met dat geld zou kunnen doen.»

HUMO Misschien was het voor jou emotioneel niet zo ingrijpend omdat je als kind al een beschermingsmechanisme had ontwikkeld toen de vrienden van je moeder je misbruikten – een verschrikkelijk verhaal.

Hay «Mja. Het verschil was natuurlijk wel: als kind werd ik gedwongen om het te doen, in de prostitutie niet. Het schijnt vaak voor te komen dat vrouwen die als kind seksueel misbruikt zijn, in de prostitutie belanden omdat zij daar de macht in handen hebben. De man is dan gewoon een eikel, want hij moet ervoor dokken, en alles gaat op jouw manier. En de complimentjes die ik kreeg, vond ik een heel fijn aspect van de prostitutie. Mijn moeder had er bij mij ingestampt dat ik er niet uitzag: ‘Je bent lelijk! Je bent stom! Je kan niks!’ Dat hakt er wel in als je dat dag na dag te horen krijgt. Ik geloofde het ook echt. Ook nog toen ik met Barry samen was. Het heeft jaren geduurd. Het was pas op mijn 35ste, denk ik, dat ik in de spiegel keek en dacht: ‘Wat heb ik altijd moeilijk lopen doen voor niks!’ Maar als je alleen maar hoort dat je lelijk bent en er geen ouder is die tegen je zegt dat die van je houdt, of die je beschermt tegen mannen, dan weet je niet beter dan dat je niet al te veel voorstelt. Het bizarre is dat ik het er tot nu toe met bijna niemand over heb gehad wat er met mij als kind van 6 thuis bij mijn moeder gebeurde. Zelfs Barry wist het niet echt.»

undefined

'Hij vindt het nog steeds leuk als ik zeg dat hij een lul is. Dan moet hij heel hard lachen'

HUMO Je moeder wist wat haar vrienden kwamen doen?

Hay «Ja. Ik heb het haar verteld en toen heeft ze me uitgelachen en gezegd dat ik gek was, en dat ik alles had verzonnen. Ander dingen die waar waren – zoals dat ik een wit konijn had gehad – ontkende ze ook. Zo speelde ze mind games met mij om mij te verwarren over wat waar was en wat niet, en om zichzelf in te dekken en geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Mijn moeder was echt erg gestoord.»

HUMO Dat was ook waarom het tussen Barry en jou klikte: allebei hadden jullie een verknipte, liefdeloze moeder en een afwezige vader.

Hay «Zijn moeder was ook een kreng. Vreselijk. Toen onze dochter Gina was geboren, nam ze Barry meteen apart en zei ze: ‘Dat is jouw kind niet, dat zie je toch zo.’ Ze was altijd aan het stoken, ze was altijd negatief. De eerste keer dat ze bij ons thuis kwam, had ik heel lief voor haar gekookt, op haar vraag, biefstuk met boontjes en aardappeltjes. Ik heb haar helemaal in de watten gelegd. En weet je wat ze zei toen Barry iets later binnenkwam? ‘Toch jammer dat je niet mat dat andere meisje bent getrouwd.’ Ze bedoelde Patty, die van rijke familie was. Ze was erg gefixeerd op geld, ze hoopte zelf ook nog een rijke man te trouwen. Zo geschift. Dat kwam natuurlijk door dat concentratiekamp – ze heeft in Westerbork gezeten, en haar moeder is daar gestorven. Barry heeft me verteld dat zij in het kamp met een Duitser had aangepapt en zo haar leven en dat van haar vader heeft gered. Ze was daarna haar hele leven gefocust op mannen, ze kon hen allemaal om haar vinger winden. Vrouwen zaten haar alleen maar in de weg.

»Het ergst vond ik dat tijdens haar begrafenis de dominee haar hele levensverhaal vertelde en dat Barry daar niet één keer in voorkwam. Toen dacht ik echt: ‘Zelfs vanuit haar kist heeft ze nog het laatste woord en haalt ze hem neer.’ Ze had hem altijd afgezeikt: ‘Je bent een lul! Je bent een klootzak!’ – net zoals zijn Diaan, de enige vriendin vóór mij aan wie hij was blijven hangen, altijd deed. Alles wat hij deed, brandde ze tot op de grond af.»

Toen ik Golden Earring voor het eerst zag optreden, dacht ik: 'Wat leuk, een coverbandje.' Wist ik veel dat die nummers op de radio van hen waren.

null Beeld

HUMO Zijn moeder is met Barry uit India vertrokken zonder hem te zeggen dat ze nooit meer zouden terugkeren en dat hij zijn vader – een Schotse militair die na de onafhankelijkheid tekende bij het Indiase leger – niet meer zou zien. Dat doet je als moeder gewoon niet.

Hay «Neen. Dat heeft hem heel achterdochtig gemaakt. Hij heeft het heel moeilijk om iemand te vertrouwen.»

HUMO Jij hebt hem aangemoedigd om zijn vader te zoeken.

Hay «Helaas heeft hij alleen zijn graf gevonden. Hij was twee jaar eerder overleden. Heel jammer.»

HUMO Toen Barry eraan begon, had hij een jongensachtige droom. Ze zouden elkaar in de armen vallen en zeggen: ‘Godverdomme, man, wat heb ik jou gemist!’ ‘Natuurlijk zou ik dan een stapeltje platen bij me hebben en vertellen wat ik allemaal had bereikt met de Earring, om te bewijzen dat ik redelijk goed terecht was gekomen.’

Hay «Dat zou mooi geweest zijn. We hebben wel zijn tweede vrouw gevonden. Die vertelde dat Barry’s vader hem ook erg heeft gemist. Hij heeft jarenlang brieven naar Barry gestuurd, maar zijn moeder heeft die nooit aan hem gegeven. Later zei ze steeds tegen hem – ook weer zo gemeen: ‘Ik heb die brieven van je vader nog allemaal op zolder liggen.’ Dan vroeg Bèr: ‘Zoek ze dan eens voor me?’ Maar hij heeft ze nooit gekregen. Ze was harteloos. Echt. En dat was mijn moeder ook.»

HUMO Eén van zijn exen zegt dat hij zelf een leeg hart heeft.

Hay «Soms denk ik ook: ‘Hij heeft geen gevoel in zijn flikker.’ Maar dat is het niet. Hij heeft gewoon nooit een voorbeeld gehad van hoe je je in iemand anders dan jezelf kunt verplaatsen.»

HUMO Jij voelt je wel geliefd door hem.

Hay «Absoluut! Hij kust de grond waar ik op loop. Hij kan echt niet zonder mij. No way! Ik denk ook niet dat we ooit uit elkaar gaan.

»Kijk, ik heb het geluk gehad dat ik in het kindertehuis waar ik werd geplaatst, mijn begeleider Paul had. Een ongelofelijke schat, die heel liefdevol was en benadrukte wat ik allemaal goed deed. Hij zei altijd dat ik veel te verantwoordelijk was. Ik dronk niets en ik was de enige in het kindertehuis die iedere week wat geld overhield en dan iets leuks voor mezelf kocht. Ik kan heel goed met geld omgaan.»

HUMO Jij hebt, zonder dat Barry het wist, geld opzijgezet waarmee jullie een stuk land op Curaçao hebben kunnen kopen.

Hay «Daar heb ik hem wel mee verrast. Maar als ik niet op het geld let, blijft er niets over. Bèr is een gadgetfreak. We hebben een prachtige tv, maar straks komt er eentje uit met één of ander speciaal geluidssysteem en nou wil hij die. Dan zeg ik: ‘Rot op, man, onze tv doet het goed’. Ik spaar. Ik wil koste wat het kost een appeltje voor de dorst voor onze oude dag. Het is echt één van mijn grootste angsten, dat ik eindig waar ik vandaan kom – driehoog achter. Je zult mij nooit met een Louis Vuitton-tas zien. Dat vind ik echt zonde van het geld.»


Coke in de plee

HUMO Toen jij Barry vertelde dat je in de prostitutie werkte, was zijn reactie: ‘Everybody got to make a living.’

Hay «Goed, hè. Het kon hem natuurlijk heus wel wat schelen, want heeft me daarna de oren van mijn kop gevraagd: ‘Hoe ging het dan met die klanten? Wat deed je precies?’ Ik vond het best eng om hem te vertellen wat ik deed. Maar door zijn eerste reactie steeg hij wel in mijn achting, omdat ik er zelf heel nuchter over was en hij dat ook bleek te zijn. Dat vond ik heel prettig. Veel jongens trekken het niet als je zegt dat je een prostituee bent.»

HUMO Jij gaf hem ook een vrijbrief om te doen wat hij wou.

Hay «Een man aan de leiband houden, zeker zo’n man als Barry, dat werkt gewoon niet. Als er iets is wat ik in de prostitutie heb geleerd, is het dat wel.»

HUMO ‘Toen ze dat zei, wist ik niet hoe snel ik de trein naar huis moest nemen,’ zegt Barry daarover.

Hay «Ja, zo werkt het, hè (lacht). Nu, toen ik hem leerde kennen, was hij al 38 en had hij in Amerika alles geneukt wat los en vast zat. Dan is het op den duur ook niet leuk meer.

»Nu, toen ik bij Barry was ingetrokken, ben ik al snel uit het vak gestapt. Bèr dacht dat ik dat voor hem deed. Ik heb ’m in die waan gelaten. Hij was al twee keer een vriendinnetje aan een pooier kwijtgeraakt. ‘Jij bent de eerste die stopt voor mij,’ zei hij. Dat vond hij een enorm compliment.»

HUMO Je zegt in ‘Hay’ wel: ‘Echt van hem houden vond ik heel eng.’

Hay «Ik was doodsbang gekwetst te worden. Ik heb echt wel een klap van die Ron gehad, hoor. Ik was helemaal blind op die pizzagozer, terwijl al snel bleek dat hij nog twee anderen voor hem had werken en dat hij in ons alleen maar geld zag. En ik maar denken: ‘Eindelijk liefde’, en er alles voor doen om hem niet te verliezen. Als dat dan toch gebeurt, doet dat heel veel pijn. Dus ja, ik vond het heel eng om nog eens van iemand te gaan houden.»

undefined

'Toen hij de details van mijn jeugd in zijn biografie aan het lezen was, heeft hij een traantje weggepinkt, me vastgepakt en gezegd: 'Wat erg allemaal''

HUMO Barry had dat ook. Vóór jou had hij vriendinnen gehad bij wie ‘alle ingrediënten voor een happy end aanwezig waren’. Maar toch ging hij telkens weer terug naar Diaan. ‘Het was alsof ik vernederd wilde worden, omdat ik het gevoel had dat ik niet beter verdiende.’

Hay «Die Diaan maakte hem net als zijn moeder alleen maar uit voor lul en klootzak. Maar vriendinnetjes die echt lief voor hem waren, vond hij niks. Ik denk dat ik een goeie middenweg was. Hij vindt het nog steeds leuk als ik zeg dat hij een lul is. Dan moet hij heel hard lachen. Maar ik denk wel dat hij zich bij mij al snel veilig voelde.»

HUMO Omdat hij voelde dat jij hem begreep.

Hay «Ja, zonder dat we het veel over onze geschiedenis gehad hebben. Pas sinds dit boek kent hij de details. Terwijl hij mijn verhaal aan het lezen was, heeft hij een traantje weg moeten pinken. Hij heeft me zelfs een keer vastgepakt en gezegd: ‘Wat erg allemaal.’»

HUMO Volgens Sander Donkers hebben jullie elkaar gered.

null Beeld

Hay «Dat is ook zo. Barry moet echt iemand hebben om bij thuis te kunnen komen en tegen aan te lullen. Hij kan niet tegen alleen zijn. Hij heeft er ook nog steeds een handje van weg om te ontsporen met alcohol en drugs. Dat is echt de enige reden waarom ik een keer op het punt heb gestaan op te stappen.»

HUMO Hij komt in het boek geregeld terug op het feit dat je zijn coke door de wc spoelt.

Hay «Hoeveel ik daarin heb weggesjast, dat wil je niet weten. Nu, snuiven, daar is hij min of meer mee gestopt nadat ik had gedreigd op te stappen. Maar hij wordt ook te oud voor al die alcohol: 70 wordt hij volgend jaar. Hij gaat wel vier, vijf keer per week naar de sportschool. Met een buik op de bühne staan kan natuurlijk niet als de zaal vol vrouwen staat (lacht).»

HUMO Iemand heeft hem vroeger moeten vertellen dat hij ‘elk wijf kon krijgen’. ‘Ik viel bijna in katzwijm,’ zegt hij, ‘ik had lange tijd een soort minderwaardigheidscomplex, ook over m’n uiterlijk.’ Hij had, net als jij, ook hard complimenten nodig.

Hay «Jaaa! Nog steeds. Vreselijk. Onze dochters en ik worden er soms helemaal gek van. Als hij kookt – Bèr kan heel lekker koken en doet dat ook heel vaak – moeten we tijdens het eten constant zeggen hoe lekker het is. ‘Is het lekker?’ vraagt hij dan. ‘Ja, Bèr, het is lekker. ‘Vind je het echt lekker?’ ‘Jááá, Bèr, heel lekker.’ ‘Lekker, hè?’ Op den duur word ik zo kwaad dat ik zeg: ‘Nou moet je kappen, want dat eten wordt veel minder lekker als je er de hele tijd zo over zit te zeiken.’

»Hij heeft heel veel bevestiging nodig, echt niet normaal. Hij is ook heel aanwezig, hè. Dat zul je dadelijk wel merken als hij binnenkomt. Hij neemt meteen de hele ruimte in beslag.»

HUMO Maar jij kunt dat aan. Jou stoort dat niet.

Hay «Nee. Ik ben natuurlijk ook heel trots op ’m. Hij is echt wel een personality.»

HUMO Het is een mooi verhaal, jullie verhaal.

Hay «Ja, hè, een echt sprookje.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234