null Beeld

Chloë Grace Moretz: vuilbekkende bakvis in 'Kick-Ass 2'

Ze is pas 19, maar Chloë Grace Moretz is ondertussen een ancien in Hollywood. Haar grote doorbraak kwam er als Hit-Girl, de kleine superheldin die in ‘Kick-Ass’ een nerd moet helpen die denkt dat hij superkrachten krijgt door een groen wetsuit aan te trekken. Over de vraag om die rol te hernemen in ‘Kick-Ass 2’ heeft ze dus niet lang moeten nadenken.

Stefaan Werbrouck

'Ik ben meer dan alleen een mooi gezichtje.' Chloë Grace Moretz

Haar grote doorbraak kwam er echter als Hit-Girl, de kleine superheldin die in ‘Kick-Ass’ een nerd moet helpen die denkt dat hij superkrachten krijgt door een groen wetsuit aan te trekken. Over de vraag om die rol te hernemen in ‘Kick-Ass 2’ heeft ze dus niet lang moeten nadenken.

- Hoe is Hit-Girl veranderd in vergelijking met de eerste film?

Chloë Grace Moretz «Ze is opgegroeid. Toen we met haar kennismaakten, was ze in haar hoofd nog heel erg een 11-jarige, een typische bakvis, maar tegen het einde van de film was ze bijna een volwassene geworden. Helaas was er in de eerste ‘Kick-Ass’ weinig tijd om het meisje achter het masker te laten zien, en dat maken we nu goed.

- Er kwam na de eerste film kritiek omdat jouw personage nogal grofgebekt was voor een 11-jarig meisje. Hoe heb je dat allemaal ervaren?

Moretz «Ik vond die controverse vooral grappig. Hit-Girl zei inderdaad groteske dingen (critici vielen vooral over het gebruik van het woord ‘cunt’ in één scène, red.), maar het is ook niet alsof we een Quentin Tarantino-film hadden gemaakt, hè? Daarbij: ik ben er zeker van dat mijn moeder zou tussenkomen als een scenario al te stevig is (lacht).»

- Je hebt je debuut gemaakt in een horrorfilm en ook de meeste personages die je daarna hebt gespeeld, waren van de donkerdere soort. Wil je nooit een gewoon, lief meisje spelen in een romantische komedie?

Moretz «Neen, hoe graag ik die films ook zie. Romantische komedies zijn mijn favoriete genre en de vrouwelijke personages in die films zijn ook helemaal wie ik zelf ben. Maar net daarom ga ik op zoek naar rollen die helemaal het omgekeerde bieden. Ik leid een normaal leven; dan is het leuk om in mijn films loos te gaan.»

- Kindsterren in Hollywood raken vaak op het verkeerde pad, maar jij lijkt alle valkuilen te hebben vermeden. Wat is je geheim?

Moretz «Mijn moeder (lacht). Zij is mijn beste bodyguard. In Hollywood loopt het vol met mensen die je in een richting willen duwen die niet goed voor je is, maar mijn moeder heeft me daar altijd tegen beschermd. Ze heeft me ook jarenlang naar alle audities en vergaderingen gebracht. Dan zat ze gewoon in de lobby te wachten tot ik klaar was. Wat ook helpt: op een volwassen manier praten. Heel vaak werd ik als een kind toegesproken, tot ik zelf mijn mond opentrok en bleek dat ik zinnige dingen te vertellen had. Dat probeer ik altijd te doen: meteen tonen dat ik geen idioot ben, dat dit niet alleen een mooi gezichtje is maar dat er ook een brein achter zit.»

- Als je op zo’n jonge leeftijd begint te acteren, is er dan ooit een moment waarop je denkt: wil ik dit wel? Of heb je nooit getwijfeld?

Moretz «Acteren is er gewoon altijd geweest. Maar ik weet nog goed wanneer ik besefte waarom ik acteur wilde worden: toen ik ‘Breakfast at Tiffany’s’ zag. De vertolking van Audrey Hepburn in die film maakte mij echt gelukkig en dat wou ik ook: mensen gelukkig maken. Dat klinkt klef, maar films zijn uiteindelijk een vlucht uit het dagelijks leven. En je kunt beter naar de cinema gaan dan drugs te nemen of een stuk in je kraag te drinken, niet?»

- Daar klinken we op!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234