null Beeld

Choco smerende ouders voor de rechter? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

‘Wat zie ik daar? Een boke met choco in de brooddoos? In de vuilnisbak ermee, lieverd. Niet wenen, je kan er niks aan doen. Je mama is gewoon een beetje stout. Of dom. Vraag haar om voortaan een knapperig stuk rauwe selder mee te geven voor bij de boterham, oké? Anders stappen we naar de rechter.’ Het bovenstaande is een dagelijks tafereel in onze kleuter- en lagere scholen, want leerkrachten zijn hoe langer hoe meer doordrongen van het belang van gezonde voeding voor uw kind. Hoe hard moeten we deze evolutie toejuichen?

Dr. Koen De Zeulder «Niet oorverdovend, als het van mij afhangt. De choco van Nutella werd in de jaren 60 op de markt gebracht, en sindsdien bleef het aantal jongeren dat succesvol afstudeerde aan de universiteit maar stijgen. Wie ontkent dat daar een verband is, heeft van choco geen kaas gegeten.»

HUMO Is choco gezond?

De Zeulder «Zonder twijfel. Vorige week kwam het bericht dat de levensverwachting het laatste decennium met twee jaar is toegenomen. Het gaat over generaties die met choco zijn grootgebracht. Oké, er sloop ook weleens wat bruine rijst of een slaatje op het bord. Anders was die toename vier of vijf jaar geweest.»

HUMO Is choco dan geen dikmaker?

De Zeulder «Dat geldt voor alles. Ik ken een man van 140 kilo die leeft op plat water en havermout. Zijn vrouw voert dat aan in grote zakken, en die kerel schrokt dat naar binnen met een pollepel.»

HUMO Havermout bevat toch veel voedingsvezels?

De Zeulder «Dat is net het probleem. Er zitten zoveel vezels in die troep dat zijn stoelgang eigenlijk vloeibaar hout is. Je weet wel, dat spul dat je in de Gamma kunt kopen om spijkergaatjes mee op te vullen. Die man wil stoppen met zijn havermoutvreterij, maar ik heb hem dat afgeraden. Want als die prut niet snel genoeg uit zijn darmkanaal verdwijnt, zal die gaan verharden. En dat leidt tot houten drollen. Eigenlijk is het mdf, maar voor mensen met weinig verstand van bouwmaterialen hou ik het bij hout. Het is een oorzaak van onnoemelijk lijden. En het levert niks bruikbaars op. De kamer begint trouwens zeer onaangenaam te ruiken als je zo’n houtdrol in de open haard gooit.»

HUMO Wat is dan wel gezonde voeding?

De Zeulder «Choco, dat zei ik toch al? En verder kreeft, verse oesters, truffels en kaviaar. Maar kinderen lusten dat niet, en het zou zonde zijn om een truffelsmaak te verdoezelen met choco.»

HUMO Er wordt ook chocopasta gemaakt van kikkererwten. Is dat een goed alternatief?

De Zeulder «Kikkererwten beroven een mens van zijn intelligentie. De kikkererwt maakt stoffen vrij die je ertoe aanzetten nog méér kikkererwten te eten. Dat is darwiniaanse onzin, zou je kunnen zeggen, want het is tegen het belang van de kikkererwt om te worden opgevreten, al dan niet gepureerd tot hummus.

»Zo lijkt het. Maar het tegendeel is waar. Ja, de individuele kikkererwt gaat eraan, maar de soort wordt er beter van. De mens begint massaal kikkererwten te kweken. De kikkererwt floreert. Als het zo voortgaat, steekt die rotpeulvrucht over een paar jaar het plankton voorbij als meest succesvolle levensvorm op onze planeet.

»Vroeg of laat zullen we Mars koloniseren. Als de huidige waanzin niet stopt, wat zullen die ruimtevaarders dan gaan kweken op de rode planeet? Kikkererwten die ze met de modernste wetenschappelijke technieken hebben aangepast, zodat ze in dat onbarmhartige klimaat kunnen gedijen! En zo zal de kikkererwt de ene na de andere planeet koloniseren, tot aan de rand van ons melkwegstelsel. En zodra dat doel is bereikt, zal de natuurlijke selectie ervoor zorgen dat ze een snelwerkend gif produceren. Ze hebben ons dan immers niet meer nodig. Dat wordt het einde van de mensheid!

»En als over miljoenen jaren intelligente buitenaardse wezens op bezoek komen, zullen die teleurgesteld uitroepen: ‘Hm, we hadden signalen van een hoogontwikkelde beschaving opgevangen. En we vinden alleen maar planeten die begroeid zijn met kikkererwten. Vreemd! Kom, we zijn er maar eens mee weg.’

»Als de kikkererwt tegen die tijd het vermogen heeft ontwikkeld om hardop te lachen – en daar reken ik op – dan zal het gebulder te horen zijn tot in de verste uithoeken van het heelal.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234