null Beeld

Chris Rock: Kill the messenger

Bij ons is hij wellicht vooral bekend als de stem van Marty de zebra in de 'Madagascar'-films en een reeks hele en halve bijrollen in niet altijd de meest geslaagde komedies, maar in de U.S. of A. is Chris Rock een heuse superster en geldt hij als de beste, scherpste en controversieelste zwarte komiek sinds de al enige tijd volledig voor het humorminnende deel der mensheid verloren Eddie Murphy.

Redactie

Vanavond zendt Acht 'Kill the messenger' uit, een compilatie van drie voorstellingen die Rock in 2008 gaf in Zuid-Afrika, Londen en New York (het befaamde Apollo Theater in Harlem!), en als wij van u waren, posteerden we ons nù al op het beste plekje voor de tv. Bij wijze van opwarmertje schotelen we u alvast een handjevol Chris Rock-quotes voor. Zijn onnavolgbare, door merg en been snijdende stemgeluid - iets tussen de kreet van de Nazgûl en een hese Annemie Struyf in - moet u er wel zélf even bijdenken.


'Ik ben in een buurt opgegroeid die zo gevaarlijk was dat je er neergeschoten kon worden terwijl je werd neergeschoten.'

'Vrouwen hebben maar drie dingen nodig om te overleven: voedsel, water en complimentjes.'

'Als een vrouw je zegt dat ze twintig is en ze ziet er zestien uit, dan is ze twaalf. Als ze zegt dat ze zesentwintig is en ze ziet er zesentwintig uit, dan is ze zeker tegen de veertig.'

'Als je op je tweeënzeventigste sterft, sterf je - maakt niet uit hoe je aan je einde komt - altijd een natuurlijke dood. Zelfs als je door een vrachtwagen overhoop wordt gereden, is dat een natuurlijke dood. Als je wat jonger was geweest, was je wel opzij gesprongen.' (Over de volgens velen destijds veel te oude presidentskandidaat John McCain.)

'Ik vind dat ze de titel van die reeks zouden moeten veranderen in 'De ondankbare bitches'!' (Over 'Desperate housewives'.)

'Het enige acteren dat je op de Oscars ziet, is wanneer mensen doen alsof ze niet ontgoocheld zijn als ze de award niet hebben gewonnen. Nicole Kidman lachte zo breed dat ze een Emmy had verdiend voor haar acteerprestatie. Ik dacht bij mezelf: 'Als je dat had gedaan in de film had je zeker de Oscar gewonnen, meid.' (Als gastheer van de Oscaruitreiking in 2005. Ook al lieten ze het niet meteen merken, veel sterren waren not amused.)

'Ik hoop dat Live Earth een einde maakt aan de opwarming van de aarde zoals Live Aid destijds een einde heeft gemaakt aan de armoede in de wereld.' (In een interview tijdens Live Earth in Londen.)

'Wij zwarten domineren alle sporten. Basketbal, baseball, boksen, de loopnummers in de atletiek... Zelfs golf en tennis! En als ze ooit verwarmde ijshockeybanen hebben, is die sport óók van ons. Fuck Wayne Gretzky! Wacht tot LeBron op schaatsen verschijnt. Je zal niet weten wat je ziet! Hij zal niet eens een stick nodig hebben. Hij gebruikt zijn lul wel om tegen de puck te slaan! Pow! Slapshot, bitch!'

'Barack Obama! Een zwarte! Met een zwarte naam! Ik weet dat het niet geweldig zwart klinkt hier, maar in Amerika kan een naam gewoon niet zwarter zijn.Barack Obama! Dat is van hetzelfde kaliber als Dikembe Mutombo. Barack maakt geen geheim van zijn zwartheid. Als hij Bob Jones of zo had geheten, duurde het misschien twee of drie weken voor je doorhad dat-ie zwart is. Maar als je 'Barack Obama' hoort... dan denk je aan een brother met een speer! Die bovenop een dode leeuw staat! Barack Obama! Je denkt aan de bassist van The Commodores (Zingt en imiteert geluid van een bas:) 'Too hot ta trot, now, baby, too hot ta trot, bay-by!' Ik heb het niet over Lionel Richie, ik het het over die glimmende niggas achter hem!' (In Zuid-Afrika.)

'Comedy is de blues voor mensen die niet kunnen zingen.' (In een zeldzaam halfernstig moment.)
Acht

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234