null Beeld Kristof Ghyselinck
Beeld Kristof Ghyselinck

coronaswitchRomeo leidt vaccinatiecentrum

Chris Van Tongelen: ‘Een vaccinatiecentrum is als een musical’

Corona heeft het afgelopen jaar ons hele bestaan ontwricht, ook de manier waarop we werken. De meerderheid moest wennen aan veiligheidsmaatregelen op de werkvloer of aan thuis- en telewerk, maar velen verloren hun job, werden technisch werkloos, of gingen in de lockdown nadenken over leven en werk. Maar daadkrachtige optimisten zien in elke crisis kansen. Humo laat er zes aan het woord die het podium, het voetbalveld of de media achter zich lieten en opnieuw begonnen. Vandaag: Romeo Chris Van Tongelen leidt een vaccinatiecentrum.

Sophie Pycke

Toen corona een halt toeriep aan de eindeloze reeks optredens van De Romeo’s, ging zanger Chris Van Tongelen (52) het vaccinatiecentrum in Putte leiden.

CHRIS VAN TONGELEN «Ik werk al jaren als uitvoerend producent voor Music Hall en leid er de grote musicals in goede banen. Eigenlijk is een vaccinatiecentrum ook een productie die je vlot wilt laten draaien. De komende weken zal hier twee keer 60.000 man passeren.»

HUMO Waaruit bestaat jouw taak?

VAN TONGELEN «Kort door de bocht: zien dat het spel marcheert en dat de mensen zich comfortabel voelen. Soms zit ik achter mijn bureau – dat ik al lachend de backstage noem – maar net zo goed sta ik aan het onthaal of achter de infobalie. Ik heb lang genoeg stilgezeten. Het laatste échte optreden van De Romeo’s was meer dan een jaar geleden, op Moose Bar XXL in het Sportpaleis.»

HUMO Lukt het financieel nog?

VAN TONGELEN «Ik zei een jaar geleden al dat dit niet te lang moest duren, en werd daar meteen op afgerekend: ‘Ga dan werken!’ Terwijl ik aan het werk wás, bij mijn broer in de supermarkt.

»Wat ik écht schandalig vind, is dat wij, mensen uit de evenementensector, de eerste maanden geen enkele financiële steun hebben gekregen. Ja, we krégen een hinderpremie, maar na vier maanden moest ik alles terugbetalen: 16.080 euro. Deed ik dat niet, dan verviel de premie waar ik vanaf dan wél recht op had.»

HUMO Hoe kwam dat?

VAN TONGELEN «De evenementensector telde niet mee in die eerste regeling. Nochtans had de overheid mijn aanvraag zélf goedgekeurd: je moest je btw-nummer ingeven, en op basis daarvan werd bekeken of je in aanmerking kwam. Nadien beweerden ze dat ik de premie onrechtmatig had aangevraagd.

»Wat ik erg vind, is dat cafés en restaurants én de premie trekken én takeaway mogen aanbieden. Zij hebben met Matthias De Caluwe een fantastische woordvoerder en pleitbezorger – zo iemand hebben wij in de Vlaamse showbizz niet. Ik gun het de mensen van de horeca met heel mijn hart, maar waarom zij wél en wij níét?»

HUMO Kreeg je daar een verklaring voor?

VAN TONGELEN «Ja: ik huur geen fysieke locatie. Maar marktkramers hebben ook geen vaste locatie, en zij kregen de premie wel.»

HUMO Welke steun krijg je nu?

VAN TONGELEN «10 procent van mijn omzet van vorig jaar: lachwekkend! En dan ben ik nog bij de bevoorrechten: ik heb de voorbije tien jaar goed geboerd, en heb wat reserves.

»In het vaccinatiecentrum word ik betaald, maar het is een halftijdse job. In de praktijk ben ik er meer dan voltijds mee bezig, maar daar kies ik zelf voor – ik hou niet van half werk.»

HUMO Je bent vorige zomer ook gestart met het verhuren van tenten voor glamping – glamorous camping – in je tuin. Ook door corona?

VAN TONGELEN «Helemaal. Ik zat in een dip. Ik had zo hard uitgekeken naar juli, maar toen bleek dat de evenementensector toch op slot zou blijven, ondanks de beloofde versoepelingen. Yves Smolders, een vriend en eigenaar van discotheek Versuz, kwam met het idee: hij had net tenten geleverd voor Green Fields, de alternatieve Tomorrowland-camping in Durbuy, en stelde me voor om in mijn tuin ook zulke tenten te zetten. Binnen de kortste keren waren de zomer én winter volgeboekt. Het is zo tof dat we er ook na corona mee doorgaan.»

HUMO Ben jij al gevaccineerd?

VAN TONGELEN «Ja, als vaste medewerker van een vaccinatiecentrum is dat verplicht. Ik kreeg AstraZeneca. Dat gebruiken we momenteel niet voor min-56-jarigen zoals ik, dus het is afwachten wat mijn tweede prik wordt – voor hetzelfde geld wordt dat Pfizer of Johnson & Johnson. Voor mij is het allemaal goed.»

HUMO AstraZeneca kwam meermaals negatief in het nieuws.

VAN TONGELEN «We hebben daar best veel miserie mee gehad. Je zag mensen schrikken als het die dag AstraZeneca was – sommigen moesten we overtuigen om de prik tóch te laten zetten. De communicatie was absurd: eerst was AstraZeneca niet geschikt voor mensen boven de 56 jaar, dan was het alléén maar geschikt voor mensen boven de 56. Dat krijg je niet uitgelegd, hè.»

HUMO Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke wil tegen 11 juli elke 18-plusser minstens één keer gevaccineerd hebben. Is dat haalbaar?

VAN TONGELEN «In mei krijgen we meer dan twee keer zoveel vaccins: het zou dus kunnen lukken. Maar wat daarna? Ik geloof niet dat het leven snel weer normaal wordt, dat we bijvoorbeeld zullen kunnen reizen zonder nadien in quarantaine te moeten. Mensen gaan geen twee weken vakantie nemen om één week weg te kunnen.»

HUMO Hoop je komende zomer te kunnen optreden?

VAN TONGELEN «Ik hoop, en denk ook wel, dat er íéts zal mogen. Maar als het is zoals vorig jaar, dan hoeft het niet. (Met hoge stem) ‘Culturele activiteiten mogen, maar wel buiten en met maximaal vijftig mensen.’ Daar kan niemand zijn boterham mee verdienen.»

HUMO Filip Peeters is niet van plan om terug te keren naar de cultuursector.

VAN TONGELEN «Ik zie ook in de evenementensector mensen afhaken. Ze zijn ontmoedigd, of zoeken een andere job omdat hun spaargeld op is. Er gaat veel knowhow en ervaring verloren.»

HUMO Wat ga jij doen?

VAN TONGELEN «Ergens diep in mij wil ik zeggen: ‘Fuck you!’ Maar zo snel als het kan en mag, sta ik toch weer op het podium.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234