null Beeld

Christoph Daum, trainer van Club Brugge

Christoph Daum (59), de trainer die met Stuttgart, Beşiktaş, Fenerbahçe en Austria Wien ooit titels en bekers won, is nu in dienst bij Club Brugge. En niet om uit te bollen. De Duitser met de pornosnor is nog zo hevig als een bronstige hengst.

undefined

Daum «Als trainer begeleid je jonge spelers niet alleen in hun carrière, je leert ze ook hoe ze het heft in handen moeten nemen, je leert ze verantwoordelijkheid dragen, je leert ze hun grenzen kennen. Je coacht ze eigenlijk op hun levensweg - dat gaat véél verder dan voetbal. En dan ontstaat er vaak een band die je als een vorm van liefde zou kunnen omschrijven.
»Emerson, Matthias Sammer, Michael Ballack, Jorginho, Zé Roberto: allemaal spelers met wie ik zo'n relatie heb opgebouwd. En die relatie overstijgt de successen die we hebben behaald. Ik had het zelfs met oudere voetballers als Jürgen Kohler en Morten Olsen

Daum «Als een superstar zich gedraagt alsof hij zomaar zijn zin kan doen, alsof hij geen enkele verplichting heeft tegenover de club en zijn collega's, als hij denkt dat hij beter is dan iedereen, dan krijg je hem het vlugst met zijn voeten op de grond als hij naakt en onbeschermd voor je staat. Dan wordt het hem veel sneller duidelijk dat hij ook maar een gewoon mens is.
»Maar dat heb ik in mijn carrière nog maar een paar keer gedaan, hoor. U moet niet denken dat ik hier elke week in de douches opduik.»
HUMO Voor alle duidelijkheid: zelf bent u in die situatie altijd gekleed?
Daum (Fijntjes) «Natuurlijk. Bewust: er moet een verschil zijn.»

Daum «Het Duitse woord voor succes is Erfolg: je moet de juiste weg volgen om resultaat te halen moet, en het is mijn verantwoordelijkheid die te tonen. Als de spelers mij niet geloven, volgen ze niet.
»Dus moet ik elke dag scherp blijven. Als ik terugplooi op wat ik al héb gepresteerd, is het over met de successen. Wie resultaat wil blijven halen, moet voortdurend zijn comfort zone verlaten, nieuwe uitdagingen aangaan, nieuwsgierig blijven, onbekend terrein durven betreden.»

Daum «Op dit moment speelt België op Europees vlak in de tweede klasse, daarover moeten we niet flauw doen. Engeland, Duitsland, Spanje, Rusland en een groot deel van Frankrijk en Italië spelen een niveau hoger.
»Maar als je ons vergelijkt met Scandinavië, de Balkan of andere Europese landen, dan doen we goed mee. Het bewijs hebben Anderlecht, Standard en Brugge in de eerste ronde van de Europa League geleverd: je wordt niet zomaar eerste van je groep. En het kan nog beter, vooral qua ontwikkeling van talent: daarvoor hoe je maar naar Nederland te kijken.»

Daum «Onlangs kreeg ik de vraag wat nu de mooiste tijd uit mijn leven is geweest: mijn kindertijd, mijn adolescentie of de volwassenheid? Ik dacht na: de kindertijd was fantastisch. Geen verantwoording hoeven af te leggen, zorgeloos spelen... Super.
»Maar de adolescentie was ook een klasse Zeit: je kon tégen alles zijn, je ontdekte van alles... Net zo leuk als volwassen zijn. Zelf beslissingen nemen, dingen verwezenlijken, verantwoording dragen... Ik heb uiteindelijk geantwoord: 'Mijn beste tijd moet nog komen.' En dat geloof ik ook.»

HUMO Is het goed voor voetbalcoaches om in de Kerstman te geloven?
Daum «Absoluut! Niet alleen voetbalcoaches, ook politici en managers zouden dat moeten doen. Im Kopf und Hertz moet je een deel van je kinderlijkheid bewaren. Dat is héél belangrijk. Die verwondering, die eerlijkheid, dat dromen, die open blik vooral...
»Ik ging eens met mijn kinderen paddenstoelen zoeken in het bos - het was een dag na een wedstrijd. Het eerste uur zag ik geen enkele paddenstoel, en mijn kinderen vonden ze bij bosjes: 'Pas op, papa, je loopt er één kapot!' Pas na een uur, toen ik helemaal tot rust was gekomen en leerde kijken zoals mijn kinderen, zag ik ze. De ene na de andere, prachtige exemplaren.»

HUMO Wat mist Club Brugge om even goed te zijn als Anderlecht?
Daum «Geld. Een miljoen of twintig, gok ik, en misschien méér - als je er een nieuw stadion en nieuwe trainingsfaciliteiten bijtelt. Voor het overige hebben wij net zo veel potentieel als zij.
»Begrijp me niet verkeerd: ik gun Anderlecht die voorsprong. Die hebben ze niet cadeau gekregen, daar hebben ze hard voor moeten werken. Maar als wij even hard werken, dan kunnen we de kloof dichten. Ik schat dat we daarvoor vijf jaar nodig hebben.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234