Christophe Deborsu: de onverbiddelijke verzoener

'Als een Vlaming aankomt op het werk, gaat-ie niet iedereen uitgebreid begroeten, kussen of de hand schudden. Per ontmoeting verliest een Vlaming - schat ik - dertig seconden minder dan een Waal. Zo spaar je per dag toch al snel een kwartier uit.'

Het is nog wat wennen aan de Vlaamse mores voor Christophe Deborsu, assistent-interviewer en reporter te velde van 'De Kruitfabriek' op VIER. 'Heel recent heb ik nog een goede collega gekust. In de gang. Per ongeluk. Ze is niet achteruitgedeinsd. Ze heeft zelfs meegewerkt weliswaar op een beschaafde en collegiale manier.'

HUMO U bent hier intussen vijf maanden aan de slag.

Deborsu «Ik ben begonnen op 1 mei: een feestdag, zoals het een echte Waal betaamt. Ik geef toe: een gemakkelijke grap (lacht)

HUMO U werkt voor het eerst in een commerciële omgeving: is dat aanpassen?

Deborsu «Kijkcijfers ken ik al langer, hoor. Ook bij de openbare omroep sta je ten dienste van de aandeelhouder: de kijker, in dat geval, die belastingen betaalt. Je mag hun geld niet verspillen door programma's te maken die maar door 5.000 man bekeken worden.»

HUMO Het dictaat van de cijfers is er toch minder dwingend?

Deborsu «Ja, dat klopt: hier zijn de cijfers van vitaal belang.»

HUMO Na een prima start dook 'De Kruitfabriek' richting 200.000 kijkers. Mensen van Woestijnvis zijn een groter publiek gewend.

Deborsu «Lees de interviews met Tom (Lenaerts, de spil van het programma, red.) erop na: hij heeft altijd gezegd dat hij even goed wil doen als 'Terzake'. Dat is het geval, zonder enig probleem.»

HUMO De zenuwen zijn niet gespannen?

Deborsu «Ik merk geen nervositeit.»

HUMO Ik weet dat Wouter Vandenhaute na de eerste tegenvallende cijfers de mensen op de vloer is komen toespreken. Om ze gerust te stellen?

Deborsu (aarzelt) «Euhm. Ik ben nog op reportage geweest, dus was ik er niet bij. Nee, echt waar: het is niet dat ik geen antwoord wil geven op uw vraag. Ik ben geen spreekbuis van het bedrijf, ik moet niet over de kijkcijfers praten maar over mijzelf, maar we halen onze objectieven en er is veel groeipotentieel. We zijn tien dagen bezig en met mijn achtergrond - een bescheiden journalist met vierentwintig jaar ervaring in de televisie - zeg ik: we zijn goed bezig.»

HUMO Uw transfer van de RTBF naar Woestijnvis was een sprong in het diepe: heeft u het zich al beklaagd?

Deborsu «Geen seconde. Zelfs geen tiende of honderdste van een seconde – integendeel. Niet dat ik ongelukkig was bij de RTBF, ze hebben me er enorm veel kansen gegeven, maar soms is verandering welkom.

»Als ik een beslissing neem, kijk ik niet meer om en ga ik er 100 procent voor. Maar ik hoef mij absoluut niet in te spannen om hier gelukkig te zijn. (Gebaart naar het krioelende redactiegewoel) Kijk, het is hier constant in beweging. Ik heb dat graag.»

HUMO Toen u in 1988 de gebouwen aan de Reyerslaan binnenstapte stond de RTBF bekend als 'La Maison de Kafka'. Hier is de sfeer wellicht helemaal anders.

Deborsu (gedecideerd) «Nee. Ik vind dat niet. (Schudt het hoofd) Nee. Nee. Nee.

»Kijk, ik ken ze ook, de collega's die klagen over de bureaucratie van de RTBF: een kleine minderheid die elke middag in colonne afzakt naar de cafetaria om daar een lunch lang tegen mekaar te mopperen. Daar heb ik nooit aan meegedaan.

»In 1990 heeft de RTBF een campagne gelanceerd, op grote billboards van twintig vierkante meter: 'On fait un métier formidable.' Een schitterende campagne, waar ik nog altijd achter sta: ik heb een fantastische job. Alleen: nu doe ik die hier in plaats van ginder. »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234