Doja Cat, Chrostin en Flo Windey.  Beeld HUMO
Doja Cat, Chrostin en Flo Windey.Beeld HUMO

Tussen hemel & hel

Chrostin: 'Voor elke opname van 'De Slimste Mens' heb ik een joint gerookt. Één keer zat ik echt high in die stoel’

‘Veel mensen die met humor bezig zijn,’ zegt cartooniste Christina ‘Chrostin’ De Witte, ‘doen dat uit pijn. Als mensen me vragen hoe het komt dat ik zo grappig ben, dan antwoord ik: ‘It’s the trauma, dude.’’

Noud Jansen

CHROSTIN «Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 9 was, en sindsdien heb ik met mijn beide stiefouders de nodige moeilijkheden gehad – zowel fysiek als mentaal zijn er dingen gebeurd die niet oké waren. Tussen mij en mijn stiefmoeder is er altijd venijn geweest, en jaloezie van haar kant vanwege de goeie band die ik met mijn papa heb. Maar met mijn stiefvader, een bodybuildende macho zonder een greintje empathie, was het anders. Eigenlijk is hij een racist, wat gek is want mijn mama is van Thailand. Ruzie dat we daarover hebben gemaakt, je kunt je dat niet voorstellen. Ik was een opstandige tiener en heb hem altijd gehaat met passie – hoe hij het zich ook altijd liet aanleunen wanneer ‘­ie in Thailand herkend werd als Jean-Claude Van Damme! Maar inmiddels kan ik hem, en ook mijn stiefmoeder, vergeven voor alles wat ze mij en mijn kleine broertje hebben aangedaan.»

HUMO Hoe ben je daarin geslaagd?

CHROSTIN «Veel heeft te maken met een boek dat ik aan het lezen ben, ‘The School of Life – An Emotional Education’ van Alain de Botton. Normaal gesproken mis ik het concentratievermogen voor boeken, maar in dit geval kan ik amper stoppen met lezen. Ik heb er veel uit geleerd, ook hoe de wrok los te laten die ik altijd heb gevoeld tegenover mijn stiefouders. Ik weet dat ik tien keer gelukkiger ben dan zij ooit zullen worden, dus waarom zou ik me nog kwaad maken?»

HUMO Is dit dan de gelukkigste periode uit je leven?

CHROSTIN «Ik heb het gevoel dat ik aan het begin sta van de gelukkigste periode van mijn leven. Sinds kort woon ik in een leuk appartement in het centrum van Mechelen, op de Veemarkt. En waar ik vroeger altijd op zoek ging naar een ‘projectje’, iemand die ik dacht te kunnen ‘healen’, heb ik nu een gezonde, stabiele relatie met iemand die géén projectje is. Hij is fotograaf en maakt de foto’s bij mijn nieuwe interviewrubriek in Flair. Ik werk al vijf jaar voor dat blad: dat ze me nu het vertrouwen geven om dit te doen, voelt geweldig. Fijn ook dat ik vorig jaar in ‘De slimste mens’ kon laten zien dat mensen die voor Flair werken niet per se loze tuttebellen zijn die geobsedeerd zijn door make­up, relaties, en margarita’s om vier uur ’s middags.»

HUMO Bestellen we er eentje?

CHROSTIN «Een margarita? Ik drink geen alcohol, want ik kan er niet tegen (lacht). Ken je de term Asian glow? Aziaten missen een bepaald gen, waardoor ze alcohol niet kunnen omzetten, en heel rood worden. Dat rood worden heb ikzelf dan weer niet, maar na twee wijntjes word ik wel spuugmisselijk. Jammer, want ik vind wijn lekker.»

HUMO Gebruik je weleens iets anders dan alcohol?

CHROSTIN «Ik ben een vrij nerveus persoon, en om me te ontspannen rook ik weleens een joint. Vrij vaak, om eerlijk te zijn. Mijn boekhouding doe ik bijvoorbeeld meestal stoned – ik word er altijd erg creatief van, haha – en voor de opnames van ‘De slimste mens’ heb ik ook telkens gesmoord. Eén keer zat ik echt high in die stoel, al denk ik niet dat iemand het in de gaten had.»

HUMO Wat eet je het liefst wanneer je de munchies hebt?

CHROSTIN «Mijn mama’s loempia’s! Ze vult die met glasnoedels, kip en groenten, en ze rolt ze met een vingervlugheid waar ik echt naar opkijk. Wanneer ze krokant zijn en uit het frietvet mogen, moet je ze eerst dippen in de zoetzure saus en dan in één keer naar binnen werken, wanneer ze nog heet zijn. Za­lig.»

HUMO Iets heel anders: wat vind je irritant?

CHROSTIN «Ik heb een hekel aan mannen die me lastigvallen op sociale media. Dickpics heb ik gelukkig nog niet gehad, maar verder is me op dat vlak niet veel bespaard gebleven. ‘Ga terug naar je eigen land’: dat soort opmerkingen krijg ik ook weleens. Mijn vingers jeuken dan altijd om te reageren, maar tot nog toe heb ik me altijd weten in te houden. Ik gun die mensen het emotionele antwoord niet waar ze op uit zijn.

»Maar het blijft jammer dat je als jonge vrouw altijd goed moet uitkijken wat je doet. Ook op het vlak van kleding. Zeker in de zomer gebeurt het geregeld dat ik de voordeur opendoe en meteen weer naar binnen ga om iets anders aan te trekken, uit schrik voor opmerkingen van mannen. En het blijft soms niet bij opmerkingen: ik ben al omsingeld, tegengehouden op de fiets, achtervolgd tot aan mijn huis, betast op feestjes en op school. En ik ben vooral ook vaak nageroepen. Ik doe dan altijd maar alsof ik heel luide muziek in mijn oortjes heb en het niet hoor.»

HUMO Ergeren je naasten zich ook weleens aan jou?

CHROSTIN «O, heel zeker. »Onlangs heb ik een stickermachine gekocht, waarmee ik mijn eigen stickers kan maken. Ik ben daar zo geobsedeerd door dat ik schaamteloos begin te outzonen wanneer iemand bij mij in de zetel een heel verhaal aan het vertellen is over een date die faliekant is afgelopen. Ik zit dan vooral vurig te hopen dat die persoon weggaat, zodat ik weer met mijn stickermachine kan spelen. Ik weet dat het niet mooi is van mij, maar het is sterker dan mezelf. Een stickermachine, voor iemand zoals ik is dat puur genot.»

HUMO Wat bezorgt je verder nog geestelijk genot?

CHROSTIN «Een tekst vinden die perfect bij een cartoon past. Mijn teksten moeten zo exact mogelijk zeggen wat er gezegd moet worden, in zo min mogelijk woorden. Meestal kost dat me de nodige tijd en moeite, maar als het lukt, is de euforie des te groter.

»Niet dat ik trouwens vind dat mijn cartoons iets met kunst te maken hebben. Ze spreken gewoon veel mensen aan, omdat ze hapklaar, herkenbaar en in het Engels zijn – ze zijn perfect instagrammable. Daarom doe ik in mijn vrije tijd weleens écht kunstzinnige dingen, waarmee ik de linkerkant van mijn brein voed. Zo ben ik één van de twaalf kunstenaars die voor het komende seizoen van ‘Iedereen beroemd’ gewerkt hebben aan een alternatieve versie van Het Lam Gods. We kregen allemaal één paneel toegewezen waarmee we onze gang mochten gaan: in mijn geval was dat ‘De musicerende engelen’, een reusachtig paneel waarvan ik mijn eigen cartoonversie heb getekend op een stuk karton van een oude IKEA-­doos. Eigenlijk was ik verbaasd dat het is gelukt zoals ik het in mijn hoofd had.»

HUMO Waar bevindt zich je artistieke top?

CHROSTIN «In het Magritte­ museum in Brussel. Die hele ceci n’est pas une pipe- toestand interesseert me niet: ik heb het vooral voor ‘Great Expectations’ – de Franse titel van dat schilderij krijg ik niet uitgesproken. Je ziet een bos bij avond of nacht, en er is één boom die erboven uitsteekt: machtig. Ik heb met mijn therapeut gesproken over dat schilderij, en weet je wat ze me zei? ‘Jíj bent die hoge boom, Christina. Jij zorgt altijd voor iedereen, maar wie zorgt er ooit voor jou?’ Holy shit, dacht ik, dat is zo raak! Ik ben jarenlang een gratis therapeut geweest voor Jan en alleman, omdat ik dacht dat dat het gat in mijn hart wel zou vullen. Maar door dat gesprek heb ik beseft dat ook ik mijn rechten heb en mijn plek mag opeisen. Sindsdien ben ik wat kordater geworden in het bewaken van mijn vrije tijd – vooral mijn weekends zijn heilig – en durf ik nee te zeggen.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

CHROSTIN «Rare vraag: seks, natuurlijk. Of wat dacht jij?»

HUMO Een Thaise massage, misschien?

CHROSTIN «Nee, dat doet pijn. Onmogelijk om daarvan te genieten, tenzij het met een happy end is.»

HUMO Laten wij er dan ook maar een happy end van maken: wie is je favoriete onenightstand?

CHROSTIN «Mag ik je twee internationale onenightstands, en twee Vlaamse geven? Telkens een man en een vrouw?»

HUMO Voor de draad ermee.

CHROSTIN «Mijn internationale man is comedian en acteur Chris D’Elia. Zijn humor overlapt zodanig met de mijne dat ik niet anders kan dan hem kiezen. Ik droom soms ook over hem. Onschuldig, hoor. Dan kom ik hem tegen op de luchthaven en zeg ik: ‘Ik heb een zakje snoep voor jou.’ En hij is daar altijd keiblij mee! En mijn internationale vrouw is Doja Cat. In de videoclip bij ‘Mooo!’, een nummer waarin ze zingt dat ze een koe is, heeft ze een koeienpakje aan, drinkt ze een melkje, en is ze zo stoned als een garnaal. Supergrappig! Hoe zorgeloos ze in het leven staat, en hoe weinig fucks ze geeft: ik wil zijn zoals zij.»

HUMO En je Vlaamse onenightstands?

CHROSTIN «Mijn Vlaamse vrouw is Flo Windey, een goeie vriendin die ik supercute vind en die ook kreeft is. En mijn Vlaamse man is Thomas Huyghe, mijn tegenspeler in ‘De slimste mens’. Niet dat ik hem zo geweldig knap vind, maar wel grappig – dan heb je mij al voor 75 procent gewonnen. Wat wel jammer is: vlak na ‘De slimste mens’ zat ik een keer met mijn vriendinnen aan tafel. ‘Zeg,’ riep er eentje uit, ‘die Thomas Huyghe is wel schattig, hè?’ Waarop heel de tafel: ‘Jaaaa! Thomas Huyghe!’ Toen dacht ik: ‘Laat ook maar.’ (lacht) Toffe gast hoor, Thomas Huyghe, maar als iedereen ’m schattig vindt, houdt het voor mij op.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234