null Beeld

'Circle of Life' op één: 'Jaja, het leven'

Ja-ha, het leven. Ook al gaat het op de keper beschouwd om weinig meer dan een seksueel overdraagbare aandoening die bij elke patiënt onvermijdelijk tot de dood leidt, iemand als ­Lieve ­Blancquaert, beëdigd chroniqueur van al wat zich afspeelt tussen verwekking en verwerking tot compost door het begrafeniswezen, raakt er maar niet over uitgepraat.

In de programma’s ’Birth Day’, ‘Wedding Day’ en ‘Last Days’ kwam ze de afgelopen jaren over de vloer bij mensen die zich in levensfases bevonden waarbij je normaal gezien geen pottenkijkers duldt, of hoogstens één die tegen betaling je klamme hand vasthoudt terwijl je er je eerste kind dan wel je laatste stervensadem uitperst. In ‘Circle of Life’ doet ze dat allemaal nog eens over, vrij letterlijk: de reeks bestaat hoofdzakelijk uit verknipte en door elkaar gehaspelde beelden uit die drie voorgaande reeksen, aan elkaar gepraat door Blanquaert, die voor elke aflevering een passend thema verzonnen heeft.

De eerste aflevering ging over liefde: ‘een duur woord’, sprak ­Blancquaert, die vervolgens een reeks beelden presenteerde waaruit je kon opmaken dat het anders wel vrij goedkoop over de toonbank gaat. Vaak volgden de fragmenten elkaar op in een soortement medley, maar soms werden ze uitgebreider getoond, zoals in het geval van het fragment uit ‘Last Days’ van twee jaar geleden over het Vlaamse gezin waarin de moeder des huizes haar wens tot euthanasie duidelijk maakte aan haar dochters, en die uiteindelijk ook in de praktijk bracht. Opvallend genoeg ontbrak net dat gezin aan het eind van de aflevering in het overzicht van hoe het intussen gesteld was met de mensen die je het voorbije halfuur had zien voorbijkomen in hun uiteenlopende levensfases.

Zoiets voelde aan als een misgelopen kans om iets nieuws toe te voegen aan wat al bij al toch vooral een archiefprogramma was, inclusief de achilleshiel die zulke programma’s delen: je hébt het al een keertje gezien. In een leven dat zo al kort genoeg is, dat zal Lieve ­Blanquaert vast wel beamen, is dat een beetje zonde.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234