Citytrip Charleroi: 7 redenen om de hoofdstad van Walbanië te bezoeken
Charleroi heeft alles wat de verontruste Vlaming vreselijk vindt aan Wallonië: industriële verloedering en een economie die op haar gat ligt, agressie en criminaliteit, rondhangende drugsdealers en marginalen, corrupte agenten en werklozen die de Vlaamse transfers spenderen aan meeneempizza’s en mitraillettes met sauce andalouse. En toch leeft de overtuiging dat het zieltogende Charleroi als een feniks uit zijn as zal herrijzen.
Charleroi heeft geen luxehotels, zelfs geen toeristenhotels. Dit is een stad die niemand wil bezoeken en die ook niet gemaakt is om te worden bezocht. Maar als ze toch een citytrip waard is, dan wel vanwege de volgende zeven troeven:
1. De mooiste meisjes
'Charleroi est pauvre mais sexy,' zegt Nicolas Buissart. 'Wij hebben de mooiste meisjes. Dat heeft te maken met al die migranten: een goeie mengeling van genen zorgt voor mooie vrouwen.'
2. De industriële archeologie
Charleroi heeft ongetwijfeld het spectaculairste industriële erfgoed van Europa, zoals leegstaande fabrieken van kilometers lang. In Vlaanderen moeten ze plaats ruimen voor serviceflats, in Charleroi blijft alles staan en zakt het langzaam in elkaar. Mooi om te zien.
3. De spookmetro
In de vorige eeuw wilde Charleroi net als Brussel een metronetwerk. Een plan werd uitgetekend, maar was te groot, te duur en veel te ambitieus. Door corruptie en vriendjespolitiek werd het project toch uitgevoerd. Vandaag liggen er in Charleroi compleet afgewerkte metrolijnen die nooit zijn gebruikt. De lijn naar Châtelet en Châtelineau snijdt als een roestend mes door de stad. De roltrappen van metrostations als Chet, Centenaire en Pensée hebben nooit één passagier gezien en zijn nu een pleisterplaats voor junks.
4. De kunstscene
Charleroi trekt kunstenaars uit de vier windstreken aan. Ze vinden elkaar in kunstenaarcentra als BPS22 en Le Vecteur, en het platenlabel en de evenementenzaal Rockerill aan de Rue de Mons.
Buissart «Ik zit daar wel voor iets tussen. Ik ben Rockerill samen met een vriend begonnen. Maar kunst is niet de motor die de stad uit de ellende zal trekken, daarvoor zijn de socialisten te gierig. Zij vinden dat je kunst gratis moet beoefenen. Kunstenaars kunnen hier wel bijna voor niks atelierruimte huren. »
5. Graffiti
Charleroi zit onder de graffiti: niet alleen lelijke vandalengraffiti, maar ook schitterende meesterwerkjes - het absolute Banksy-gebied is de Rue de Mons.
Buissart « Mensen spreken me erop aan: 'Is graffiti hier soms toegelaten?' En ik antwoord: 'Nee, het wordt getolereerd, zoals alles hier.' »
6. Goedkoop wonen
Buissart « Voor 150.000 euro heb je hier een mooi herenhuis. »
7. Restaurants
In Charleroi heb je een ruime keuze aan pitta-, pizza- en pastatenten waar je veel krijgt voor weinig geld. Maar je vindt er ook een aantal uitstekende Italiaanse restaurants met een degelijke cuccina casareccia, de stevige keuken van la mamma. Het beste adresje is Zio Franco in Monceau-sur-Sambre. Het restaurant ziet eruit als een frituur en de bediening en het publiek zijn er luidruchtig, maar de door de Napolitaanse kok bereide gerechten zijn goedkoop, copieus en zéér lekker. En de falanghina, de witte wijn uit Napels, stroomt er bij beken.