null Beeld

LuizenmoedersClara Cleymans

Clara Cleymans: 'De dag nadat ik was gecast voor een mooie rol, bleek ik zwanger te zijn. Dat was wel even moeilijk’

'De luizenmoeder' op VTM illustreert voortreffelijk in welke mallemolen de moderne moeder zich staande moet houden. Ze hoort zich te engageren voor elke klasuitstap en voorleesmiddag, ze is kandidaat voor de ouderraad en holt van de ene baby-yogasessie naar het volgende verjaarpartijtje, terwijl ze haar Facebookpagina volstouwt met foto's van haar kinderen met zelfgebreide mutsjes en glutenvrije muffins. Humo onderschepte zes ploeterende moeders voor een gesprek over de luizige kanten van hun bestaan. Deze week laten we er elke dag een aan het woord, met vandaag Clara Cleymans.

Hanne Van Tendeloo en Tom Raes

Clara Cleymans (31), mama van Jeanne (3) en een paar maanden geleden bevallen van Romy, weet 'De luizenmoeder' wel te appreciëren: 'Ze tonen de humor in situaties waar je als ouder van baalt. Ik heb ondervonden dat je dan beter met jezelf kunt lachen, al is het maar omdat je dan niet huilt.'

CLARA CLEYMANS «Je komt als ouder op heel wat plaatsen die jou vroeger de hel leken. Binnenspeeltuinen, bijvoorbeeld: verschríkkelijk. Maar je kind vindt het leuk, dus ga je toch. Op de gezichten van alle andere ouders zie je dat zij het ook pure horror vinden. Zulke blikken herken je na een tijdje wel, ook op vakantie: 'Ik ga op reis met mijn kinderen om me te ontspannen, maar ik kan me niet ontspannen omdat de kinderen erbij zijn.'»

HUMO Zie je dat ook aan de schoolpoort?

CLEYMANS «Nee, want ik woon om de hoek: ik vertrek thuis pas als ik de bel hoor rinkelen. Heel veel tijd breng ik dus niet door aan de schoolpoort, maar dat vind ik prima. Ik ben gewoon niet het type moeder dat te pas en te onpas over haar kinderen begint. Het klinkt cru, maar ik kan er niet aan doen: ik blijf volwassenen toch interessanter vinden. Je kunt er bijvoorbeeld een goed gesprek mee voeren (lacht).

»Ik ben wel op zoek naar nieuwe vrienden die ook kinderen hebben. Niet om het samen gezellig over onze kroost te hebben, maar omdat kinderen zo goed andere kinderen kunnen bezighouden. Momenteel heb ik maar één kennis met kinderen in mijn vriendenkring.»

HUMO Je had je goed voorbereid op je bevallingen. Is het je gelukt om al die horrorverhalen te negeren?

CLEYMANS «Het is het bijzonderste moment in je leven, waarom zou je er dan bang voor zijn? Ik wilde er net zoveel mogelijk over lezen omdat het toch iets onwezenlijks blijft, een kind op de wereld zetten.»

Clara Cleymans: 'De dag nadat ik was gecast voor een mooie rol, bleek ik zwanger te zijn. Op dat moment had ik het even moeilijk, hoe graag ik mijn kinderen ook zie.' Beeld
Clara Cleymans: 'De dag nadat ik was gecast voor een mooie rol, bleek ik zwanger te zijn. Op dat moment had ik het even moeilijk, hoe graag ik mijn kinderen ook zie.'

HUMO Heb je een duidelijk beeld van hoe je je dochters wilt opvoeden?

CLEYMANS «Ik wil vooral dat ze zich veilig en gesteund voelen. Ik geef hun zoveel ik kan: overdag draag ik ze, en 's nachts liggen ze tegen mij. Als ze groter zijn, wil ik vooral proberen plezier te maken en hen aanmoedigen om hun emoties te uiten. Ze moeten voelen dat ze bij ons het meest zichzelf mogen zijn. Als je je kinderen een warm en veilig nest biedt, worden ze later toffe, goede mensen - dat geloof ik écht.

»Voor het overige probeer ik luiheid toe te laten: ik ben niet het type dat perfect gestreken kleertjes klaarlegt voor de volgende dag en veel plannen maakt. Ik leg mezelf niet te veel druk op en ik doe ook graag dingen voor mezelf waar mijn kinderen bij zijn. Natuurlijk probeer ik Jeanne wel te prikkelen. Het liefst van al trek ik eropuit richting stadscentrum. In de straten wandelen en mensen tegenkomen op de tram geeft kinderen enorm veel input, zonder dat je het gevoel hebt dat je hen moet entertainen.»

HUMO Heb je je ooit zorgen gemaakt over hoe kinderen je carrière als actrice kunnen beïnvloeden?

CLEYMANS «Zeker. Ik heb ook opdrachten moeten laten schieten: toen ik zwanger was van Romy, had ik net een mooie rol beet. De dag na de casting deed ik een zwangerschapstest en die bleek positief: toen had ik het even moeilijk, hoe graag ik mijn kinderen ook zie. Weet je wat me soms stoort? Veel mensen zeggen: 'Je zult het nu wel wat rustiger aan willen doen, zeker?' Alsof ik plots niet meer wil acteren omdat ik kinderen heb. Het lukt wel als je het plant, hoor. Tine Embrechts heeft víér kinderen. En hoe moe ze soms ook naast mij in de schminkstoel zit, ze kan nog altijd lachen met haar slapeloze nachten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234