null Beeld

Clement Peerens Explosition twee dagen na elkaar op Linkerwoofer

Waar zal de legendarische Clement Peerens Explosition deze zomer optreden? Het is een vraag die de echte muziekliefhebber elke lente bezighoudt. Het antwoord is dit jaar verrassend simpel: op het Antwerpse Linkerwoofer. Twee dagen na elkaar, op 5 en 6 augustus. Is dat niet wat weinig, vroegen wij ons af.

Hugo Matthysen

undefined

'Laat de boeren zélf de beschaving opzoeken'


Bekijk ook: Clement Peerens eert Prince (filmpje)

Clement Peerens «AC/DC heeft zelfs maar één keer in Werchter gespeeld. Dat is nog minder. So what?»

HUMO Vanwaar die beslissing?

Peerens «Wij spelen enkel nog in Antwerpen. Wij gaan niet meer naar de boeren, de boeren moeten maar naar ons komen. Aan alles zijn grenzen, we hebben genoeg moeten meemaken op den boerenbuiten

HUMO Is het zo erg gesteld met de festivals op het platteland?

Peerens «Er is niks zo erg als iemand uit Gistel of Geldenaken die een festival organiseert. Of misschien toch: iemand uit Leuven. Dat begint met eindeloze vergaderingen. Ge hebt dan wat gasten van een hondenclub die security komen spelen. In Poperinge was vorig jaar een festival waar ze twee maanden hebben gediscussieerd over wat die beesten te vreten zouden krijgen in de backstage. Het ging om pitbulls. Op den duur namen die gasten hun honden mee naar de vergadering om hun eisen kracht bij te zetten. Dat waren overtuigende argumenten.»

HUMO En wat was de uitkomst?

Peerens «Levende schapen, om die honden te motiveren. Een ecologisch verantwoorde sukkel van een dorp verder heeft zijn kudde dan maar ingeleverd.»

HUMO Daar heb je zelf toch geen last van?

Peerens «Van die rothonden? Ik speel de laatste jaren op een Gibson Flying V-gitaar. Daar krijgt ge die beesten mee klein. De tanden van zo’n pitbull maken wel krassen op de lak als ge die beesten er mee op hun bek timmert. Dat bloed moet ge er niet afwassen, de kenners denken dan dat ge een unieke metalgitaar met custom graphics in uw poten hebt. Maar ’t is spijtig, ook voor die pitbulls.»

HUMO Heb je medelijden met die dieren?

Peerens «Ze hebben die beesten wijsgemaakt dat ze levende schapen mogen aanvallen, plus nog wat tieners die gratis binnen willen geraken. Maar het resultaat is dat ze voor de rest van hun dagen americain moeten eten, omdat ze geen tanden meer hebben. Dat is zielig. Die liggen dan in de backstage te janken van ellende, en dan begint pakweg Balthazar aan hun set. Bijten kunnen ze niet meer, maar zelfs in discipline deprimerend janken moeten ze hun meerdere erkennen.»


Geestelijke gezondheidszorg

HUMO Jarenlang was jullie lijfspreuk: ‘Wij brengen de beschaving naar Limburg en de Vlaanders’. Geven jullie dat op?

Peerens «Nee, maar het mag stilaan van twee kanten komen. Het is ook mogelijk de beschaving op te zoeken.»

HUMO En hoe vind je die?

Peerens «Op Google Maps. Gewoon ‘de beschaving’ intikken. Of ‘Frederik Van Eedenplein, Antwerpen’.»

HUMO Waarom treden jullie twee dagen na elkaar op?

Peerens «Dat is een kwestie van geestelijke gezondheidszorg. Dikwijls beginnen mensen een paar uren na een concert te twijfelen aan wat ze hebben gezien. ‘Kan dat wel, zo’n schitterend huwelijk van poëzie en huiveringwekkende zanglijnen?’ ‘Heeft dat geraffineerde mengsel van demonisch gitaargeweld en zielenmasserend gezang daadwerkelijk plaatsgegrepen?’ ‘Die gelukzalige uitdrukking op het gezicht van mijn vrouwelijke partner, was dat droom of realiteit?’

»Veel toeschouwers denken achteraf dat ze hallucineerden. Ze twijfelen aan hun geestelijke vermogens. Paniek overvalt hen, want ze vrezen dat hun brein begint af te takelen. Daarom bieden wij de service van een tweede optreden. Dan kunnen ze verifiëren dat die hemelse klanken daadwerkelijk uit het PA-systeem komen. Dat ze nog met twee voeten in de realiteit staan. Dat het leven goed kan zijn. Zo wordt veel psychologisch leed voorkomen.»

HUMO Spelen jullie twee keer hetzelfde concert?

Peerens «Ten dele. Maar op belangrijke punten zullen er verschillen zijn.»

HUMO Dat klinkt een beetje vaag.

Peerens «Dat was ook uitdrukkelijk de bedoeling.»

HUMO Wie zijn de andere artiesten op Linkerwoofer?

Peerens «Laten we het bij de belangrijke onderwerpen houden.»

undefined

'De Clement Peerens Explosition: 'Wij vullen elkaar perfect aan.'


Modulerende geluidsgolven

HUMO Sinds een paar jaren krijg je navolging. Slongs Dievanongs en Tourist LEMC brengen ook nummers in het Antwerpse dialect.

Peerens «Antwerps is geen dialect.»

HUMO Hoe sta je daar tegenover?

Peerens «Dat zijn sympathieke mensen die het goed bedoelen. Daarmee is het eerste probleem al aangeraakt: die mensen zijn sociaal bewogen. Asociale mensen zoals ik en andere weldenkenden hebben daar weinig boodschap aan. Voor de rest produceren zij beiden modulerende geluidsgolven, dus laat ons dat maar welwillend onder de hoofding ‘muziek’ onderbrengen.»

HUMO En de rest van de Belgische muziek?

Peerens «Kunnen we niet over iets anders klappen?»

HUMO Ben je naar AC/DC gaan kijken?

Peerens «Ja, en hun prestatie was aanvaardbaar. Of Brian Johnson daar zijn kwek opentrekt, of Axl Rose of desnoods Christoff, dat maakt weinig uit. Maar het blijft een rare groep. Ik stond daar toevallig naast monseigneur Vangheluwe, en die mens stond daar zo hijgerig te shaken, dat ik dacht dat hij er in ging blijven. Ja, ik voelde een aandrang om hem het heilig oliesel toe te dienen.

»Het is toch raar dat ne groep het al meer dan veertig jaar moet hebben van een gitarist die zich verkleedt in een 12-jarig knaapje dat heel de tijd kinderlijk rondhuppelt met de kwijlende tong uit de bek. Daar is blijkbaar een markt voor. De monseigneur was lang niet de enige van wie de pupillen uit pure geilheid de volledige oogkas in beslag namen. De helft van de aanwezige mannen stond daar de hele tijd alsof ze kleingeld uit hun te nauwe broekzakken probeerden te wurmen. Maar och, het is beter dat die mensen daar aan hun trekken komen dan ergens anders, zeker? En de muziek is zeker niet slecht.»


Das EwigWeibliche

HUMO Nog even over Linkerwoofer. Treden jullie nog steeds op in dezelfde bezetting?

Peerens «Ja, wij vullen elkaar perfect aan. Wat bij de ene in overvloed aanwezig is, en bij mij is dat mentale kracht, wordt bij de anderen gecompenseerd door geestelijke eenvoud. De Sylvain belichaamt het organische, de natuur zeg maar. Die mens lééft, veel meer valt daar niet over te zeggen. En Lady Dave, die rijpe drummende vrucht die met het voortschrijden der jaren alleen maar toeneemt in charme, brengt bovendien das ewigweibliche in de groep.»

HUMO Wat is das ewigweibliche?

Peerens «Dat is iets waar wij om de zoveel jaar een paar bladzijden over volleuteren in onze subsidieaanvraag. En met succes. Want die commissieleden zijn blij dat het eens wat anders is dan het afgezaagde ‘verbindend’, ‘verdiepend’, ‘vernieuwend’ of ‘verbredend’.»

HUMO Betekenen die twee optredens dat CPeX begint uit te bollen?

Peerens «Eerder het omgekeerde!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234