null Beeld

Clement Peerens wil Blankenberge redden: 'Een invasie van Ringlandsnuivers, Toneelhuisdramaturgen en granolafretters!'

Humo houdt van zijn lezers. Daarom krijgt u, naast de gebruikelijke overstelping met Fraais, Diepgang, Inzicht en Onthullingen, een specialleke cadeau. Jawel, op de website van uw lievelingspublicatie staat – zo exclusief dat het bijna weer inclusief wordt – een nagelnieuwe track van The Clement Peerens Explosition, helemaal gratis. En alsof dat nog niet genoeg is, krijgt u hieronder nog een portie Degelijke Duiding. Jazeker! Clement Peerens, de Antwerpse uil van Minerva, legt één en ander uit.

Hugo Matthysen

Update: de burgemeester van Blankenberge heeft nu ook gereageerd.


Luister hier naar 'Blaankenbaarge'

HUMO Het gaat om het nummer ‘Blaankenbaarge’. Dat is een cover. Waarom precies dat nummer?

Clement Peerens «Het origineel is een flutnummer waar eigenlijk niks van te bakken valt. Daarom heb ik niet eens de moeite gedaan om een gitaarpartij op onze versie te zwieren. Ik heb dat ding gewoon opgenomen als een noodkreet. Want het gaat niet goed met Blankenberge.»

HUMO Wat loopt daar dan fout?

Peerens «Deze sympathieke stad is al honderd jaar lang de vakantiebestemming van de eenvoudige Antwerpenaar, die daar altijd hartelijk werd ontvangen. De relatie autochtoon-toerist was er één van wederzijds respect. Maar de volkse Antwerpenaar wordt daar sinds een paar jaar verdrongen door culturo’s en hipsters van ’t stad die Oostende inmiddels een beetje belegen vinden.»

HUMO Blankenberge is een coole plek geworden?

Peerens «Als ge het zo wilt noemen, ja. Maar die gefermenteerde theejunks doen alsof Blankenberge van hen is, en daar zit het probleem. Dat wemelt daar van Ringlandsnuivers, dramaturgen van het Toneelhuis en granolafretters. Als ge daar op de dijk een wafel wilt gaan eten, zit er naast u een Benny Claessensachtige een dovemansgesprek over scenografische Umwertung aller Werte te voeren tegen een verwarde docente van de modeacademie. Ze willen daar een steinerschool oprichten, een Parkspoor Kust, een dEUS-museum en een eigen theater voor Jan Fabre. Al zijn ze van dat laatste een beetje aan het terugkomen.»

HUMO Dat nummer moet de Antwerpenaar afschrikken?

Peerens «Exact.»

HUMO En hebt u dat in opdracht gedaan?

Peerens «Men heeft mij één en ander verteld over the invasion of the bakfietspeople en ik heb mijn plicht gedaan.»

'Een invasie van Ringlandsnuivers, Toneelhuisdramaturgen en granolafretters!'

HUMO Uw plicht?

Peerens «Zoals ge weet is Maggie De Block bezig met een campagne om Palestijnse vluchtelingen te ontraden om naar hier te komen. ‘Een brood en een paar schellen keis kosten hier een dagloon,’ staat er in de folder. ‘Het niveau van ‘The Voice’ is hier bedroevend laag, en in het najaar krijgt ge ‘De Slimste Mens’ op uw dak. Ze draaien hier heel de dag Zwangere Guy op de radio, uw kinderen worden verplicht alles van Marnix Peeters te lezen en de stadsduiven pikken naar de ogen van al wat een hoofddoek draagt. Er zijn overal putten in de weg en de treinen rijden niet op tijd.’ Totaal overdreven natuurlijk, maar hoe kunnen die Palestijnen dat weten? Die denken: oei, die Gazastrook is eigenlijk zo slecht nog niet, we blijven thuis. Ik heb iets dergelijks gedaan.»

HUMO Blankenberge is dus niet zoals u het beschrijft?

Peerens «Dat weet ik niet, maar dat heeft geen belang. Daarbij, het is kunst, hè! Ziet de hel eruit zoals Dante haar heeft beschreven? Ik neem aan van niet, die mens is daar nooit geweest, tenzij post mortem. Deze song is daarmee te vergelijken.»

HUMO Er wordt gefluisterd dat Luc Tuymans de productie heeft gedaan. Klopt dat?

Peerens «Zeker, honderd procent waar. Dat dat wordt gefluisterd dus. En ik begrijp dat vermoeden. Er is sprake van een geraffineerde eenvoud: we hebben zelfs een ritmeboxke van 20 euro gebruikt. De post-abstracte impressionistische sfeer, zoals wij dat op café noemen, kan tuymaniaans worden genoemd, al verkies ik zelf tuymanesk, dat klinkt wat mannelijker. Er is sprake van een huwelijk tussen scherpe observatie en dromerige poëzie. Of dat een goed huwelijk is, laat ik in het midden, maar het is er één.»


Luister hier naar 'Blaankenbaarge'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234