null Beeld

Clinton vs. Trump: het tweede tv-debat

Geen twijfel over de whereabouts van Bart Kerremans vannacht: de decaan van de faculteit sociale wetenschappen aan de KU Leuven en eminente Amerikakenner zal voor zijn televisie zitten, waar Hillary Clinton en Donald Trump elkaar voor de tweede keer in een groot verkiezingsdebat zullen afkatten.

Jeroen Maris

'Bart Kerremans: 'In Vlaanderen ontmoet ik toch veel Trump-aanhangers, hoor.'

Bart Kerremans «Het wordt spannend, want we weten niet precies waar het over zal gaan. De vragen komen deze keer immers uit het publiek.»

HUMO Wat vond u van het eerste debat?

Kerremans «Hillary Clinton heeft bereikt wat ze wilde bereiken: Donald Trump uit z’n tent lokken. Mét medewerking van Trump: hij tuinde erin. Nadien kwam hij met een hele uitleg over microfoons die niet werkten – nogal flauw.

»Toch denk ik niet dat dat eerste debat fundamentele verschuivingen meegebracht heeft. Beide kandidaten hebben vooral voor de eigen achterban gescoord. Ik betwijfel ook of die debatten veel zwevende kiezers over de streep zullen trekken.»

HUMO Dus eigenlijk zijn ze niet zo héél belangrijk?

Kerremans «In het verleden zijn er alleszins nauwelijks debatten geweest die een cruciale rol hebben gespeeld. Ook deze keer verwacht ik dat niet. De drie debatten zullen elkaar allicht neutraliseren. Kijk naar 2012: in het eerste debat scoorde Barack Obama niet goed, in het tweede wel, en in het derde hielden hij en Mitt Romney elkaar in evenwicht. Zo zal het nu ook wel zijn.»

HUMO Echt prettig om naar te kijken is de campagne niet.

Kerremans «Het zijn antiverkiezingen, ja. De kiezer kiest in de eerste plaats tégen een kandidaat: anti Clinton of anti Trump. Dat zag je ook in het eerste debat: Clinton en Trump benadrukten vooral waarom de ander niet deugt.»

HUMO Het is misschien naïef van mij, maar kan het niet wat beleefder?

Kerremans «In de VS hebben ze een lange traditie van negatief campagne voeren. Maar dat neemt niet weg dat er een verschil is: het gebruik van scheldwoorden – ‘little Marco’ (over Marco Rubio, red.), ‘crooked Hillary’: dat is van een merkwaardig laag niveau. En het vreemdst van al is dat Trump daarmee geen schade toebrengt aan zijn eigen zaak. Enfin, onrechtstreeks misschien wel: door dat schelden heeft hij misschien zélf een plafond op zijn kiezerspotentieel gezet. Uit alle onderzoeken en peilingen blijkt dat Trump goed scoort bij kiezers die het systeem een schop willen geven. Een omvangrijke groep, maar Trump heeft heel veel moeite om buiten die vijver te vissen.

»Het is geen toeval dat Clinton Trump in het eerste debat heeft aangepakt over zijn houding tegenover vrouwen – hij heeft bijvoorbeeld heel onaardige dingen gezegd over een latina die deelnam aan een schoonheidswedstrijd. Dat zie je telkens weer bij Trump: hij laat zich meeslepen door zijn eigen impulsiviteit. En die uitspraken over vrouwen liggen natuurlijk heel gevoelig bij vrouwelijke kiezers. Het verschil tussen de twee mag de afgelopen weken dan wel kleiner geworden zijn, toch liggen de kaarten voor Clinton nog altijd beter – net door dat gescheld van Trump.»

HUMO Bij ons wordt er veelal lacherig gedaan over Trump.

Kerremans «Ik geef vaak voordrachten in Vlaanderen, en daar ontmoet ik toch ook veel Trump-aanhangers, hoor. Niet dat ze dat létterlijk zeggen, maar ik voel het aan hun vragen, aan hun houding.»

HUMO Bent u al verrast in deze campagne?

Kerremans «Toch wel: Trump heeft op een bepaald moment wat gas teruggenomen, en zich halvelings verontschuldigd voor een aantal krasse uitspraken. Dat is heel atypisch voor hem. Maar blijkbaar heeft zijn campagneteam toch invloed op hem. Heel benieuwd hoe dat in de volgende debatten evolueert.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234