Club Brugge-voorzitter en Uplace-bezieler Bart Verhaeghe over 'Leeuwenkuil': 'Waarom zouden we de wereld niet kunnen veroveren?'

Zet u schrap voor een hele hoop enthousiaste pitches over baanbrekende ideeën en kippen met gouden eieren in ‘De leeuwenkuil’, een nieuw VIER-programma waarin aspirant-ondernemers bij een jury van vijf Vlaamse topzakenlui hengelen naar kapitaal om hun droom te verwezenlijken. Ronkendste naam onder de leeuwen is Club Brugge-voorzitter en Uplace-bezieler Bart Verhaeghe.

Bart Verhaeghe «Ik doe mee om één simpele reden: het ondernemerschap promoten. De laatste jaren heb ik ook telkens meer dan zeventig lezingen gegeven over dat onderwerp, onbaatzuchtig, omdat ondernemers góéd zijn voor de samenleving. Zij zijn de enigen die de koek van de samenleving doen groeien. Want met het belastinggeld dat zij binnenbrengen, houden wij wel heel ons sociaal systeem draaiende, hè?

»Ik wil ook iets duidelijk maken: ondernemerschap is breder dan de klassieke betekenis van het woord. In essentie wil het zeggen: durven je passie te volgen. Risico nemen. Alles geven. In elk beroep kan dat. Zo kan bijvoorbeeld een verpleegster uitblinken in haar job en er passie in uitstralen. Als je doet wat je graag doet, ben je er meestal ook goed in. Waardoor je gelukkig bent, wat afstraalt op je omgeving. Win-win!»

HUMO Met geld heeft het niks te maken?

Verhaeghe «Meestal niet. Bij mezelf is dat nooit zo geweest, en ik merk het ook bij de kandidaten van ‘De leeuwenkuil’. Die doen niet mee om rijk te worden, wel om hun droom te realiseren.»

HUMO Ze krijgen drie minuten om hun idee voor te stellen. Wat is er in zo’n turbopitch belangrijk?

Verhaeghe «Drie minuten moeten altijd volstaan. Ken je de elevator pitch? Het idee is: als je je voorstel niet uitgelegd krijgt in de tijd dat je in de lift staat, is het meestal niet zo heel goed. Zelf kijk ik vooral naar de passie: je komt in het ondernemerschap ups en downs tegen, en als de liefde voor je vak niet groot genoeg is, dan blijft het niet duren. Het moeilijke is: sommige mensen zijn zenuwachtiger dan anderen – daar moet je als jurylid voorbij kunnen kijken. Daarnaast moet je als ondernemer een sociaal dier zijn – je moet met véél mensen door één deur kunnen – en het juiste karakter hebben. En de cijfers moeten realistisch zijn, natuurlijk. Maar één boodschap is het belangrijkste: gun ondernemers tijd en ruimte om hun ding te doen – met vallen en opstaan – en sluit hen in de armen. We staan te weinig stil bij het belang van de rol van de ondernemer. In de 16de en de 17de eeuw hebben we de wereld veroverd met onze tapijten en onze bouwstructuren. Waarom zouden we dat nu niet kunnen?»

HUMO Over bouwstructuren gesproken, het nieuwe stadion van Club Brugge…

Verhaeghe «Daar beantwoord ik nu geen vragen over. Bedankt voor het gesprek.»Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234