null Beeld

Coach Carter

'I came to teach boys, and you became men,' zegt Coach Carter (Samuel L. Jackson), die het basketbalteam van een achtergestelde school traint, zo ergens tegen het eind van de film tegen zijn pupillen. Gelijkenissen met ander Hollywoodvoer waarin een bende losers boven zichzelf uitstijgt ('We Are Marshall', 'Dead Poets Society', 'Dangerous Minds') zijn geenszins toevallig: 'Coach Carter' bevindt zich kniediep in het genre dat onze voortreffelijke voorman Aimé Van Hecke als personal inspiration films zou aanmerken, maar dan met een vléúgje social awareness. Desondanks: genietbaar - én echtgebeurd - drama.

Raf Weverbergh

- Er bestaat een echte Coach Ken Carter: is dat lastig voor een acteur?

Samuel L. Jackson «Oh, nee. Dat zo'n man nog leeft, schrikt me niet af, en ik ga 'm ook niet imiteren of zo. De echte Carter is meer een soort bullebak naast het veld, volgens zijn spelers. Ik heb in mijn rol meer zijn inspirerende kant benadrukt.»

- Je was in je jeugd een oproerkraaier. Zou jij onder de indruk geraakt zijn van zo'n Ken Carter?

Jackson «In de middelbare school wel. Ik ben heel autoritair opgegroeid. Ik was veel banger van mijn ouders dan van mijn leeftijdsgenoten. Als mijn vrienden iets mispeuterden, sloeg ik meestal op de vlucht. Ik was doodsbenauwd dat mijn ouders me ooit uit de gevangenis zouden moeten halen. En ze hadden me stevig ingeprent dat ik - ook al vond ik dat ìk gelijk had - altijd 'Yes ma'am, yes sir' moest zeggen tegen gezagsfiguren.

»(wrijft over zijn kin) Aan de universiteit ben ik die lessen wel een beetje vergeten, moet ik zeggen. Ik ben daar ooit twee jaar geschorst omdat ik een paar professoren had opgesloten in een aula: we vonden dat er te weinig aandacht werd geschonken aan de geschiedenis van African Americans. Eén van die gegijzelden was trouwens Martin Luther King Sr (grijnst). Ja, ik was zo'n gast: vuist in de lucht en bòòs.»

- Je films hebben in totaal al zo'n zes miljard dollar opgeleverd aan de box office. Dat schijnt een record te zijn.

Jackson «En nochtans is het niet moeilijk: je moet gewoon véél films maken! Ik lees zes scenario's per week. Minstens! En als er dan eentje tussen zit dat 'Snakes on a Plane' heet, denk ik: damn, die ga ik zeker doen (lacht). Dat zijn namelijk films waar ik als jonge snaak zélf naar ging kijken.»

- Een Oscar heb je helaas nog niet gekregen. Vind je dat jammer?

Jackson «Ben je gek! Heb je die mensen die Oscars winnen al eens bekeken?

»Ik heb het ook niet nodig. Mijn reputatie in Hollywood is na al die jaren zo solide als beton: de boekhouders weten inmiddels tot op de dollarcent na hoeveel mijn naam aan de box office waard zal zijn. Een Oscar zou daar weinig aan veranderen. Weet je wat ik wel nog eens zou willen? Meespelen in een goeie ouwe western. Ik wil paarden. Ik wil in het midden van een spookstadje kijken wie sneller zijn revolver trekt dan ik. En mensen van het dak schieten. John Wayne style, motherfucker (grijnst).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234