null Beeld

Cobra TV

Cultuur. Veel heb ik er niet van, tenzij je de schimmelkweek in de badkamer meerekent. Maar dat zal nu snel veranderen met 'Cobra TV', het nieuwe cultuurmagazine dat Frieda Van Wijck elke zondagavond op Canvas presenteert.

sh

HUMO Cobra: ik schat dat het verwijst naar de kunstbeweging uit de jaren 40 - Kopenhagen, Brussel, Amsterdam. Of zit er ook een beetje slangenvenijn in?

FRIEDA VAN WIJCK «Nee, Cobra verwijst puur naar kunst, maar tegelijk is die verwijzing vaag genoeg om zowat alles aan bod te laten komen. In de eerste aflevering geeft de Parisienne Emilie Masquelier een rondleiding in haar Galerie La Libertine in Brussel, die volgestouwd is met erotische kunst. De Duitse lampenontwerper Ingo Maurer houdt een pleidooi voor de gloeilamp, die als het van de EU afhangt binnenkort verdwijnt. En Wim Opbrouck gaat naar een tentoonstelling over Miles Davis, zijn grote idool - echt schoon!

»Het is niet de bedoeling een agendaprogramma te maken: de culturele actualiteit covert Lieven Vandenhaute al in 'Ter zake', en nieuwe cd's of films zitten in 'De laatste show' of 'De rode loper'. Maar al de rest kan wél: de wereld ligt voor ons open. De VRT heeft niet genoeg geld om ons de hele aardbol te laten afschuimen, maar onlangs nog was Luz Casal in Brussel, de Spaanse zangeres die 'Piensa en mi' vertolkt in 'Tacones Lejanos' van Pedro Almodóvar, en toen hebben we haar geïnterviewd. Ook een grote tentoonstelling in Parijs of Amsterdam kan aan bod komen - voor de meeste mensen is dat geen afstand meer.»

HUMO Cultuurprogramma's hebben de naam oersaai te zijn. Wat doen we daaraan?

VAN WIJCK «Ik denk dat het wel zal meevallen. Alles kan erin, zolang het maar voor iederéén interessant is: we mikken op een breed publiek, niet alleen op de kenner. Zelf ben ik zowat de gemiddelde cultuurconsument. Ik ga graag naar de film en lees veel. Maar ik ben geen specialist, ik heb gewoon een brede culturele interesse. Dat wordt ook de teneur van het programma. Ik deel ook niet het pessimisme van de velen die zeggen dat er in Vlaanderen weinig aan cultuur wordt gedaan. Kijk maar hoeveel volk er op de Boekenbeurs afkomt, of op de tentoonstelling van Rogier van der Weyden in Leuven onlangs: uitverkocht tot op de laatste dag!»

HUMO Voor alle zekerheid: ben jij wel goed gecast? Heb je op ballet gezeten en speel je nog alle dagen piano?

VAN WIJCK (lacht) «Heb je mij niet van de trap zien springen in 'De laatste show'? En vroeger heb ik nog wat gitaar gespeeld ook!»

HUMO Kortom, we moeten allemaal kijken.

VAN WIJCK «Dat is jouw conclusie. En de mijne ook.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234