null Beeld

Code 37

Het was lang wachten, maar vanaf deze week stort inspecteur Hannah Maes zich in de nieuwe reeks van 'Code 37' weer onverschrokken op het ene zedendelict na het andere. Alleen gaat het er deze keer nog harder aan toe, zegt actrice Veerle Baetens. Harder en smeuïger.

Stefanie De Jonge


HUMO Was dat nodig, vond je? De eerste reeks was al een groot succes. Er keken geregeld 800.000 mensen naar.

Veerle Baetens «Voor vtm was dat zeker een succes. Naar 'Witse' keken er soms wel 1,6 miljoen, hè (lacht).

»Maar goed, ik vind de tweede reeks inderdaad nog beter. Ook omdat we nu allemaal zo goed op elkaar zijn ingespeeld.»


HUMO En de verhalen smeuïger zijn?

Baetens «Ja. Er zitten geen zedenzaken meer bij waarvan ik eigenlijk denk: 'Ja, en dan? Iedereen doet toch waar hij goesting in heeft?' Zoals die aflevering in de eerste reeks over een exhibitionist/voyeur: oké, dat is wel een zedenzaak, maar om je daar nu een hele aflevering lang druk over te maken (lacht)...

»Deze keer is het allemaal wat vuiler. En Hannah is harder en nog wantrouwiger. Logisch, want op het einde van reeks één is ze in haar eigen huis overvallen. Weet je nog? Ze was bewusteloos, maar ze kwam af en toe even bij, en dan zag ze in een waas haar vader staan, en de hoofdcommissaris, en de man die haar moeder heeft verkracht. Dus het is goed mogelijk dat haar vader en de hoofdcommissaris bij die overval op haar betrokken zijn. Ze ziet haar vader eigenlijk wel graag, maar ze weet nu helemaal niet meer wat ze aan hem heeft. En dan zit ze ook nog met die halfbroer die verdwenen is.»


HUMO Ze wordt er voorlopig nog niet gelukkiger op?

Baetens «Dat gaat niet hè, als je de spanning erin wil houden tot aan reeks drie. Het zal dus eerst nog behoorlijk bergaf gaan met haar.»


HUMO Nog meer problematische relaties met mannen?

Baetens «Ja. Voordat het daarmee goed komt, zitten we ergens midden in seizoen drie.»


HUMO Staat je beslissing om na die derde reeks te stoppen nog steeds vast?

Baetens «Ja. Ik kom zelden terug op beslissingen. Voor tweede reeks van 'Sara' zijn ze me ook lang blijven vragen, maar dat kon volgens mij niet goed komen. Wat moest er dan met Sara gebeuren? Een scheiding? Een miskraam? En dan nog wat geforceerde ellende? Neen.

»Ik heb de eerste scenario's voor het derde seizoen van 'Code' gelezen, en ik heb nu ook gevraagd: 'Laat asjeblief eens een lichtpuntje zien, anders is het erover.' Niet dat er een happy end moet zijn, maar al die ellende moet wel ergens héén gaan, anders kan Hannah straks alleen nog van het dak springen. Ze is zo alleen, ze heeft helemaal niemand behalve haar ploeg. Je wordt er ook niet vrolijker van, om zes maanden lang elke dag tien, elf uur Hannah Maes te staan spelen en kwaad te zijn. Het is natuurlijk heerlijk om zo helemaal in iets op te gaan, maar dit is écht wel heavy.»


HUMO Hoe vind je na die opnames je vrolijke zelf weer terug?

Baetens «Door met mijn dochter bezig te zijn. Ik ben me ook aan het voorbereiden op de muziek van de nieuwe film van Felix van Groeningen (de verfilming van het stuk 'The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-ups of Alabama', Baetens speelt de hoofdrol, red.). Verder ben ik volop nummers aan het schrijven voor de cd van Dallas, de groep die ik heb opgericht met Sandrine Collard (van Ideal Husband, ex van Daan, red.). We willen samen een plaat maken, maar zoals je weet gaat het niet zo goed in de platenindustrie, dus zijn we nu geld aan het verzamelen via fanfunding. Fans kunnen bij het internationale muziekforum Akamusic aandelen van vijf euro kopen voor ons project: zo worden ze mee de producers, en delen ze later in de winst.»


HUMO Jullie hebben 50.000 euro nodig.

Baetens «En daarvan hebben we al driekwart. Het is, trouwens, helemaal geen slechte investering. De plaat die Tom Dice maakte voor het Songfestival, is ook voor een deel gefinancierd door fans die aandelen kochten, en het rendement van het aandeel Tom Dice ligt tweehonderd keer hoger dan dat van het beste spaarboekje dat momenteel te krijgen is.»


HUMO Hoe ronsel je kandidaat-investeerders?

Baetens «Via Facebook en acties. We hebben op oudjaar voor ons nummer 'Tic Tac Toc' een clip omgenomen op het Brusselse Poelaertplein, bijvoorbeeld (te zien op de site van Akamusic, red.).»


HUMO Vanwaar die naam Dallas?

Baetens «Klinkt toch mooi, vind je niet? Texas heet ook gewoon zo naar de film 'Paris, Texas'.»


HUMO En jullie hebben iets met wijlen de televisieserie 'Dallas'?

Baetens «Niet echt. Behalve dan dat er iets aan kleeft dat sexy en kitsch is, en tegelijk ook pijnlijk. Zoals onze muziek: een beetje zoals een barbiepop, maar wel een barbiepop met tranen in de ogen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234