null Beeld

'Code van Coppens' op VTM: koorddansen tussen educatie en entertainment

Mathias en Staf Coppens – nog steeds broers – hebben dat slim bekeken: waarom zouden ze zichzélf aan de wetenschap schenken, terwijl ze pakweg Jonas Van Geel of Kürt Rogiers kunnen opofferen?

elv

Aan alle mooie liedjes komt vroeg of laat een eind, en dus ook aan het charmante concept dat ‘Het lichaam van Coppens’ was. Van het laatste, zesde seizoen onthielden we dat de gemiddelde Vlaamse bierbuik – met de nodige zelfzorg en training – een carrière als sixpack mag overwegen. Het concept was simpel: Mathias en Staf Coppens stelden lijf en ledematen ten dienste van de wetenschap en dat leverde, naast enkele breuken, leerrijke én amusante televisie op.

De Coppensen zijn voor zover we weten ook maar mensen en dus is het gepermitteerd dat zij eens liever lui dan moe zijn. In de ‘Code van Coppens’ gidsen ze twee duo’s met bekende koppen door kamers met wetenschappelijke puzzels, proeven en opdrachten. Wie het eerst de code kraakt, wint niets maar heeft onderweg wel iets opgestoken over zaken waar je je anders nooit vragen over zou stellen – tenzij u vreemde hobby’s hebt, misschien. Het is moeilijk maar fijn koorddansen tussen educatie en entertainment.

In de eerste aflevering namen tv-persoonlijkheden Jonas Van Geel – wéér hij – en Jelle Cleymans het op tegen ‘Familie’-acteurs Kürt Rogiers en Sandrine André. Ze werden in een luguber ziekenhuis bij tante Rita gedropt met als doel haar tijdig te bevrijden. Het decor van ‘Code van Coppens’ is in wezen niet meer dan een escape room. Om van ruimte a naar b te verhuizen moesten de duo’s onder meer beroep doen op het principe van de cartesische duiker dat de wet van Archimedes demonstreert, zo wist Coppens’ huiswetenschapper Lieven Scheire te vertellen. Googel het gerust.

Zo kwamen er wel meerdere theorieën aan bod. Scheire is degene die de experimenten en opdrachten van duiding voorziet, en wat zijn wij blij dat uitgerekend hij de wetenschappelijke terminologie van een vertaling naar mensentaal mag voorzien. In ‘Het lichaam van Coppens’ was zijn aandeel al niet min, en ook nu zorgt hij ervoor dat het programma relatief licht te verteren valt. Maar toch blijven vooral de gastheren dé reden waarom u op de woensdagavond naar VTM zou zappen. Er zijn weinig olijke duo’s die zich met meer sprekend gemak in de harten van tv-minnend Vlaanderen presenteren.

Mathias en Staf Coppens hebben de gave om een programma dat – alles samen opgeteld – veel meer rond amusementswaarde dan wetenschap draait toch sympathiek te maken. Want dat is ‘Code van Coppens’: fijn, niet te zwaar woensdagavondentertainment.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234