null Beeld

Coely: 'Issa Rae is mijn rolmodel'

De HBO-dramedy ‘Insecure’ heeft veel bekende fans, ook in België: de Antwerpse rapdiva Coely (24) herkent zich bijvoorbeeld helemaal in bedenkster en hoofdrolspeelster Issa Rae, bekende ze onlangs op Instagram.

Anke Wauters

COELY «Issa Rae is mijn rolmodel. Haar personage stelt dezelfde vragen als ik: ben ik wel goed genoeg? Ben ik knap genoeg? Beantwoord ik te veel of te weinig aan stereotypes? Rae laat op een heel toegankelijke en grappige manier zien hoe zwart zijn een extra laagje legt op de onzekerheden waarmee de doorsneemens kampt. Maar ‘Insecure’ draait zeker niet alleen rond huidskleur, de serie toont hoe íédere twintiger dezelfde dingen moet overwinnen. Hoe je onhandig een weg zoekt in het leven, de discussies met je ex, de beslommeringen rond je werk...»

HUMO De quarterlifecrisis, quoi?

COELY (lacht) «Inderdaad. Het is typisch voor twintigers, hè? Op die leeftijd begin je alles in vraag te stellen. Je ziet iedereen rond je dingen doen en je denkt: misschien moet ik het ook zo aanpakken?

»Na mijn eerste succes worstelde ik met veel vragen. Waar wil ik voor staan? Maak ik de juiste keuzes? Waarom ben ik nog steeds zo boos over bepaalde zaken uit het verleden? Ik moest echt uit die negatieve spiraal.»

HUMO En hoe doe je dat?

COELY «Door je te omringen met de juiste mensen. Ik heb bijvoorbeeld nog steeds dezelfde manager als toen ik 16 jaar was. Mijn team betekent alles voor mij en ik weet dat ik altijd op hen kan rekenen, ook op de moeilijke momenten. Toen mijn moeder een beroerte kreeg, stonden zij klaar voor mij. Plots moest ík voor mijn broers zorgen, als prille twintiger werd ik de mama in huis. Dat was heel overweldigend. Mijn team bracht me toen soep en ovenschotels. Ik zie die mensen heel graag. Maar ik wil ook dat ze altijd eerlijk zijn. Dat heb je nodig om dingen over jezelf te leren.»

HUMO Wat moet jij nog over jezelf leren?

COELY «Alles! (lacht) Nee, op een bepaald moment vraag je je voortdurend af of je wel goed bezig bent. Of je goed genoeg bent. Dat is bij mij nu wat naar de achtergrond verdrongen, maar die twijfels komen vast ooit weer op. Alleen weet ik nu dat ze perfect normaal zijn. Iedereen twijfelt. Daarom vind ik ‘Insecure’ zo goed: het laat me beseffen dat iedereen onzeker is, en dat het logisch is dat je op je 24ste nog niet perfect weet waar je naartoe moet.»

HUMO Waar haal je op moeilijke momenten nog kracht uit?

COELY «De poëzie van Maya Angelou. Haar gedicht ‘Still I Rise’ heb ik op mijn 13de leren kennen en het geeft me tot op vandaag moed. Zo krachtig. Telkens als ik mij niet goed voel, lees ik haar werk en voel ik me weer gesterkt. Het is alsof ze tegen mij spreekt: ‘Coely, jij bént een fenomenale vrouw.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234