Coinbase Beeld NurPhoto via Getty Images
CoinbaseBeeld NurPhoto via Getty Images

Cryptomunten

Coinbase, de marktplaats voor cryptomunten, tankt miljarden dollars op de beurs

In 2008 zag de eerste cryptomunt, bitcoin, het levenslicht. Doel? Zich afzetten tegen de traditionele financiële wereld. Dik twaalf jaar later trekt Coinbase, de grootste Amerikaanse marktplaats voor cryptomunten, succesvol naar de beurs.

Freek Evers

Wat is Coinbase precies?

Coinbase werd in 2012 opgericht door Brian Armstrong, die voorheen carrière maakte bij Airbnb. Het was een van de eerste platformen waar believers van de digitale munt bitcoin hun dollars konden ruilen tegen een stukje code. Het bedrijf haalde zijn eerste investeringen op bij gevestigde namen uit Silicon Valley: Union Square Ventures en Andreessen Horowitz.

Het verdienmodel is eenvoudig: Coinbase neemt een commissie op elke transactie. Volgens MarketWatch betalen gebruikers gemiddeld 0,57 procent per koop of verkoop. Ter vergelijking: aandelenbeurzen rekenen maar 0,01 procent aan. Op dit moment is Coinbase de op een na grootste marktplaats voor cryptomunten. Enkel Binance doet beter.

‘Coinbase richt zich vooral op mensen die voor een eerste keer kennismaken met de cryptowereld’, zegt Quinten François, de jonge Belg die met zijn YouTubekanaal Young And Investing tienduizenden Europeanen op de hoogte houdt van het nieuws uit de bitcoinwereld. ‘Dankzij hun gebruiksvriendelijke marktplaats kan iedereen in een paar klikken euro’s of dollars omruilen in digitale munten.’

En dat gebeurt tegenwoordig in groten getale. Coinbase telde vorig jaar 43 miljoen geverifieerde gebruikers. De klanten van het handelsplatform waren samen goed voor zo’n 2,8 miljoen transacties per maand. In 2020 kon het bedrijf van Armstrong zijn omzet ten opzichte van een jaar eerder verdubbelen tot 1,14 miljard dollar (zo’n 950 miljoen euro). Het maakte voor het eerst winst: 320 miljoen dollar (ongeveer 270 miljoen euro).

Quinten François: 'Coinbase is gebruiksvriendelijk: iedereen kan in een paar klikken euro’s of dollars omruilen in digitale munten.' Beeld Wouter Van Vooren
Quinten François: 'Coinbase is gebruiksvriendelijk: iedereen kan in een paar klikken euro’s of dollars omruilen in digitale munten.'Beeld Wouter Van Vooren

De hausse heeft zijn top nog niet bereikt. Een week voor de beursgang publiceerde Coinbase cijfers over het eerste kwartaal van 2021: 1,8 miljard dollar omzet en 800 miljoen dollar winst. Al die indrukwekkende cijfers zorgden voor een historische beursgang. De onderneming werd op 86 miljard dollar gewaardeerd. De hoogste waardering ooit voor een bedrijf na zijn eerste beursdag.

Wat betekent de beursgang voor bitcoin?

Het lot van Coinbase is zonder enige twijfel verbonden met dat van bitcoin, de bekendste cryptomunt. De marktplaats haalt meer dan 60 procent van zijn omzet uit bitcointransacties. Ook ethereum wordt er kwistig verhandeld.

Het mag niet verbazen dat die twee munten de voorbije weken een sterke groei kenden. Bitcoin was op woensdag voor het eerst in zijn bestaan meer dan 64.000 dollar waard. Ethereum sprong voor het eerst met gemak over de 2.000 dollar.

‘Voor de cryptowereld is de beursgang van Coinbase een belangrijke mijlpaal’, zegt François. ‘Tot enkele jaren geleden stonden traditionele instellingen nog erg sceptisch ten opzichte van cryptomunten. Ze noemden het zelfs bedrog.’ Financiële analisten lezen de goedkeuring van de beursgang van Coinbase door de Amerikaanse beurswaakhond SEC als een bevestiging: cryptomunten gaan niet meer weg. ‘Meer zelfs,’ zegt François, ‘ze worden elke dag meer mainstream.’

Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de beursgang van Coinbase ook de beursgang van bitcoin betekent. Hoe beter de virtuele munt het doet, hoe beter Coinbase het zal doen op de beurs. En omgekeerd. En dat is toch wat tegenstrijdig, schrijft technologiemagazine Wired. De technologie werd ontwikkeld als een reactie op het financieel wanbeheer en het instorten van het bankwezen in 2007. Nu wordt het er een deel van.

En wat met al die andere cryptomunten?

Wie over bitcoin schrijft, negeert voor het gemak duizenden andere digitale munten die het succes van de oer-cryptomunt trachten te evenaren, of zelfs overtreffen. Voor je het goed en wel beseft moet je aan lezers van Humo meegeven dat er zoiets bestaat als dogecoin, een munt die gebaseerd is op een meme.

Wel, zelfs de dogecoin en alle andere coins, waar hier en daar interessante projecten achter zitten, groeien mee in de slipstream van de bitcoin. Op woensdag steeg de waarde van de dogecoin in 24 uur tijd met 80 procent tot 0,1366 dollar. En vooraleer u de schouders ophaalt: daarmee haalde de meme-munt een marktwaarde van meer dan 14 miljard euro. Mede dankzij de tweets die technologie-ondernemer Elon Musk er de wereld over instuurt.

Voor je het goed en wel beseft moet je aan lezers van HUmo meegeven dat er zoiets bestaat als dogecoin, een munt die gebaseerd is op een meme. Beeld Getty Images
Voor je het goed en wel beseft moet je aan lezers van HUmo meegeven dat er zoiets bestaat als dogecoin, een munt die gebaseerd is op een meme.Beeld Getty Images

François heeft daar een eenvoudige verklaring voor. ‘Mensen die er vroeg bij waren, hebben hun winsten uit bitcoin al opgestreken. Daarnaast zie je nu steeds meer institutioneel geld via bedrijven als Tesla en Square naar bitcoin stromen. Als kleine belegger kan je daar nog relatief weinig winst halen. Zij proberen de nieuwe bitcoin te vinden. Zo drijven ze de prijzen van verschillende cryptomunten op.’ Zelfs die van dogecoin.

Hij maant mensen aan om erg voorzichtig te zijn met investeringen in cryptomunten. ‘Het voorbije jaar is de markt alleen maar gegroeid. Het is wachten op de absolute hype tot alles weer inzakt.’ Niet de kapitaalkrachtige, maar kleine beleggers zullen het grootste slachtoffer worden eens de markt instort.

Zelfs wanneer u de hele cryptohype links laat liggen, is het mogelijk dat u door de beursgang van Coinbase binnenkort onrechtstreeks toch in bitcoin & consorten investeert. ‘Het zou me niet verbazen mocht het aandeel van Coinbase straks in pensioenfondsen te vinden zijn’, zegt François.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234