'Columbus': In de bus met Wim Lybaert

Anderhalf jaar na ‘Het goeie leven’ vinden we Wim Lybaert terug aan het stuur van de Columbus, een tot mobilhome omgebouwde schoolbus (bouwjaar 1983, kilometerstand 922.123) waarin hij met telkens een andere bekende Vlaming de wijde wereld intrekt. Op zoek naar, welja, het goeie leven.

' Man, dit geloof je toch écht niet?'

Wim Lybaert «Ik heb een paar mensen gebeld die ik mee op reis wilde nemen: ‘Heb je zin om aan mijn nieuwe programma mee te werken? Ik kom je op maandag halen en zet je op vrijdag thuis af.’ Veel meer wisten ze niet, behalve dan dat het de bedoeling was om ons te amuseren en elkaar wat beter te leren kennen. Op de dag zelf kwam ik met de Columbus tot aan hun voordeur gereden. Voor ze goed en wel van hun verbazing waren bekomen, mochten ze een plastic eitje trekken uit ’n ouderwetse sjiekenbak. Daarin zat het vlaggetje van het Europese land waar we, de snelwegen netjes vermijdend, naartoe zouden rijden.»

HUMO Niet dat het de bedoeling was om dat land ook te bereiken.

Lybaert «Inderdaad. Sommige van die landen, Denemarken bijvoorbeeld, hadden we makkelijk kunnen bereiken. Alleen wilde het onderweg al eens gebeuren dat ik uitriep: ‘O, kijk eens hoe mooi het hier is. Kom, laten we de barbecue aansteken!’ Of dat we, zoals die keer met Filip Peeters, een Franse wijnboer leerden kennen en besloten om enkele wijntjes te degusteren. Vroeg of laat kregen mijn reispartners in de gaten dat we onze bestemming nooit zouden halen, iets waar de ene al makkelijker mee omging dan de andere. Maar ’t is mijn vaste overtuiging dat je, door je doel los te laten, vaak veel mooiere dingen tegenkomt. Want wat gebeurt er wanneer je je doel hebt bereikt? Niet veel, hè.»

HUMO De jacht is mooier dan de vangst.

Lybaert «Zo is het.»

HUMO Volgens mijn informatie ben je met Wouter Deprez per toeval op een re-enactment van de Tweede Wereldoorlog gestoten.

Lybaert «Jaja, in een dorp in Engeland waar ze allemaal in het jaar 1944 leefden.»

HUMO Je gaat me niet wijsmaken dat jullie daar helemáál per toeval zijn beland.

Lybaert «Hand op het hart, we hebben níks van research gedaan. Maar weet je, ik geloof sterk in het toeval. En juist daarom overkomen me vaak dingen waarvan je zegt: ‘Man, dat geloof je toch niet!’ Tijdens diezelfde reis hadden Wouter en ik plots allebei zin in fish and chips. Een kwartier later komen we toch wel geen fish and chips-kraam tegen, zeker? ‘En, staan jullie hier vaak?’ vroegen we aan de uitbaters. ‘Nee, één keer per week maar.’ - ‘Allee, da’s toevallig. En zijn jullie een goed kraam?’ - ‘Ha, ja, we staan in de top 100 van Groot-Brittannië, we hebben een officieel diploma van de overheid!’ Zie je: zulke toevalligheden maken van een reis pas écht een reis.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234