null Beeld

Column: Trumps belangrijkste drijfveer is het kleed onder Clintons voeten wegtrekken

President Trump heeft de afgelopen weken vriend en vijand, maar vooral die eerste, verrast door het tot twee keer toe op een akkoordje te gooien met de Democraten.

heleen mees


De eerste deal met de Democraten twee weken geleden ging over de verhoging van het schuldenplafond. Als de schatkist leeg is moet het Amerikaanse Congres toestemming verlenen voordat er nieuwe uitgaven kunnen worden gedaan, zelfs als het Congres die uitgaven al heeft goedgekeurd in een begroting.
De bepaling is altijd een machtig wapen in de handen van de Tea Party-leden in het Congres. Die eisen flinke bezuinigingen in ruil voor een verhoging van het schuldenplafond. Maar deze keer sloeg Trump de leider van het Huis van Afgevaardigden en grondlegger van de Tea Party-beweging, Paul Ryan, het wapen uit handen door het voorstel van de Democratische leiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi te accepteren voor een verlenging van het schuldenplafond met drie maanden en een hulppakket van 8 miljard dollar voor de getroffenen van orkaan Harvey in Houston. Erger nog, Trump, Schumer en Pelosi hebben ook afgesproken samen aan een plan te werken dat voorgoed een einde moet maken aan het schuldenplafond.
Afgelopen week had de president een zo mogelijk nog onaangenamere verrassing in petto voor de Republikeinen. Hij gooide het met Schumer en Pelosi ook op een akkoordje over de status van de zogeheten Dreamers. Dat zijn 787.580 ongedocumenteerde migranten die als kind met hun ouders naar de VS zijn gekomen en die onder president Obama in aanmerking kwamen voor een tijdelijke werkvergunning.

Terwijl zijn minister van Justitie, Jeff Sessions, een week ervoor juist had aangekondigd dat alle Dreamers die onder Obama een tijdelijke werkvergunning hadden gekregen Amerika moesten verlaten, sprak Trump met Schumer en Pelosi af de Dreamers in Amerika te laten blijven en amnestie te verlenen zodat ze op termijn in aanmerking komen voor het Amerikaans staatsburgerschap.
In ruil daarvoor hebben Pelosi en Schumer hun steun toegezegd aan versterking van de grensbewaking maar niet voor een muur op de grens met Mexico. Voor de meest geharde Trump-aanhangers was de schok zo groot dat ze hun Make America Great Again-petten in brand hebben gestoken. Ann Coulter, de rabiaat-rechtse politiek commentator, verklaarde meteen dat er nu wel een meerderheid in het Amerikaanse Congres was om Trump af te zetten.
De vraag is wat Trump drijft. Was het om Jeff Sessions, die hij de afgelopen maanden al zozeer vernederde dat die zijn ontslag aanbood, nog verder voor schut te zetten? Dat betwijfel ik. Ik denk dat Trumps belangrijkste drijfveer is om het kleed onder Hillary Clintons voeten weg te trekken. Die was net twee weken geleden begonnen met de promotie van haar boek, What Happened? (2017), waarin ze op rauwe wijze verslag doet van de voor haar zo dramatisch verlopen verkiezingen. Door het uitgerekend nu aan te leggen met Schumer en Pelosi ontneemt Trump haar opnieuw een plek in de schijnwerpers.
In haar boek wijst Clinton erop hoe de Amerikaanse media haar campagne vrijwel negeerden, bijvoorbeeld toen zij met haar running mate Tim Kaine door de Amerikaanse Rust Belt toerde, meteen na de Democratische Conventie. Terwijl zij en Kaine in Pennsylvania en Ohio waren, bond Donald Trump via Twitter de strijd aan met de familie Khan, de ouders van de Gold Star-militair die hun zoon in Irak hadden verloren. Dat zoog alle zuurstof op in de media en bleek onderdeel van een vast patroon waardoor Clintons boodschap nooit goed voor het voetlicht kwam.
Dat Trump zelf vindt dat hij in zijn opzet geslaagd is, mag blijken uit het feit dat hij gisteren een gemonteerd filmpje retweette waarin te zien is hoe hij met een golfbal Hillary Clinton overhoop slaat. Het filmpje is bijna dertigduizend keer geretweet en beheerste zondag de hele dag het nieuws. Ook bij de uitreiking van de Emmy Awards zondagavond voerden Donald Trump en de door hem talloze malen vernederde oud-woordvoerder Sean Spicer de boventoon.

Zoals Hillary Clinton het tegen de Amerikaanse talkshow host Rachel Maddow zei toen die haar vroeg naar de manier waarop Donald Trump zijn minister van Justitie, Jeff Sessions, behandelde: Trump heeft een diepe pathologische behoefte om mensen te vernederen. De belangrijkere, onderliggende vraag is waarom wij er maar geen genoeg van kunnen krijgen.
(de Volkskrant)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234