Comeback Kim: Carl Maes na de US Open van Kim Clijsters
Kim Clijsters heeft de sportwereld verbaasd zoals alleen Lance Armstrong en Michael Jordan het haar hebben voorgedaan. Op de US Open speelde de comeback mama alsof het weer 2005 was, het jaar waarin ze haar eerste en tot vannacht enige grandslamtitel haalde. Haar coach toen was Carl Maes, thans cocommentator op Sporza, en hij was niet verbaasd.
Carl Maes «Wie Kim in de toernooien van Cincinnati en Toronto had gevolgd, wist dat ze op de US Open een geslaagde rentree zou maken.»
HUMO Speelt ze eigenlijk anders dan voor haar comeback?
Carl Maes «Een beetje wel. Ze probeert aanvallender te tennissen. Zeker in makkelijke wedstrijden komt ze iets vaker aan het net.
»Wat me vooral opvalt is haar houding: ze staat rechter, veel beter in balans. Zo raakt ze nog sneller bij de bal. Daarom hebben we haar bekende spreidstand nog maar weinig gezien. Zo'n split is een soort noodrem, een laatste strohalm, en die heeft ze minder vaak nodig. Ze oogt gewoon fitter, atletischer.»
HUMO Waaraan zie je dat dan: bilspieren, biceps, schouders?
Maes «Kim zal nooit het lichaam van een marathonloopster hebben, maar dat hoeft ook helemaal niet. Ik zag het vooral aan haar manier van spelen: ze teert minder op pure kracht, er is meer souplesse mee gemoeid. En ze zag er niet één keer echt moe uit.»
HUMO Ze heeft ook geen pijn meer.
Maes «Een groot verschil. Daardoor heeft ze ook veel harder kunnen trainen. Het laatste anderhalf jaar dat wij samenwerkten, konden we vaak alleen conditietraining doen, omdat ze te veel last had van haar schouder. Nu heeft ze zich zeven maanden intensief en zonder de minste hinder kunnen voorbereiden. Dat werpt vruchten af, en zeker bij Kim. Zoals zij traint, trainen er maar weinig. Als zij een halfuur op een balletje slaat, heeft ze evenveel energie verbruikt als een andere speler op anderhalf uur.»
HUMO Is ze nog steeds blessuregevoelig, vrees je?
Maes «Overbelasting was vroeger haar grootste probleem. Net omdat ze zo sterk was, sloeg ze zelfs vanuit een slechte, riskante lichaamspositie nog op een bal. Nu stáát ze beter, dus zal ze haar spieren meer sparen.»
HUMO Waarom kiest ze nu wel vaker voor de aanval?
Maes «Deels uit onzekerheid. Ze vroeg zich af of ze het niveau opnieuw zou aankunnen en wilde dus zo goed mogelijk gewapend ten strijde trekken. Dus heeft ze haar arsenaal uitgebreid. Vroeger was dat niet nodig, want ze kon zonder die aanval winnen. Never change a winning team. Steffi Graf heeft ook lang beloofd dat ze haar eenhandige backhand met topspin zou gaan spelen, en Monica Seles heeft ook beweerd dat ze vaker naar het net zou komen: ze hebben het nooit gedaan. Het ís ook moeilijk om nieuwe elementen in je spel te verwerken - tenminste, als je niet voldoende tijd hebt om erop te trainen. Nu had Kim die tijd voor het eerst sinds lang wél.
Het volledige interview leest u in Humo 3602 van dinsdag 15 september.