Stand-Up Comedian Bert Gabriels. Foto: Johannes Vande Voorde Beeld ID/Johannes Vande Voorde
Stand-Up Comedian Bert Gabriels. Foto: Johannes Vande VoordeBeeld ID/Johannes Vande Voorde

coronaswitchBert Gabriëls

Comedian Bert Gabriëls wordt jurist: ‘Ik twijfel of ik nog wil terugkeren naar het podium’

Corona heeft het afgelopen jaar ons hele bestaan ontwricht, ook de manier waarop we werken. Velen verloren hun job, werden technisch werkloos, of gingen in de lockdown nadenken over leven en werk. Maar daadkrachtige optimisten zien in elke crisis kansen. Humo laat er zes aan het woord die het podium, het voetbalveld of de media achter zich lieten en opnieuw begonnen. Vandaag: Bert Gabriëls.

Sophy Pycke en Evelien Roels

Stand-upcomedian Bert Gabriëls (48) herontdekte tijdens de pandemie zijn passie voor gortdroge teksten. Sinds januari werkt hij voltijds als jurist bij de overheid.

BERT GABRIËLS «Vorig jaar had ik links en rechts nog wat optredens – het zag ernaar uit dat er weer wat meer mogelijk zou worden – maar begin dit jaar heb ik het finaal opgegeven.»

HUMO De laatste keer dat je als jurist werkte, was in 2008, nog voor ‘Zonde van de zendtijd’ op Canvas.

GABRIËLS «Ik ben altijd bezig gebleven met juridische materie: ik schreef sindsdien een overzichtswerk over de vreemdelingenwetgeving en werd voogd van een niet-begeleide minderjarige. Het voorbije jaar heb ik verschrikkelijk veel moeten lezen. Tien uren in een naslagwerk neuzen: heerlijk!

»Vorig jaar combineerde ik mijn juridische werk nog met comedy, en dat was niet zo makkelijk. Na een paar dagen juridisch werk duurt het een volle dag voor ik mijn hersenen heb wijsgemaakt dat ze weer mogen denken wat ze willen.»

HUMO Hoe beleef jij corona?

GABRIËLS «Ik ben een kluizenaar. Ik zit de hele dag thuis, te werken en te lezen, en kan me prima amuseren met mijn boekenkast en niemand in de buurt. Misschien vind ik mensen niet meer zo tof? (lacht) Ik mis mijn vrienden en op café gaan, maar ik heb geen moeite om me aan de maatregelen te houden. Ik nies wel weer in mijn handen, niet meer in mijn elleboog. Dat is mijn daad van rebellie.»

HUMO Keer je terug naar de comedy?

GABRIËLS «Ik twijfel. Er komt een dag waarop ik weer kan optreden en voor een publiek moet gaan staan, maar kan ik het nog? Ik zal op mijn tanden moeten bijten, want de mensen kunnen je compleet de grond in boren. Elk jaar draait er wel een show in de soep. Die ene mop valt slecht, iedereen voelt dat, en je kunt je act met geen hijskraan meer rechttrekken. Comedy is massapsychologie: als de massa niet meer mee is, is het aartsmoeilijk om ze weer aan jouw kant te krijgen. Zulke momenten komen er ongetwijfeld weer aan, en ik rijd niet graag verdrietig naar huis. Maar de goeie shows geven genoeg energie om voort te doen.»

HUMO Eind dit jaar breng je wel opnieuw een eindejaarsconference.

GABRIËLS «Vanaf oktober staan er veertig gepland, en ik hoop dat de zalen dan meer dan halfvol zitten. Maar ik moet wel in gang schieten. Ik heb sinds januari niks meer op papier gezet en had me voorgenomen om vanaf april elke week een paar mopjes te schrijven. Ik moet mijn hersenen weer in gang krijgen. Meestal krijg ik een extra zetje op de dag van een try-out, nu komt het minder makkelijk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234