null Beeld

Comedy: Amy Schumer: Mostly Sex Stuff

Valentijn vandaag, en zoals gebruikelijk vertaalt zich dat op tv in een overaanbod aan romantische komedies, de ene (‘Your Love Never Fails’, VIJF) nog kleffer dan de andere (‘40 Days and 40 Nights’, 2BE). Bij wijze van tegengewicht zenden ze op Acht een stand-upcomedyshow uit van de met de dirtiest mind gezegende comédienne van Amerika, mét enige afstand: Amy Schumer. ‘Mostly Sex Stuff’ is de naam, en het moet gezegd: de titel dekt de lading volkomen.

Noud Jansen

Amy Schumer (32) «Bij Comedy Central waren ze aanvankelijk nogal terughoudend toen ze de show voor het eerst zagen: ‘Het gaat wel érg veel over seks, zeg! Zou je er ook niet wat racistische grappen insteken of zo?’ Ik zeg: ‘Sorry, maar daar begin ik niet aan.’ Niks tegen racistische grappen, hoor, maar seksgrappen zijn nu eenmaal what I’m all about.

»Weet je, ik voel een zekere verantwoordelijkheid tegenover andere vrouwen om mijn seksuele ervaringen met hen te delen, vooral dan de ervaringen waar ik me voor schaam. Ik hoop oprecht dat ik hen ermee help: wellicht zullen ze zich na een optreden van mij wat minder slecht voelen wanneer ze zelf iets beschamends meemaken in bed. Neem het verhaal over die kerel met wie ik geen seks kon hebben omdat z’n penis te groot was: dat is dus echt gebeurd, hè! Eerst dacht ik er niks mee te doen op het podium, totdat ik er mijn zusje eens over vertelde: we moesten allebei zo hard lachen dat de tranen ons in de ogen sprongen. Toen wist ik: dit móét ik gebruiken.»

– Krijg je nooit reacties van gechoqueerde mensen?

Schumer «O ja, vaak. Maar dat komt volgens mij vooral omdat ik een vrouw ben. Soms kom ik na een optreden van het podium af en zegt de promotor: ‘Tjonge, wat heb jij het veel over seks!’ Zoiets zou hij nooit tegen een mannelijke collega van me verteld hebben, dat weet ik zeker.

»Veel van die reacties komen ook voort uit een grote bereidheid om gechoqueerd te worden. Als ik op het podium vertel dat ik nog nooit anale seks heb gehad en dat er nog nooit iemand op mijn gezicht is klaargekomen, dan gaan de meeste mensen zich achteraf alleen herinneren dat ik die twee onderwerpen ter sprake heb gebracht; níét dat ik zei dat ik er nog nooit aan had gedaan. ‘Je bent zo obscéén,’ zeggen ze me dan, maar zelf heb ik helemaal niet het idee dat ik zo obsceen ben. Ja, ik heb het vaak over seks, maar bijna altijd gaat het over hoe mijn bedprestaties te wensen overlaten; over hoe lui ik soms kan zijn in bed, en hoe onhandig. En je zult het misschien niet van me geloven, maar eigenlijk ben ik best conservatief als het op seksuele relaties aankomt. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit aan een triootje meegedaan, en ik ben sowieso ook niet het type dat met iedereen de koffer induikt: daarvoor ben ik te gevoelig, en hecht ik me te snel aan mensen.»

– En wij die hadden gehoopt dat je bij wijze van uitsmijter nog een goeie sekstip kon geven aan onze lezers.

Schumer «O, maar dat kan ik wel. Mijn ultieme sekstip: maal niet om cellulitis of een rimpel meer of minder, want mannen geven daar geen zier om. Zelfvertrouwen: dát is de meest sexy eigenschap die een vrouw kan hebben.»

– Aan zelfvertrouwen heb jij geen gebrek, me dunkt.

Schumer «Klopt. ‘Wow, jij hebt ballen!’ zeggen mensen me weleens wanneer ze erachter komen dat ik mijn brood verdien met stand-upcomedy. ‘Nope,’ antwoord ik dan, ‘Wat ik heb, is zelfvertrouwen. Ballen heb ik echt niet. Althans: de laatste keer dat ik een uitstrijkje liet nemen, had mijn dokter toch geen opmerkingen.’»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234