null Beeld

Comedy: Arbi et Orbi: Arbi in londen

Toch opmerkelijk: terwijl de andere grote zenders vandaag op veilig spelen met jaaroverzichten, gezellige familiekomedies en ‘Finding Nemo’, zetten ze bij Canvas een – laten we eerlijk zijn – nauwelijks bekende stand-upcomedian op het kerstmenu. Arbi el Ayachi is de naam, en in ‘Arbi et Orbi’ trekt deze Marokkaanse Antwerpenaar naar ’s werelds onofficiële hoofdstad van de comedy, Londen, om er de plaatselijke comedyscene te inspecteren.

Noud Jansen

Arbi el Ayachi «Het idee voor ‘Arbi et Orbi’ is ontstaan toen ik in maart vorig jaar mijn jongere broer verloor. Ineens begreep ik pas echt goed wat hij me altijd had voorgehouden: het leven is fragiel, en je moet eruit halen wat erin zit. Ik heb toen het besluit genomen om nooit meer over een plan B na te denken, maar nu eens eindelijk voluit voor de comedy te kiezen. ‘Als ik een betere komiek wil worden,’ dacht ik, ‘dan moet ik mijn grenzen verleggen, mezelf uitdagen.’ Zo ben ik op uitnodiging van mijn goeie vriend Imran Yusuf, een rijzende stand-upcomedyster, drie keer in het Engels gaan optreden op het bekende Fringe-festival in Edinburgh. Dat was heel leerzaam: als allochtone komiek heb ik het altijd als vanzelfsprekend beschouwd om te praten over hoe het is om Marokkaan te zijn in België, maar daar in Schotland voelde ik mezelf genoodzaakt om universelere onderwerpen te zoeken. Dat maakte van mij niet alleen een betere komiek, het bracht me ook op een wild idee. Ik dacht: ‘Laat ik mijn referentiekader eens verbreden, en als stand-upcomedian de wereld afreizen.’ Over mijn avonturen zou ik een videoblog bijhouden, zo, die ik op YouTube of op mijn website zou plaatsen. Dat plan ben ik eind vorig jaar uit de doeken gaan doen aan de keukentafel van wijlen (pdw), die ik had leren kennen via ‘Comedy for Life’. Hij was enthousiast: ‘Fantastisch idee, heb je er al eens aan gedacht om dat voor de televisie te doen?’ Hij heeft het programma mee uitgeschreven, en is het zelf gaan pitchen bij Canvas. Dat ‘Arbi et Orbi’ nu op Canvas komt, is geheel en al aan hem te danken.»

'Dat 'Arbi et Orbi' nu op Canvas komt, is geheel en al aan (pdw) te danken.'

HUMO Is ‘Arbi et Orbi’ een eenmalig programma, of wordt het een reeks?

El Ayachi «Eenmalig, maar ik droom uiteraard van een reeks. Mocht die mogelijkheid bestaan, dan zou ik ook graag naar pakweg New York, Tokio of Stockholm willen reizen, om een antwoord te zoeken op de vraag: bestaat er zoiets als universele humor? En nog iets: zouden wij van onze Vlaamse comedy een exportproduct kunnen maken, zoals we dat nu al doen met wafels, spruitjes en chocolade? Dat moet mogelijk zijn, denk ik, alleen zouden we onszelf wat meer moeten durven te verkopen; een beetje Hollandser durven te worden.»

HUMO Jij hebt alvast het goeie voorbeeld gegeven: je hebt meegedaan aan een Open Spot in de legendarische Londense club The Comedy Store. Hoe is dat gegaan?

El Ayachi «Niet zo goed als ik had gehoopt, om eerlijk te zijn (lacht). Ja kijk, ’t is natuurlijk niet zo evident om in dé comedytempel bij uitstek te proberen te scoren voor een kritisch Engels comedypubliek. Ik was dus bloednerveus, wat zich vertaalde in taalfouten, af en toe een verkeerd ritme, en één keer een grap die ik halverwege afbrak. Maar bon, ik hoop toch nog altijd op dat waar alle beginnende Britse komieken op hopen: een uitnodiging van Don Ward, de beruchte eigenaar van The Comedy Store, om eens een weekend in zijn club te komen spelen. Als dat me ooit zal lukken, dan zal ik zeggen: ‘Oké, al het harde werk heeft me toch iets opgebracht.’»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234