null Beeld

Comedy: comedy total: 'Nuff Said

Op uitnodiging van (pdw) stond ze in 2009 al eens op het podium van ‘Comedy Casino’; vanavond is de Britse stand-upcomedian Shappi Khorsandi te zien in ‘’Nuff Said’. Khorsandi, zo zou u al uit haar achternaam kunnen afleiden, is van vreemde (met name: Iraanse) komaf. Maar wat kunnen wij zoal uit haar voornaam afleiden? Iemand?

Shappi Khorsandi (40) «Uit mijn voornaam, en ook uit die van mijn broer, kun je afleiden dat mijn ouders niet verwacht hadden dat ze hun geboorteland ooit voorgoed zouden verlaten. Hadden ze geweten dat ze ons in Engeland zouden opvoeden, dan hadden ze ons zonder twijfel namen gegeven die de gemiddelde Engelsman een tíkje makkelijker kan uitspreken dan Shaparak en Peyvand en ons zo behoed hebben voor een jeugd waarin we steevast Shakkatack en Pavement werden genoemd.

'Wachten op de knal'

»Maar het was dan ook nogal onverwachts dat we in ’79 Iran hebben moeten verlaten. Mijn vader was in zijn thuisland een bekende satiricus, die aan de lopende band grappen schreef waarin hij de toenmalige machthebbers in hun hemd zette. Meer dan eens bleef het kadertje waar normaliter zijn krantencolumn afgedrukt werd, wit: weggecensureerd door mensen van de sjah. Niet dat het beter werd toen in ’79 het regime van de sjah omvergeworpen werd, en ayatollah Khomeini aan de macht kwam van een islamitische staat. Dat bleek toen mijn vader een cartoon tekende waarin hij de spot dreef met het feit dat de ayatollah hoofddoeken verplicht had gemaakt voor vrouwen: de dag na publicatie stonden duizenden opgehitste fanatici aan zijn bureau in Teheran ‘Dood aan Hadi Khorsandi!’ te scanderen. Voor mijn vader was dat het sein om zo snel mogelijk met zijn gezin het land te ontvluchten – ik herinner me dat we langs de achterdeur zijn weggevlucht en naar de luchthaven zijn gereden, waar vrienden een vliegtuig voor ons hadden geregeld.

»Vanaf mijn zevende ben ik dus in Engeland opgegroeid, waar ik zeker de eerste jaren vreselijk bang bleef voor een aanslag op mijn vader. Telkens als hij de sleutel in het contact van zijn Ford stak, knepen mijn broer en ik onze ogen dicht en wachtten we op de knal. Die knal is er uiteindelijk nooit gekomen, maar het heeft toch niet veel gescheeld: in ’84 heeft Scotland Yard een moordaanslag op mijn vader verijdeld. Ze vertelden ons dat het regime van Khomeini huurmoordenaars had ingeschakeld om mijn vader te doden terwijl hij ons ’s morgens met de auto naar school vervoerde. We hebben dan een tijdje ondergedoken geleefd in Windsor: rare dagen, als ik er nu op terugkijk.»

– Wanneer en hoe ben je vervolgens met stand-upcomedy begonnen?

Khorsandi «Eigenlijk ben ik al op m’n zesde begonnen: als mijn ouders een dinertje gaven voor vrienden, deed ik altijd imitaties van Margaret Thatcher en Ronald Reagan(lacht). Maar ik ben pas echt in de stand-upcomedy gerold op m’n twintigste of eenentwintigste, toen ik af en toe aan open spots meedeed in comedylubs in Londen. Toen nog in combatbroek en zonder make-up, want iemand had me het advies gegeven om me vooral niet te vrouwelijk te kleden: de dames in het publiek zouden dat niet op prijs stellen. Onzin natuurlijk: sinds ik op het podium hoge hakken draag, ben ik succesvoller dan ooit. Al is mijn vrouw-zijn nooit echt een thema voor me geweest. Ik ben te geobsedeerd door mijn Iraniër-zijn om in de gaten te hebben dat ik vrouw ben (lacht).»

– De islam is in je comedy evenmin een groot thema.

Khorsandi «Nee, maar dat komt omdat ik geen moslim ben – ik ben niet-religieus opgevoed. Al heb ik aan het begin van mijn comedycarrière al vaak het tegendeel beweerd aan journalisten die me opbelden om te vragen of ik moslim was. Zeiden ze me dat mijn foto in de krant zou komen als ik toegaf dat ik er eentje was, dan riep ik zo luid ik kon: ‘Allah zij geprezen!’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234