Comedy For Life


Morgen begint Music For Life pas écht, maar vanavond geeft Canvas al een voorzetje door de Comedy For Life-avond uit te zenden die op maandag 5 december plaatsvond in het Antwerpse Zuiderpershuis, en waarmee een mooie zesduizend euro werd ingezameld voor het goede doel.

nj


Eén van de tien komieken die die avond optraden was een kloek besnord, zich uitsluitend in rauwe West-Vlaamse streekklanken uitdrukkend manspersoon met zwarte beulskap, over wie een laaiende Jean Blaute eerder dit jaar nog in Humo zei: ‘Eigenlijk heb ik maar één doel meer in dit leven: hém nog eens aan het werk zien.’


Ygoruit Poperinge is de naam, en hij is een typetje van de vijftigjarige West-Vlaming die in ’98 gedeeld winnaar werd (samen met Raf Coppens) van Humo’s Comedy Cup: Filip Haeyaert.


Filip Haeyaert «Ygor uit Poperinge is een jaar of vijf geleden ontstaan, toen ik tourde met de voorstelling ‘Meester Marcel’.


»Daarin kwam heel even een beulstypetje voor, dat ik min of meer gebaseerd had op de door Marty Feldman gespeelde bochelaar uit ‘Young Frankenstein’, en ook op die landloper op de elpeehoes van ‘Aqualung’ van Jethro Tull – die mens kwam indertijd weleens over het podium strompelen tijdens optredens.


»Dat figuurtje werkte zo goed dat ik het zo’n beetje ben beginnen uit te bouwen. En met succes, want onlangs heb ik in mijn hoedanigheid van Ygor met de mentalist Gili getourd in ‘Gili drijft uit’; zo ben ik toch bij een groter publiek bekend geraakt.


»Samen met tekenaar Bart Van Tieghem ben ik nu ook Ygor-cartoons aan het maken: korte gags van drie prentjes, die we binnenkort gepubliceerd hopen te krijgen, bijvoorbeeld in een bekend Belgisch weekblad voor radio en televisie.»


HUMO Inspiratie genoeg blijkbaar.


Haeyaert «Ja, daar mag ik niet over klagen. En anders kan ik er nog altijd zoeken bij mijn jongste dochter Nona. Want Ygor is niet dom maar wel kinderlijk naïef, en ik vind het wel tof om hem te laten voortborduren op de gedachtekronkels van een kind van elf.


»Toen Nona een jaar of zes was, waren we eens op de ring van Poperinge aan het rijden. ’t Was klaarlichte dag, maar alle straatlampen waren volop aan het branden. Ze vraagt: ‘Papa, is dat normaal dat al die lampen nu branden?’ Ik zeg: ‘Ah nee, normaal branden die alleen wanneer het donker is.’ – ‘Dus die lampen zijn kapot?’ – ‘Euh... Ja, op een bepaalde manier wel.’


»Vervolgens rijden we wat verder, en komen we een lamp tegen die niet brandt. Ze zegt: ‘Kijk papa, die lamp doet het wel!’(lacht) Dat soort vreemde logica vind ik dus fantastisch, hè. Ik heb die joke dan ook jarenlang gebruikt in mijn optredens.»


HUMO Maak onze lezers eens warm voor Comedy For Life: waarmee heeft Ygor uit Poperinge het publiek in het Zuiderpershuis geëntertaind?


Haeyaert «Ik had maar vijf minuten, dus ik heb me beperkt tot drie thema’s: ten eerste het fascinerende feit dat een uil zijn kop honderdtachtig graden kan draaien; ten tweede de reden waarom het stukken eenvoudiger is om een goudvis door het toilet te spoelen dan een zalm.


»En ten slotte heb ik een kort traktaat gehouden over het zogeheten corioliseffect, waardoor het water onder de evenaar in de tegenovergestelde richting draait. De vraag was dus: moeten wij onze dweil hier anders uitwringen dan de mensen in Angola?»


HUMO En het antwoord?


Haeyaert «Dat is zelfs nóg boeiender.»


Bekijk een filmpje:


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234