null Beeld

Comedy: Freddy De Vadder: in den beginne was er... freddy

Klein verklarend lexicon: ‘wuk’ is ‘wat’, een ‘prente’ is een knappe dame en een ‘djoef ip jon mulle’ is een klap voor je kanis. Wat toevallig precies dátgene is waar Freddy De Vadder u op zal trakteren als u vanavond niet kijkt naar ‘In den beginne was er... Freddy’ op Canvas. Zeg nie da we ’t nie gezeid èn.

Noud Jansen

Bart Vanneste (Freddy De Vadder) «‘In den beginne’ is in feite een compilatie van de ­beste stukken uit mijn eerste jaren als Freddy De Vadder. ’t Is opgenomen in een cultureel centrum, De Spil in Roeselare, wat al een ­serieus verschil is met vroeger: in de tijd dat ik begon, de vroege jaren 2000, ­stonden de culturele centra nog enorm argwanend tegenover stand-upcomedy. Wouter Deprez of Wim Helsen konden nog net omdat zij iets cabaretachtigs brachten, maar echte stand-uppers raakten niet binnen. Laat staan een vuilgebekte marginaal als Freddy De Vadder. De eerste vier jaar van mijn comedycarrière heb ik enkel in cafés, jeugdhuizen en parochiezalen gespeeld.»

HUMO Zo leer je de stiel wel op de harde manier, kan ik me voorstellen.

Vanneste «Ja, da’s feitelijk de reden waarom ik destijds voor een figuur zoals Freddy gekozen heb: als je in een café moet ­spelen en je bent nog niet echt bekend, dan is er altijd wel een zatte pipo die nog wat meer show wil verkopen dan jijzelf. Maar van Freddy waren de zatte pipo’s gewoon báng, omdat hij nog veel grovere dingen uit zijn botten durfde te slaan dan zij. Dat was het idee toen ik hem uitdacht: Freddy moet erger zijn dan de ergste tooghanger (lacht).»

HUMO Heb je Freddy op bestaande figuren gebaseerd?

Vanneste «Ja, op verschillende figuren die in mijn jeugd in Rekkem en omgeving rondliepen: van die gepatenteerde tooghangers en hardrockers, meestal doppers, die niks deden dan pinten zuipen, lachen met het gezag en tegen iedereen hun gedacht zeggen, doorgaans met precies zo’n zware stem als die van Freddy (lacht).

»Tegenwoordig lopen er nog altijd van die types rond, hè? ’t Gebeurt geregeld dat mensen foto’s naar mijn Facebookpagina sturen van zogezegde ‘echte Freddy’s’.»

HUMO Freddy De Vadder-lookalikes zie je ook vaak in het straatbeeld opduiken, heb ik de indruk.

Vanneste «Welja, met de juiste snor lijkt ­iedere vent een beetje op Freddy. Wel grappig: ik heb een keer moeten optreden voor een motorbende in Nazareth, en daar bleek iedereen een Freddy-snor te hebben, behalve ik (lacht). Ik heb altijd een plaksnor gebruikt, hè. Allee, nu is het een echte, maar dat is voor de televisieserie over Freddy (‘Bevergem’, in 2015 te zien op Canvas, red.). Van de zomer beginnnen de opnames, dus ik ben al serieus aan het kweken.»

HUMO Een deel van het materiaal dat je gebruikt in ‘In den beginne’, gebruikte je ook al in Humo’s Comedy Cup editie 2001. Jij won die editie.

Vanneste «Zjust, dat was tof. Ik herinner me dat het vooral ging tussen mij en Wim ­Helsen. Wim was wel goed, maar zijn ­materiaal was misschien nog wat te ­moeilijk: ik denk dat hij daarom niet ­gewonnen heeft. Het heeft hem wel ­wakker ­geschud: na ­Humo’s ­Comedy Cup is hij ­keihard aan zijn repertoire beginnen te werken.»

HUMO Als winnaar ging je met 100.000 Belgische franken naar huis. Waar heb je dat bedrag aan gespendeerd?

Vanneste «Aan een camionetje om zelf naar mijn optredens te kunnen rijden. En de rest aan, euhm, het nachtleven.»

HUMO Hoeveel aan het één en hoeveel aan het ander?

Vanneste «Dat ik het niet meer weet, jong. Maar ik kan me wel nog herinneren dat het een héél goedkoop camionetje was.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234