null Beeld

Comedy: Hans Teeuwen - Spiksplinter

Na een jazztournee met The Painkillers, een langspeelfilm genaamd ‘Masterclass’ en enkele dolkomische avonturen in Schot- en Engeland, kwam Hans Teeuwen vorig jaar voor het eerst sinds lang nog eens met een Nederlandstalige onemanshow voor de pinnen: ‘Spiksplinter’, waarin hij zich op zijn bekende manische wijze vrolijk maakt over singer-songwriters, linkse meisjes, aarswormen en Astrid Joosten.

Noud Jansen

Canvas zendt zondag een captatie uit, wat wij een fijne aanleiding vonden om ‘the Dutch equivalent of Eddie Izzard (copyright: BBC) eens op te bellen met de vraag hoe het er nog mee is.

Hans Teeuwen «Had jij me daarnet al gebeld, en kreeg je toen een bezettoon? Ja, ik had een castingmeneer aan de lijn, die vroeg of ik geen screentest wilde doen voor een rol in een romcom - zulke telefoontjes krijg ik wel vaker. Maar ik wimpel alles af, hoor. Ik heb nu eenmaal mijn hobby’s, en die vréten tijd.»

HUMO Welke hobby’s?

Teeuwen (somt op) «Op m’n rug liggen, wandelen, telefoneren, het Wereldraadsel oplossen, softdrugs gebruiken, mezelf verachten, mezelf kastijden, achter mezelf aanrennen. En mensen die bij me over de vloer komen tot op het bot analyseren, zodat ik weet waar ik ze - mocht dat nodig zijn - het hardst kan raken. Mijn dagen zitten dus echt bomvol; daar nog een rol in een romcom bij nemen gaat echt niet.»

HUMO Ga je naar ‘Spiksplinter’ kijken wanneer ze ‘m op de VRT uitzenden?

Teeuwen «Hmm, misschien wel. Ik ben eigenlijk best tevreden over die opnames, moet ik zeggen. ’t Waren de laatste twee voorstellingen van de tournee, in het World Forum in Den Haag, dus ik heb nog eens flink met m’n krachten gesmeten: ik wist dat het er daarna toch op zat.»

HUMO De Nederlandse kritiek was niet onverdeeld enthousiast over ‘Spiksplinter’: veel recensenten vonden dat je jezelf herhaalde.

Teeuwen «Ach, om met Gerard Reve te spreken: wie zou ik anders moeten herhalen?

»Maar eigenlijk vind ik het onzin dat ik mezelf herhaald zou hebben. Ik heb altijd geprobeerd om dingen te doen die ik nog niet eerder gedaan heb, en dat geldt ook voor ‘Spiksplinter’. Zelf vind ik het zeker geen mindere show dan mijn andere; als je ‘t mij vraagt is er sowieso nauwelijks kwaliteitsverschil tussen de shows die ik tot nog toe gemaakt heb.»

HUMO De laatste keer dat ik je sprak, vertelde je me dat je in de nabije toekomst graag films zou maken of boeken zou schrijven – licht erotische schelmenromans, als ik me niet vergis. Is ‘Spiksplinter’ je laatste cabaretvoorstelling geweest?

Teeuwen «Weet ik nog niet, echt waar niet. Al ben ik voorlopig wel even zoet met andere activiteiten. Samen met een vriend van me, Jonathan van het Reve – familie van Karel en Gerard, trouwens – ben ik al enige tijd een tv-serie aan het schrijven. ‘Jackson and Malone’ is de werktitel, en het wordt een humoristische en tegelijk spannende dramaserie, althans dat is de bedoeling.

.»’t Is een flinke klus, maar voor mijn – hoe heet het? – psychologisch evenwicht is dat nog niet zo’n slechte zaak. Ik bedoel, ik zou best wel een groots en meeslepend leven willen leiden, maar ik merk dat het een mens goed doet om op gezette tijden eens domweg aan een tafel te gaan zitten en wat werk te verzetten.»

HUMO Toevallig ook nog iets grappigs meegemaakt, de laatste tijd?

Teeuwen «Toevallig wel, ja: toen ik een paar weken geleden in een bankkantoor tegenover twee bankmensen zat, met naast me een goeie vriend van me – hij had me naar daar gereden, dus ik zeg: ‘Kom er gezellig bij zitten.' ‘Zullen we elkaar tutoyeren of vousvoyeren?’ begonnen die bankmensen, waarop ik: ‘Zeggen jullie maar u, dan zeg ik wel jij.’

»Een onwaarschijnlijk gevatte opmerking van mij natuurlijk, hihiha, maar toen zei die vriend van me ineens: ‘Ik wil graag aangesproken worden met Yvon.’ Daarop moest één van die bankmensen zo hard lachen dat-ie z’n thee over de rand van zijn kopje blies – hilarische taferelen, kortom.

»’t Is vooral die ‘Yvon’ die het ‘m deed, geloof ik. Op de één of andere manier is het een voornaam die op de lachspieren werkt in zo’n context.»

HUMO Ik had Rita nog grappiger gevonden.

Teeuwen (lacht) «Ja, Rita is inderdaad ook top. Bizar toch eigenlijk, dat sommige namen wel werken en andere niet. Weet je wie je daar alles over kan vertellen? Gummbah, de grootste humortheoreticus van het westelijk halfrond. Hij heeft nu een serie in de Nieuwe Revue: ‘Huizen die op Ronald Koeman lijken’.

»Fantástische titel natuurlijk, maar het leukste is nog dat hoe langer je naar de foto’s van die huizen kijkt, hoe meer je tot de vaststelling komt dat ze inderdaad op Ronald Koeman lijken. Als ik zoiets zie, voel ik me toch maar een amateur, hoor.»

Bekijk een filmpje:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234