null Beeld

Comedy: Herman Finkers

‘Ik moet zeggen, ik heb er zin in vanavond. Wel jammer dat ik eerst nog twee uur moet optreden.’ Goed nieuws: Canvas zendt een ingekorte versie van ‘EHBO is mijn lust en mijn leven’ uit, een conference uit 1987 van één van de voortreffelijkste komieken die onze sympathieke noorderburen ooit hebben voortgebracht, Herman Finkers.

Noud Jansen

Aangezien het voor velen onder u een eerste kennismaking zal zijn: Herman Finkers, grote favoriet van Herman Brusselmans, is een droogkomiek - kurkdroog - uit Twente, Oost-Nederland, die al sinds de late jaren zeventig cabaret bedrijft maar nooit last heeft gehad van maatschappelijk engagement, en die (Let op, Vlaamse stand-upcomedians, dit is belangrijk!) op het podium nimmer staat te grinniken om zijn eigen grappen. Verplicht thuisblijven!

Herman Finkers «Ik mocht van Canvas zelf een show uitkiezen: omdat ik in Vlaanderen niet of nauwelijks bekend ben, leek het me dus wel een goed idee om ‘EHBO is mijn lust en mijn leven’ te nemen. Dat is namelijk de voorstelling waarmee ik voor het eerst op de Nederlandse tv kwam, en waarin ik mezelf als het ware voorstelde: ‘Ik ben Herman Finkers, en ik ben grappenmaker. Ja, ik ben me er eentje’. Destijds was ‘EHBO’ een groot succes in Nederland, dus ik ben zeer benieuwd hoe-ie in Vlaanderen aanslaat.

»Ik heb vroeger weleens in Vlaanderen gespeeld, en wat me toen vooral opviel, was dat men in eerste instantie nogal vreemd opkeek van mijn tongval. Men vroeg zich af waar ik vandaan kwam: iemand uit Holland heeft toch een heel ander accent? Nou ja, ik kom dus uit Twente: een nogal oostelijk gelegen regio, maar toch wel degelijk in Nederland.

»Mijn geboorteplaats heet Almelo, en dat is een provinciestad die zich kenmerkt door een grote gemoedelijkheid, en een erg nuchtere, onderkoelde vorm van humor. Die humor kun je volgens mij wel terugvinden in mijn conferences. Randstedelijke komieken hebben doorgaans de neiging om veel woorden te gebruiken, en te praten in een snel tempo en met een hoog stemvolume. De Almelose stijl is meer rustig vertellend, zonder stemverheffingen, en niet meer woorden gebruikend dan absoluut nodig.»

HUMO Citaatje uit ‘EHBO’: ‘Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen: in Almelo is altijd wat te doen.’

Finkers «Die uitspraak is tot mijn verbazing een heel eigen leven gaan leiden: laat waar dan ook in Nederland de naam Almelo vallen, en iedereen zegt: ‘O, die stad van dat stoplicht.’ Zelfs nu nog, vijfentwintig jaar na dato, doet mijn stoplicht geregeld het nodige stof opwaaien in Almelo. Je moet weten: Almelo heeft een slecht imago, met als gevolg dat er veel winkels leegstaan en dat niet genoeg bedrijven zich er willen vestigen, zodat er een vrij grote werkloosheid is.

»Om de zoveel jaar worden de koppen bij elkaar gestoken, om te filosoferen waar dat slechte imago nou toch vandaan komt: dan zijn er altijd weer enkele Almelose ondernemers die mij als de grote schuldige aanwijzen, vanwege dat stoplichtverhaal. De krant en de regionale televisie vragen me weleens om een reactie, maar omdat ik niet weet wat ik moet zeggen, antwoord ik dan maar dat ik een kaarsje voor die ondernemers zal aansteken, ter ere van de Heilige Rita.»

HUMO De Heilige Rita?

Finkers «De patrones van de hopeloze gevallen. Het is me opgevallen dat bij beelden van haar altijd opmerkelijk veel kaarsen branden.»

Bekijk een fragment uit 'EHBO is mijn lust en mijn leven'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234