null Beeld

Comedy: Hoe is het zo ver kunnen komen?

'Hoe is het zo ver kunnen komen,' vraagt de VRT zich vanaf vanavond af in het gelijknamige nieuwe comedyprogramma. De pitch: een hele hoop recente tv-gebeurtenissen waren achteraf bekeken best voorspelbaar.

Het rekwisiet om die stelling te staven: het almaar uitdijende VRT-archief.

Erik Gordts (productiehuis Ded's It) «We noemen het een periodiek onderzoek, maar het gaat natuurlijk niet om harde facts. We gaan voor de nostalgische lach. 't Is entertainment, vrolijk grasduinen in de tv-geschiedenis.

»Concreet? We vertrekken van vrij recente fragmenten. Eva Brems die in 'De slimste mens' binnengedaan wordt door Bart Peeters, bijvoorbeeld, of Tom Waes die plots scoort als schlagerkoning. En vervolgens tonen we aan de hand van oudere fragmenten dat dat allemaal niet uit de lucht kwam vallen.

»In het geval van Bart Peeters laten we zien dat die eigenlijk altijd al een enthousiaste kusser is geweest. En bij Tom Waes tonen we aan dat het heus niet zo uitzonderlijk is, een presentator die plots zanger wordt. Dan krijg je fragmenten te zien waarin Jan Van Rompaey in een Frans chanson uitbarst, of Rob Vanoudenhoven zich aan 'J'aime la vie' waagt.


HUMO 'Hoe is het zo ver kunnen komen?' nestelt zich in de slipstream van andere archiefprogramma's als 'De leukste eeuw' en 'Het ABC van de VRT', dus?

Gordts «Ja, maar die programma's zijn wel al tien jaar oud. En sindsdien zijn er heel veel markante televisiefragmenten bijgekomen. Tja, er is ook gewoon waanzinnig veel tv gemaakt in die periode, hè.»


HUMO Ben je zelf, grasduinend door het archief, op verrassingen gestoten?

Gordts «Ik vond het wel interessant om bepaalde stramienen bloot te leggen. Neem nu de journalist die een stand-up doet voor het journaal. Tegenwoordig staat zo'n Tom Van de Weghe op een exotische plek, omgeven door veel mensen. Hij wordt ingeleid met een breed shot van de omgeving, en er gebeurt altijd wat in beeld.

»Als je dan ouwe stand-ups van Dirk Sterckx of Ivan Sonck ziet, dan blijken dat sobere, strak gekadreerde beelden te zijn: de man ter plaatse vanaf borsthoogte in beeld, en net buiten het bereik van de camera allicht een spiekbriefje (lacht). Echt grappig om te zien hoe zoiets evolueert.

»Jullie maken je in Humo ook wel eens vrolijk over de stortvloed aan programma's over de Tweede Wereldoorlog op Canvas. We hebben dat eens bekeken, en Hitler is inderdaad gewoon back. Niet alleen in die serieuze documentaires op Canvas, maar ook in luchtige sketchprogramma's. Dat vind ik wel grappig.»


HUMO Zit er een fragment tussen dat er voor jou absoluut bij moest?

Gordts «Goh... Mijn favoriete items zijn die waarin onverwachte links gelegd worden. Dat we bijvoorbeeld starten bij de recente komkommercrisis, en uitkomen bij Armand Pien die met een gigantische wortel in z'n hand de verschillende drukgebieden op z'n weerkaart staat toe te lichten. Kijk, dat vind ik nu geestig, zie.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234