null Beeld

Comedy: Miranda Christmas Special: I Do, But to Who?

Als u van zichzelf vindt dat u sociaal niet altijd even vaardig overkomt, prijs u dan gelukkig: zo erg als bij comédienne Miranda Hart kan het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet zijn. De Britse torent met haar 1 meter 85 boven de meeste vrouwen uit, ze wordt bijgevolg net iets te vaak met ‘Sir’ aangesproken en heeft volgens sommigen wel wat weg van een struisvogel – toffe beesten, maar geen vergelijking die als compliment bedoeld lijkt. Bijgevolg voelt ze zich ongemakkelijk bij alles wat neigt naar sociaal contact, en zeker als dat met mannen dient te gebeuren.

vvp

Drie seizoenen lang wist Hart haar angsten en neuroses als vruchtbare voedingsbodem te gebruiken voor een lang niet onaardige BBC-sitcom, ‘Miranda’, die – zo benadrukte ze telkens weer – maar voor de helft autobiografisch is. Het laatste seizoen dateert van 2013, en eind vorig jaar nam Miranda voorgoed afscheid van haar alter ego met een dubbele kerstspecial, zoals betere Britse comedyreeksen wel vaker plegen te doen. Die kerstspecials komen nu bij ons op de buis, te beginnen met deel één: ‘I Do, But to Who?’

'Na deze kerst­specials zullen alle belangrijke relaties in Miranda's leven fundamenteel anders zijn.'

Miranda Hart «Voor de oningewijden klinkt die titel ongetwijfeld Chinees in de oren, maar wie de reeks heeft gevolgd, herinnert zich vast de cliffhanger van seizoen drie: toen vroegen zowel Mike als Gary Miranda ten huwelijk. De Miranda van seizoen één had het eens moeten weten (lacht).»

- Kerstspecials zijn doorgaans, in de beste Gervais-traditie, een stukje ingetogener dan de reguliere reeks, maar ‘Miranda’ wordt opgenomen voor een livepubliek: subtiliteit is dan moeilijk.

Hart «Dat is vooral een strijd die ik als scenariste moet voeren: ik dien voortdurend rekening te houden met het publiek. Soms zou ik wel voor wat meer emotie en pathos willen gaan, maar ik moet nu eenmaal voor een lachsalvo per minuut zorgen. Voor de specials heb ik me daar toch iets minder van aangetrokken.»

- Zijn er scènes waarbij de kijkers traantjes zullen laten?

Hart «Je bent aan het vissen naar spoilers, mijn beste. Laat me dit zeggen: ik ga breken met de sitcomtraditie waarbij de personages nooit veranderen. Er worden meestal aanzetten tot verandering gegeven, maar iedereen blijft gewoon wie hij is. Niet hier: alle belangrijke relaties in Miranda’s leven zullen na deze specials, aan het bittere einde van de hele rit, fundamenteel anders zijn.»

- Jij en Gary zijn zowat de Ross en Rachel van ‘Miranda’. Je móét toch eindigen met die twee samen?

Hart «Sorry, meer zeg ik niet. Ik hoop alleen dat de fans blij zullen zijn met de finale. En ik hoop dat ze mijn keuzes als scenariste begrijpen.»

- Komt er dan zeker geen vierde seizoen?

Hart «Bij de opnames dacht ik met zekerheid: ‘Dit is het, dit is dé finale!’ Maar onlangs zaten we nog eens samen en toen begon ik toch te panikeren: ‘Híérmee stoppen? Wanneer ga ik nog eens zo’n rol krijgen? Help!’ Dat gezegd zijnde: yep, dit is wel degelijk het definitieve, allerlaatste einde (lacht).»


Bekijk hier de beste momenten van het eerste seizoen van Miranda:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234