Comedy: Spelen met uw leven
'Spelen met uw leven' gaat niet over die keer dat we, plassend naast Roger De Vlaeminck, even over het urinoirwandje blikten en opmerkten dat één en ander toch behoorlijk goed was voor ons zelfvertrouwen.
Evenmin gaat het over die dag waarop u een keppeltje op uw kop monteerde om die lezing van Sharia4Belgium speels op te vrolijken. 'Spelen met uw leven' is wél de titel van een even gloed-, fonkel- als nagelnieuw VIER-programma (aftrap: donderdag) waarin de edele kunst van het improviseren centraal staat. Mark Uytterhoeven vadert over een wisselende equipe van bekende en onbekende improvisatoren – u zou bijvoorbeeld Neveneffect Koen De Poorter kunnen herkennen.
Koen De Poorter «Iedere week ontvangt Mark één of twee bekende gasten die een heleboel anekdotes uit hun leven vertellen. Met die verhaaltjes gaan de improvisatoren aan de slag. Ze spelen spelletjes - sommige zijn speciaal voor het programma uitgevonden, andere draaien al lang mee in het improvisatiecircuit.»
HUMO Geef 's een voorbeeld?
De Poorter «Er is een spel dat 'stijlen' heet. Dan beginnen twee spelers de anekdote van de gast na te spelen. Op een bepaald moment zoemt de buzzer van Mark, en geeft hij een opdracht: 'Ga door in de stijl van de Vlaamse boerenfilm.' Of: 'Ga door in het Tsjetsjeens.' En vervolgens moeten de spelers zich maar uit de slag trekken.»
HUMO Zijn de anekdotes van die BV's een beetje revelerend?
De Poorter «'t Was niet de bedoeling om met platgekauwde verhalen te werken, en dat is aardig gelukt: voor een groot stuk gaat het om nieuwe anekdotes. Dingen uit de kinderjaren van de gasten, kleine kantjes die ze willen toelichten.»
HUMO Er doen improvisatoren met enig renommee mee, maar ook volstrekt onbekenden.
De Poorter «Ja: dat zijn zeven talenten uit het impromilieu, en die worden dus elke week aangevuld met twee wat bekendere spelers. Lieven (Scheire), Jelle (De Beule) en ik spelen bijvoorbeeld een paar keer mee. We hebben met Neveneffecten ooit samen met de Lunatics (Gents improcomedygezelschap, red.) een theatertournee gedaan. Henk Rijckaert, die ook in 'Spelen met uw leven' zit, komt ook uit die stal.»
HUMO Gevat improviseren lijkt me gruwelijk moeilijk.
De Poorter «Om het écht goed te doen, is enige aanleg noodzakelijk. Maar er zijn wel een paar basistrucs die je kan leren. En: er wordt altijd per twee gespeeld. Je kan met andere woorden altijd op je collega terugvallen als het even moeilijk wordt. Impro is ook de kunst van de ander opvangen, en hem weer lanceren.»
Er zijn dus wel wat techniekjes, maar 't is toch vooral durven: met je kop vooruit in het bad duiken, en zwémmen.»
HUMO En durven verdrinken?
De Poorter «Sowieso (lacht). Al is er bij televisie natuurlijk een vangnet dat je op de planken niet hebt: er kan geknipt worden als iets volledig de mist ingaat.»
HUMO Is improvisatie de meest kwetsbare vorm van humor?
De Poorter «Je moet alleszins een beetje zot zijn om het te doen. En héél erg vertrouwen op je medespelers. Maar ik denk dat iedereen die op een podium kruipt om geestig te zijn per definitie heel kwetsbaar is - of het nu om impro dan wel een zorgvuldig gescript stuk gaat.»
Het voordeel van impro is in elk geval dat je geen pakken tekst uit het hoofd moet leren (lacht).»
HUMO Is dit niet het eerste zuivere improvisatieprogramma sinds 'Onvoorziene omstandigheden'? Het merendeel van de humorprogramma's is gescript.
De Poorter «In veel programma's wordt er niet geïmproviseerd omdat het op uw bakkes-risico te groot is. Scripten geeft een zekere veiligheid.»
Bijna iedereen in 'Spelen met uw leven' is opgegroeid met 'Onvoorziene omstandigheden', dus is het wel geestig dat we nu in een vergelijkbaar – niet hetzelfde – programma zitten.»
HUMO Mark Uytterhoeven leidt alles in goeie banen.
De Poorter «Altijd geestig om met De Grote Meester te werken, hè.»
HUMO Zal wel, maar evengoed staat hij bekend als zéér perfectionistisch en streng.
De Poorter «Ja, maar dat levert goeie programma's op. En het is een beetje de stijl van het huis, hè.»
HUMO Over dat huis gesproken: voel je de druk? VIER kan een voltreffer gebruiken.
De Poorter «Ach, ik maak programma's, en ik probeer dat zo goed mogelijk te doen. That's it. Met de rest hou ik me niet bezig. En ik hoor iedereen natuurlijk wel een mening hebben over hoe VIER er moet uitzien en welke wonderspuit de zender in de vaart der volkeren zou omhoogstuwen - maar ík hou mij liever ver weg van al dat gepalaver.»