null Beeld

Comedy: Steven Mahieu: Mahieustueus

Alsof de Vlaamse comedyscene nog niet in genoeg weelde baadt, heeft met Steven Mahieu alweer een nieuw talent een fameuze doorbraak beleefd. In zijn eerste show ‘Mahieustueus’ legt hij uit waarom plasma-tv’s de doodsteek zijn voor daklozen en vertelt hij met een onnavolgbare mimiek over vechtscheidingen en de (on)zin van moedermelk. Een eigen smoel heeft hij ontegensprekelijk, maar recensies roemden ook zijn ‘eigen stem’, dankzij zijn maatschappijkritiek en – niet onbelangrijk voor een comedian – zijn humor: ‘tussen grof en fijnzinnig’. Stoute vraag misschien, maar waaruit bestaat die ‘eigen stem’ precies?

td

Steven Mahieu «Sommigen kiezen resoluut voor maatschappijkritiek, anderen gaan voor grofgebekte humor. Ik denk dat ik daar ergens tussenin zit; ik vind mezelf eerder een soort ‘onderbuikcomedian’. Je mag de slechtste grap ter wereld vertellen, als het woord tetten erin voorkomt, lachen de mensen toch, omdat ze dat zelf nog niet eens durven te zeggen. Maar als je jezelf alleen maar verschuilt achter dat soort humor of absurdisme, verval je in een stijf stramien. Zelf wil ik altijd tonen waar ik voor sta. De kunst bestaat er volgens mij in te switchen tussen slaan en zalven. Niet toevallig ben ik een grote fan van Theo Maassen. Die drukt je soms ook met de neus op de feiten, zonder de moraalridder te spelen. Want het moet natuurlijk grappig blijven.»

HUMO De vraag is: hoe weet je dat je grappig genoeg bent om op een podium te gaan staan? Is comedy in die zin niet de meest kwetsbare vorm van theater?

Mahieu «Comedy is eigenlijk een arrogante spreidstand. Door te pretenderen grappig te zijn, steek je je hoofd door een touw. En het publiek hoeft enkel nog de stoel waar je op staat weg te trappen. Maar de ervaring leert mij ook: hoe meer iemand betaald heeft, hoe harder hij lacht. Het is een soort investering: lachen tot je de prijs van je toegangskaartje eruit gehaald hebt (lacht).»

HUMO Hoewel de titel ‘Mahieustueus’ anders doet vermoeden, is van arrogantie geen sprake – integendeel. Je hebt het wel vaak over je eigen leven, maar de show bulkt van de zelfrelativering.

Mahieu «Niets ergers dan alles kapot relativeren behalve jezelf. Als je na een mislukte show van het podium stapt en je zegt ‘Het publiek verstond het niet’, dan ben je slecht bezig. Voor mij is comedy een exhibitionistische manier van eerlijkheid. Ik gooi al mijn paranoia en onzekerheid te grabbel. Eigenlijk ben ik gewoon een wijf… Het helpt ook dat ik niet kan acteren, al vindt mijn regisseur Han Coucke net van wel, omdat ik zo mezelf kan zijn op een podium. Dat probeer ik trouwens ook naast het podium. Mensen zeggen me na de show soms dat ze het appreciëren dat ik nog iets kom drinken in de cafetaria. Ik vind dat maar normaal. Het is dat of met mijn vaste technicus in een veel te kleine ruimte backstage een pintje drinken onder een tl-lamp!»

HUMO Ga je zelf kijken naar ‘Mahieustueus’?

Mahieu «Nee, toch maar niet. Het is zoals naar oude foto’s uit je puberteit kijken. Toen voelde je je dé man, maar je had nog niet eens een snor. ‘Mahieustueus’ is een bundeling van mijn eerste jaren in de comedy en ik ben er nog altijd erg trots op. Maar er zitten ongetwijfeld grappen in die ik in mijn tweede theatershow ‘Maniak’ – die op 9 januari trouwens in Gent in première gaat! – niet meer zou vertellen. Je legt de lat nu eenmaal alsmaar hoger. Niet dat het een intellectuele bedoening wordt, maar anders dan mijn eerste show is ‘Maniak’ ontstaan vanuit één centraal thema: toen mijn beste vriend in een depressie terechtkwam, heb ik me daarin vastgebeten. Ik heb vastgesteld dat de politici niet de oorzaken, maar de symptomen aanpakken: gewoon pillen pakken om te kunnen blijven doorgaan. ‘Maniak’ is daardoor een coherentere show, met meer vlees aan en af en toe een stevige tik. Maar vrees niet: het wordt absoluut geen depressieve bedoening!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234